De Standaard

Belgian Lions al zo goed als zeker van EK

- Patrick Ceulemans

BASKETBAL Met een zege in de derde EK-kwalificat­iewedstrij­d, tegen Tsjechië, openden de Belgian Lions de poort van het EK 2022.

Willen de Belgian Lions zich dit weekend al plaatsen voor hun vijfde opeenvolge­nde EK, dan moeten ze zondag op zoek naar een nieuwe stunt tegen wereldmach­t Litouwen (nummer 8 op de wereldrang­lijst). Verliezen de Lions, dan hebben ze nog de twee laatste wedstrijde­n in februari tegen Tsjechië (nummer 9 op de ranking) en Denemarken. Eén zege zou voldoende zijn voor een stek op het EK in september 2022.

Momenteel denderen de Lions door Europa. Zonder onder anderen Sam Van Rossom, Jonathan Tabu, Maxime De Zeeuw en Quentin Serron heeft de mengeling van ervaring en jong talent bewezen dat ze klaar is voor het grote werk. ‘Tien spelers kwamen tot scoren vanuit een sterke, verdedigen­de organisati­e’, zei bondscoach Dario Gjergja, die zijn zevende opeenvolge­nde zege in een officiële interland met de Lions boekte. ‘Ik ben fier.’

Retin Obasohan was de uitblinker met 18 punten, 4 rebounds en 7 assists. Hij kreeg steun van Pierre-Antoine Gillet, Alex Libert, een sterk startende Jean-Marc Mwema, Kevin Tumba, een dartele Hans Vanwijn en debutant Andy Van Vliet.

De Lions dropten liefst 10 op 17 bommen, gaven 24 assists en incasseerd­en slechts 62 punten tegen de 2m16 grote Ondrej Balvin en zijn ploegmaats. Van een 36-47-bonus halfweg ging het na 51-70 met attractief, snel spel en met veel intensitei­t naar een 62-90-overwinnin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium