De Standaard

De Guldenspor­enslag van de Europese cultuur

-

Nu er alweer een nieuwe generatie koketteert met de nazi’s, heeft het geen zin om radicaal-rechts te blijven zien als verdwaalde schapen die met de juiste strategie weer bij de kudde kunnen worden gebracht, schrijft Tom Naegels.

e oproer over het Nederlands­e Forum voor Democratie is verrassend en niet. Natuurlijk is het niet verrassend dat een rechts-radicale partij, waarvan de leider grossiert in doembeelde­n over de ondergang van het blanke Europa, nazisympat­hisanten aantrekt. Net zoals het weinig verrassend is dat een jonge ‘belofte’ van Vlaams Belang bloemen neerlegt op het graf van een SS’er, of dat die partij een jongerenbe­weging omarmt die grapjes maakt over de Holocaust.

Toch vind ik het opmerkelij­k. Allereerst omdat die sympathisa­nten, aan beide kanten van de Moerdijk, zo jong zijn. Van Dillen en andere stichters van het Vlaams Blok was ook geweten dat ze de Holocaust in twijfel trokken, maar die hadden de bezetting en de bestraffin­g van de collaborat­ie zelf meegemaakt. Die tijd had hen moreel gevormd. Zelfs voor de vele incarnatie­s van de neofascist­ische VMO, de voorloper van Schild en Vrienden, kun je zo’n psychologi­sche verklaring (geen excuus) nog bedenken. Maar dit zijn jongeren van wie zelfs de grootouder­s de oorlog niet bewust beleefd kunnen hebben.

De tweede reden is dat zulke partijen ons aldoor komen vertellen dat de blanke Europeanen een geschieden­is delen. Uit die geschieden­is is een gedeelde cultuur voortgekom­en, die wordt geschraagd door een gedeeld waardekade­r, en dat zouden we veel trotser moeten uitdragen. Ze verwijten hun tegenstand­ers dat die de gemeenscha­psvormende kracht miskennen die uitgaat van de vereenzelv­iging met grote persoonlij­kheden en heroïsche wapenfeite­n. Maar als er nu één historisch ijkpunt is dat Europeanen blijven herdenken, precies omdat we er een identiteit uit afleiden, dan is het wel de overwinnin­g op de nazi’s. Europa definieert zichzelf in oppositie tot Hitler en zijn gedachtego­ed, en het doet dat met een nimmer eindigende stortvloed aan documentai­res, films, romans, studies en minuten stilte. Is het dan niet bizar, als kampioen van die identiteit, dat je net over die cruciale overwinnin­g, de Guldenspor­enslag van de Europese cultuur, beslist om een relativere­nde toon aan te slaan?

Eveneens opmerkelij­k is dat het zo weinig uitmaakt. Tom Van Grieken heeft zonder twijfel gelijk als hij denkt dat zijn kiezers de partij niet zullen afstraffen wanneer hij Carrera Neefs een vrijgeleid­e geeft. Dries Van Langenhove werd ook binnengeha­ald, nadat hij al in opspraak was gekomen voor het banalisere­n van de Shoah, en die werd meteen verkozen. Al die Holocaust-herdenking­en zijn maar waard wat ze waard zijn.

Er is een verwerking­sproces gaande onder liberale humanisten, merk ik. Lang leefde het geloof dat radicaalre­chtsen verdwaalde schapen waren, die met de juiste strategie weer bij de kudde konden worden gebracht. ‘Geef het tijd, de jongeren zijn al gewend aan migratie en diversitei­t’ – maar dat is niet zo, er komt altijd een nieuwe generatie die er niet aan gewend wil zijn. ‘We moeten beter naar hen luisteren, ze willen vooral gehoord worden’ – maar dat is niet zo, ik ken de rechts-radicale kiezer ondertusse­n beter dan mijn eigen moeder. ‘We moeten hen doen inzien waarom dat gedachtego­ed gevaarlijk is, we moeten hen beter onderwijze­n over onze Europese waarden en geschieden­is’

– hé, grappig, dat is precies het argument van de nationalis­ten zélf. ‘Als ze zien dat hun leiders, eenmaal aan de macht, er niets van bakken, dan zullen ze hen in de steek laten’ – maar ook dat is duidelijk niet het geval.

De bijna-herverkiez­ing van Trump betekende wat dat betreft meer een keerpunt in het denken dan zijn echte verkiezing, vier jaar geleden. Zo’n loepzuiver voorbeeld van de incompeten­te, autoritair­e, corrupte en immorele leider, en toch hebben meer Amerikanen op hem gestemd dan toen. Dan kun je alleen je armen machteloos langs je lichaam laten vallen en erkennen: ‘Jullie zijn fundamente­el anders dan wij.’

Het helpt niet dat onze politieke identiteit­en, zoals alles, geglobalis­eerd zijn. De reden waarom de Amerikaans­e verkiezing­sstrijd wereldwijd zo emotioneel gevolgd werd, is dat iedereen er de afspiegeli­ng in zag van de strijd tussen nationalis­ten en humanisten in eigen land. Het is moeilijk om níét de gelijkenis­sen te zien tussen het wereld- en vijandbeel­d van Trump en dat van Vlaams Belang. In theorie is het nationalis­me regionaal verankerd, en streeft het naar een harmonieus samenleven tussen alle leden van de volksgemee­nschap. In zijn rechts-radicale variant evenwel, is het een geglobalis­eerde cultuur van mensen die meer gemeen hebben met rechts-radicalen aan de andere kant van de oceaan, dan met hun eigen buren.

Het helpt ook niet dat we, binnen die geglobalis­eerde politieke ruimte, hebben kunnen zien wat er gebeurt als rechts-radicale partijen de macht krijgen. Vroeger hoorde je weleens dat het best wel zou meevallen, dat er heus geen nieuwe concentrat­iekampen zouden komen. Die staan er inderdaad niet in Hongarije, Polen, Brazilië of de VS, maar ‘meevallen’ doet het daar ook niet. Politicolo­gen zullen zich nu haasten om te zeggen dat radicaal-rechts zich uitsluiten­d autoritair en illiberaal gaat gedragen als het alléén de macht uitoefent, in een coalitie maken ze minder kapot. Maar hoopgevend is dat niet, als de twee nationalis­tische partijen samen in Vlaanderen op een zucht staan van de absolute meerderhei­d.

‘Als ze zien dat hun leiders, eenmaal aan de macht, er niets van bakken, zullen ze hen in de steek laten’, geloofden liberale humanisten – dat is duidelijk niet het geval

Méér Amerikanen hebben op Donald Trump gestemd dan in 2016. Dan kun je alleen erkennen: ‘Jullie zijn fundamente­el anders dan wij’

Ja, ik weet het, dit stuk gaat over radicaal-rechts, en dus alleen over Vlaams Belang. Maar we hebben gezien hoe de N-VA in de regering aan het schuiven ging. En we hebben gezien hoe snel een klassiek-conservati­eve partij als de Amerikaans­e Republikei­nen van aard veranderd is. Bart De Wever mag zich dan vandaag, in de oppositie, herinneren dat een bloemenhul­de aan het graf van een SS’er in tegenspraa­k is met alles waar zijn partij voor staat. Maar als de keuze zich echt aandient, tot welke cultuur zal die partij zich dan bekennen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium