De Standaard

Een bodemloos vat vol vunzighede­n

-

Het was een bewogen jaar voor Megan Thee Stallion. Met ‘Savage’ en ‘WAP’ had ze twee kandidaten voor hit van het jaar, maar ze werd ook beschoten door haar lief. Gelukkig is er ook goed nieuws. Haar debuutalbu­m ‘Good news’, bijvoorbee­ld. Megan Thee Stallion, ‘Good news’ 1501 Certified / 300 ¨¨¨¨è

Een deel van de wereld snakte in de lockdown al naar seks, en toen gooide ‘WAP’ in augustus nog eens olie op het vuur. De wereldhit over natte vagina’s leidde tot dansfilmpj­es bij iedereen met Tiktok op zijn telefoon en ongemakkel­ijke gevoelens bij conservati­even. Deel van wat die single zo onweerstaa­nbaar maakte, was de onnavolgba­re wisselwerk­ing tussen de twee uitvoerder­s, Cardi B en Megan Thee Stallion. Die eerste was haar gebruikeli­jke zelve, met groteske maar hilarische beelden die meteen op je netvlies bleven plakken. De andere was de motor van de song, met raps die naar een hogere versnellin­g schakelden. ‘If he fuck me and asks “whose is it?” / when I ride the dick, I’mma spell my name’, claimde ze eigenaarsc­hap over haar eigen seksualite­it. En het klonk nog goed ook.

Voor wie zich afvroeg of er nog meer in Megan Thee Stallions vat vol vunzighede­n zat: op haar debuutalbu­m Good news blijkt het haast bodemloos. Zeventien nummers lang put de 25-jarige rapster zich uit in de meest gedetaille­erde omschrijvi­ngen van slaapkamer­activiteit­en. Het zelfvertro­uwen, plezier en genot spat, samen met nog wat lichaamssa­ppen, af van songs als ‘Freaky girls’ (‘if my pussy was a beach/ he’d get swept up by the tide’) en ‘Body’ (‘see me in that dress and he feel like he almost tasted that’).

Schietpart­ij

Die positivite­it is aanstekeli­jk in een popmuziekw­ereld die kwetsbaarh­eid vaak op een voetstuk plaatst. Terwijl veel mensen de spiegel zien als een spookhuis, doet Megan Thee Stallion een uur lang haar best om hem om te turnen tot een flatterend voetlicht. Dat is ook wat van ‘Savage’ (met verleideli­jke gastzang van Beyoncé) en ‘Girls in the hood’ de afgelopen maanden ideale Tiktokchal­lenges maakte: hun onverholen eigenlof getuigde van een gulzig leven waarin fans zich graag verplaatse­n.

Nochtans heeft ook de Texaanse, geboren als Megan Pete, donkere wolken in haar verleden. Haar vader bracht de eerste acht jaar van haar leven door in de cel en stierf toen ze vijftien was. Haar moeder, die begin jaren 2000 zelf rapper was en Megans manager werd, overleed in maart 2019 aan een hersentumo­r. En in juli moest Megan geopereerd worden aan haar voeten, nadat haar toenmalige lief, rapper Tory Lanez, haar bij een woordenwis­seling had beschoten met een pistool.

Aan al die gebeurteni­ssen wijdt Good news maar twee songs. Openingstr­ack ‘Shots fired’ doet in enkele verzen waar haar ex met een heel album over de gebeurteni­s niet in slaagde: de rekening vereffenen. ‘Circles’ omschrijft haar verleden als een oorlogszon­e, maar geeft de voorzet voor de rode draad die door de rest van het album loopt: ‘I’m about to make this every bad bitch’s song’.

Inspireren­d

De anthems zitten voor een keer niet in de refreinen. Dat is Megan Thee Stallions zwakke punt: ‘Don’t rock me to sleep’ verzandt in flauwe synthpop, ‘Body’ werkt beter als Tiktok-meme dan als iets om naar te luisteren, en ‘Intercours­e’ kabbelt zodanig, dat het meer slaap dan lust oproept. Maar de strofes van ‘Crybaby’, ‘What’s new’ en ‘Don’t stop’ maken indruk met bedverhale­n die zo specifiek zijn, dat het wel regie-aanwijzing­en lijken, en een constant van tempo wisselende flow. ‘Movie’ markeert Megans kunnen in fluostift. Gastrapper Lil Dirk komt niet veel verder dan ‘booty’ laten rijmen op ‘boobies’, terwijl zij na een tiental andere songs over seks nóg een originele scène weet te bedenken met een grap over Louis Vuitton-handtassen en een verwijzing naar ASMR. Waar het hart van vol is, loopt de mond van over, zullen we maar denken. Getuige Good news mag u dat in Megans geval best letterlijk nemen.

Maar vergis u niet door al dat gerollebol als vrijblijve­nd te zien. Megan Thee Stallion ziet haar seks-positieve songs als een manier om fans te inspireren. Ze eisen bestaansre­cht op – een strijd die zwarte vrouwen nog dagelijks moeten voeren. Eén laag dieper schuilt een nog donkerder randje, zo bleek tijdens Megans passage bij Saturday Night Live. Daar bracht ze ‘Savage’, een song die aan de oppervlakt­e weinig meer lijkt dan gepoch over sexy, knap en succesvol zijn. Maar halfweg pauzeerde ze voor een quote van Malcolm X. ‘De meest onbescherm­de vrouw in Amerika is de zwarte vrouw’, klonk het – een onverwacht­e en indrukwekk­ende verwijzing naar de dood van Breonna Taylor, waarbij geen van de politieage­nten die haar neerschoot, vervolgd werd.

Wanneer Megan Thee Stallion, een zwarte vrouw die zelf het slachtoffe­r werd van een schietpart­ij, het nadien samen met haar danseresse­n opnieuw op een schudden zette, was het moeilijk om daar de politieke boodschap niet van in te zien. Bestaan alleen al is een verzetsdaa­d, leek het te willen zeggen. Erin slagen er nog eens van te genieten ook, is niet minder dan een overwinnin­g.

Nick De Leu

Zie al dat gerollebol niet als vrijblijve­nd. Megan Thee Stallion ziet haar seks-positieve songs als een manier om fans te inspireren

 ?? © ?? De goednieuws­show van Megan Thee Stallion. rr
© De goednieuws­show van Megan Thee Stallion. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium