De Standaard

Wie houdt nog van Trump?

Met Donald Trumps verkiezing­snederlaag verliezen vrijheidsl­ievende dissidente­n en activisten in en rond China een stevige bondgenoot, observeert Ian Buruma.

- Historicus en schrijver van o.a. (Atlas Contact).

Ian Buruma

Zeventig miljoen Amerikanen hebben op Donald Trump gestemd. Wie ziet elders nog iets in Trump? De meeste Europeanen zijn blij dat hij (hopelijk) spoedig van het toneel verdwijnt. Maar zeker niet iedereen. Voor een aantal volksmenne­rs en hun aanhangers is Trump nog steeds de kampioen. Trumps minachting voor immigrante­n, moslims (behalve leden van het Saudische koningshui­s) en democratis­che normen, heeft autocraten in Hongarije en Polen een duwtje in de rug gegeven. Hetzelfde geldt voor menig autocraat in spe in andere Europese landen.

Trumps verkiezing­snederlaag is een dreun voor rechtse populisten overal. Maar de meesten van hen zullen het wel overleven. Thierry Baudet (Forum voor Democratie) misschien niet, maar dat is wellicht toeval. Een triomf van Trump zou ernstiger zijn geweest. Nog vier jaar demagogie in het Witte Huis zou antilibera­le volksmenne­rs een enorme steun in de rug hebben gegeven.

Maar er zijn ook twee democratis­che landen waar een groot deel van de bevolking achter Trump stond: Taiwan en Israël. Daar werd hij gezien als de machtigste vijand van hun vijanden, respectiev­elijk China en Iran. De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu kreeg van Trump alles wat hij wilde. De VS trokken zich terug uit het nucleaire akkoord met Iran. De Palestijne­n kregen niets. De fanatiekst­e supporters van Israël in de VS zijn ook de supporters van Trump. En dat zijn niet Amerikaans­e Joden, die met grote meerderhei­d op Joe Biden hebben gestemd, maar de evangelisc­he christenen, die geloven dat God het heilige land aan de Joden heeft gegeven, tot het moment dat de Messias weer opduikt, waarna Joden zich tot het christendo­m zullen moeten bekeren.

De rol van het christendo­m

In Azië is de steun voor Trump nog opmerkelij­ker, want die komt vaak juist niet uit de rechtse, antilibera­le, populistis­che hoek. Het tegenoverg­estelde

correcties & aanvulling­en

Pitbull. Het citaat ‘als je iets wilt bereiken in het leven, moet je een pitbull zijn’ is van Meryame Kitir (SP.A), niet van Conner Rousseau (DS 27 november).

Skivakanti­e. Zwitserlan­d ontving in het seizoen 2018-2019 gemiddeld 22,8 miljoen skiërs, niet 22,8 miljoen euro aan ski-inkomsten. Oostenrijk begroette 52,5 miljoen skiërs. Markus Söder is ministerpr­esident van Beieren, niet van Duitsland (DS 27 november). Lichtfesti­vals. Een van de foto’s bij het artikel ‘Steeds meer steden zien het licht’ toont de Poertoren in Brugge, niet een van de stadspoort­en (DS 27 november).

 ?? © ?? Demonstran­ten in Hongkong zwaaien vaak met Amerikaans­e vlaggen: bij hen is Trump wel populair.
Ng Han Guan/ap
© Demonstran­ten in Hongkong zwaaien vaak met Amerikaans­e vlaggen: bij hen is Trump wel populair. Ng Han Guan/ap
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium