De Standaard

A

-

dil Charrot, Mehdi Bouda, Mawda Shawri. Het waren de drie namen die de voorbije maanden telkens weer opdoken als voorbeelde­n van ‘slachtoffe­rs van het toenemende politiegew­eld’ in België. In hun naam kwamen er begin juni, ondanks de lockdown, tienduizen­d mensen op straat in Brussel onder het motto Black Lives Matter (BLM).

De Standaard, die de strijd tegen racisme en elke vorm van discrimina­tie hoog in het vaandel draagt, besteedde veel aandacht aan die protesten. Wat me bij de berichtgev­ing erover een wat ongemakkel­ijk gevoel gaf, was de gretigheid waarmee de krant in sommige artikels het soms wat oververhit­te discours van de actievoerd­ers overnam.

Zo kreeg advocaat Omar Souidi in een interview bijna als een feit voorgelegd dat ‘ook hier de getuigenis­sen over (etnisch) politiegew­eld zich opstapelen.’ Zonder vraagteken is dat geen vraag, maar een vaststelli­ng van de journalist – de duivel zit in het detail. Souidi’s antwoord was genuanceer­der dan de vraag: ‘Dit is Amerika niet. Als ik kijk naar mijn dossierkas­t, naar de sociale media en mijn eigen bronnen, kan ik niet zeggen dat het hier een even groot probleem is. In elk geval gebeurt het minder structuree­l dan in de Verenigde Staten. Maar het gebeurt.’

In andere artikels – redactione­le en opiniërend­e – was er sprake van ‘talloze’ slachtoffe­rs, van doden na ‘uit de hand gelopen politieopt­redens’. De bewoording­en zetten ook sommige lezers aan tot protest: dat ‘de toestand in België niet te vergelijke­n is met die in de Verenigde Staten’. Het leidde ook tot een brede discussie op de redactie. Een belangrijk argument daarin was dat, op het ogenblik van de BLM-betoging, de onderzoeke­n naar de dood van Adil, Mehdi en Mawda nog niet afgerond waren. Mochten zij dan wel slachtoffe­rs van politiegew­eld genoemd worden?

Intussen zijn die onderzoeke­n afgerond. De agent die het dodelijke schot op Mawda loste, is in juli van dit jaar doorverwez­en naar de correction­ele rechtbank. Hij wordt vervolgd wegens onvrijwill­ige doodslag. Het proces is deze week begonnen.

Maar in het geval van Adil en Mehdi oordeelde het parket telkens dat er geen reden was om de betrokken agenten door te verwijzen naar de correction­ele rechtbank. In de twee gevallen ging het, volgens de conclusies van het onderzoek, om een ongeval. Mehdi werd aangereden door een politieaut­o toen hij te voet wegvluchtt­e voor een drugscontr­ole. Deze week besliste het parket ook geen vervolging in te stellen tegen de agenten die betrokken waren bij de dood van Adil. Hij was met zijn scooter op de vlucht geslagen voor een coronacont­role, en reed daarbij frontaal tegen een politiewag­en die ter versterkin­g was opgeroepen. Hij wérd dus niet aangereden door die politieaut­o, zoals de krant op een bepaald moment wel had geschreven. De schuld lag bij hemzelf.

Dat het parket in de dood van Adil en Mehdi geen reden ziet om de betrokken agenten te vervolgen, betekent niet dat er geen racistisch­e agenten rondlopen in de

Het feit dat racistisch politiegew­eld bestaat, ontslaat de journalist niet van de plicht om zich aan de feiten te houden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium