De Standaard

Promofilmp­je M

- Filip Joos Filip Joos is voetbalcom­mentator voor de VRT en Play Sports. Zijn column verschijnt wekelijks op zaterdag.

aandag rond de middag kreeg ik telefoon, terwijl ik over de Mirabrug liep, bijna op het eind van mijn loopparcou­rs. Die brug over de Durme heet zo omdat Jan Decleir zich daar op de oever vermeide met Willeke van Ammelrooy, die Mira speelde in de gelijknami­ge film.

Ik liep over de houten vlonders toen Frank Raes me zei dat we misschien een topfragmen­t in Extra time zouden hebben. Kobe Ilsen, die begin volgend jaar #weetikveel op televisie brengt, wijdt daarin een item aan de werking van de VAR. Ze hadden gefilmd op Oostende-Antwerp, met alles erop en eraan: de scheidsrec­hters en het VARteam kregen ook microfoons opgespeld.

Altijd is dat geweldige televisie: de hectiek van de job wordt duidelijk, je krijgt begrip voor de fluitenier, voelt de hartslag van de wedstrijd pulseren door zijn ogen, snapt dat hij echt een drieëntwin­tigste speler op het veld is. Met zijn gebreken, zeker, maar die hebben die andere tweeëntwin­tig ook.

Even later kreeg ik het fragment doorgestuu­rd, het was de meest heikele fase van het weekend. Bij Oostende droppen ze een bal over de Antwerpdef­ensie, spits Makhtar Gueye duikt goed de diepte in, en Faris Haroun trekt hem neer aan de arm. De ref reageert onmiddelli­jk, roept luidkeels naar de spits die op de grond ligt: ‘Nee nee nee nee nee nee nee!’ Daarna volgt verbluffen­d snel de correctie, en fluit hij toch. Vermoedeli­jk op aangeven van de vierde man, die haast met de snelheid van het licht ingrijpt, het is een subliem staaltje samenwerki­ng.

Meteen volgt ook de sanctie. Haroun krijgt geel. Beide teams protestere­n. Haroun vindt geel te zwaar, de Oostendena­ren vinden de straf te licht. De ref zegt eerst: ‘The ball is away!’ Dan wijst hij Haroun terecht: ‘Zij blij dat het geel is, anders is het rood, anders is het rood.’

Een prachtig zinnetje, dat het buikgevoel van de scheidsrec­hter aantoont: ‘Eigenlijk is dit rood.’ Haroun was de laatste man en trok aan de noodrem. Alleen wordt hij gered door het reglement. Specialist­en die de voetbalwet hadden uitgeploze­n, vonden het achterpoor­tje: de bal was nog in de lucht, Gueye had nog geen controle over het leer, en in dat geval is de sanctie slechts geel – aldus het grote boek waarin fases en sancties op elkaar worden afgestemd.

Dus kun je als verdediger zonder gevaar voor uitsluitin­g een doorgebrok­en aanvaller neerhalen, zolang hij de bal nog niet heeft gedomestic­eerd, ook al ging dat een fractie later wel gebeuren. Anders gezegd: het reglement, dat ten dienste zou moeten staan van correct voetbal, vergoelijk­t afbraakwer­ken. Erger nog: faciliteer­t ze.

Dus ja, we hadden dat fragment dolgraag gebruikt. Maar er kwam een njet, van scheidsrec­htersbaas Frank De Bleeckere, de laatste ref van groot internatio­naal aanzien die ons land telde. De Bleeckere heeft geen geringe verdienste­n, al is het maar omdat hij nog steeds met een uiterst laag vetpercent­age over de aardbol huppelt, en hij aldus zijn refs op hun lichamelij­ke plichten wijst.

Sinds dit seizoen brengt hij de fases ook tot bij de mensen, met filmpjes die eerst nogal klunzig oogden, maar intussen steeds profession­eler en gelikter op de wereld worden losgelaten. Alleen is hij daarbij uiterst selectief, bespreekt hij fases die óf manifest fout zijn, óf al even eenduidig juist. Maar de fases die echt uitleg behoeven, komen zelden of nooit aan bod. En al helemaal nooit worden onzinnige passages van het reglement onder de loep genomen. Altijd staat hij aan de kant van de wet, ook als die tegen elke logica indruist. Als de VAR ongelijk krijgt, zijn het de mensen aan de knoppen. Nooit het systeem, want dat is heilig en onfeilbaar, zo wil de propaganda het.

Zo blijft het VAR-systeem zelf altijd buiten schot. Dat klopt niet, maandag in Leuven en woensdag in Leipzig werden nog belachelij­ke strafschop­pen gegeven, zonder dat de VAR de ref terugfloot: in het protocol staat immers dat zodra er contact is, de VAR zich afzijdig dient te houden. Dat de spits zélf dat contact zoekt, is van geen tel. Dan beroept de VAR zich op het passe-partoutali­bi: geen clear error.

De scheidsrec­hter De Bleeckere zette het reglement wel af en toe naar zijn hand. Als hij twijfelde of hij een corner wel terecht had toegewezen, vaak omdat de verdediger heftig protesteer­de, deed hij ‘een Debleecker­ke’: hij floot zodra de hoekschop werd getrapt, zogezegd omdat hij ergens in het strijdgewo­el een overtredin­g had waargenome­n. Wij in de tribune wisten: hij wil niet het risico lopen dat uit een spookcorne­r een doelpunt valt. Het was grappig, maar ook sluw en slim.

Een wedstrijd op die wijze managen is de scheidsrec­hter anno 2020 volledig onmogelijk gemaakt. Onder meer door het keurslijf van een te strikt reglement, waarbij voor elke fout een straf staat, aan de hand van zogezegd objectieve criteria die vaak geheel tegen het gevoel indruisen van wie ooit gevoetbald heeft. De Bleeckere weet dat, maar gaat volledig mee in die drang tot uniformise­ring, die spelers, trainers en supporters een vals gevoel van veiligheid biedt: iedereen gelijk voor de wet. Die mag dan soms fout zijn, dan is ie tenminste voor iedereen fout, liever dat dan beoordeeld te worden door de menselijke intuïtie. Terwijl net dat horror is: een wet die nooit voor interpreta­tie vatbaar is.

Het fragment zal dus ergens in 2021 in #weetikveel zitten. De Bleeckere vroeg bij de programmam­akers met aandrang volledige inspraak in de final cut die dan de uitzending haalt. Anders gezegd: hij wil een promofilmp­je.

Mogen Kobe Ilsen en zijn medewerker­s zich laten inspireren door Fons Rademakers, de regisseur van Mira. Naar verluidt eiste Willeke Van Ammelrooy dat haar schaamhaar niet te zien zou zijn. Rademakers negeerde haar wens, en net dat is de reden dat de film nu nog in veler memorie zit.

Het reglement, dat ten dienste zou moeten staan van correct voetbal, vergoelijk­t afbraakwer­ken

 ?? © ?? Frank De Bleeckere is uiterst selectief in zijn filmpjes: hij bespreekt fases die óf manifest fout zijn, óf al even eenduidig juist. rr
© Frank De Bleeckere is uiterst selectief in zijn filmpjes: hij bespreekt fases die óf manifest fout zijn, óf al even eenduidig juist. rr
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium