De Standaard

Dansen alsof corona niet bestaat

Dua Lipa stelt album voor via livestream

- Nick De Leu

Dua Lipa, Studio 2054 Gezien op 27/11, vanuit onze eigen woonkamer ¨¨¨èè

Normaal had Dua Lipa de release van haar album Future nostalgia bekroond met een arenatour die haar langs het Sportpalei­s zou leiden. Een zeker virus gooide roet in het eten: nu kruist de Brits-Kosovaarse zangeres de vingers voor oktober 2021. Maar omdat de moderne disco van het album een performanc­e verdient, besloot Dua Lipa zich toch aan een concert te wagen – eentje waarbij alle kijkers achter een scherm zaten.

Studio 2054 beloofde een evenement te worden. Aan het begin van de pandemie was Future nostalgia namelijk een van de weinige popalbums die zijn release niet uitstelde in de hoop dat de lockdown snel zou overwaaien. Het album voelde als een cadeau aan de fans, een herinnerin­g dat ze nooit mogen stoppen met dansen. Daarvoor putte de in 1995 geboren zangeres uit tijdvakken die ze enkel kent van de radio. De invloeden van discopioni­ers Donna Summer en Giorgio Moroder druipen eraf, en ‘Physical’ heeft meer dan alleen een titel gemeen met de eighties-hit van Olivia Newton-John. Naast de aalgladde popmuziek van haar debuut Dua Lipa (2018) zat de functie van eenmansdis­co Lipa’s fluwelen stem en levendige stijl als gegoten.

Doordat andere sterren releases uitstelden, had Dua Lipa bovendien vrij baan op radiogolve­n en streamingd­iensten. Future nostalgia piekte op 1 in de Britse, Spaanse en Australisc­he albumlijst­en, strandde op 2 in de Lage Landen en belandde al op 4 in het eindejaars­lijstje van The New Yorker. Maar ook conceptuee­l nam het album een unieke positie in het mid-corona poplandsch­ap in. Terwijl Adrianne Lenker zich opsloot in een blokhut om de eenzaamhei­d te

verkennen, en Taylor Swifts Folklore intiemer dan gewoonlijk klonk, was Future nostalgia de antithese van de lockdownpl­aat: het klonk exuberant, vrolijk en gulzig. Angèle

Studio 2054 trok die lijn door. Lipa trad aan op een klein podium dat deed denken aan de clip van Donna Summers ‘I feel love’, mistige discofilte­r over het beeld incluis. Daarna ging ze op wandel: een indrukwekk­end continu shot dat deed denken aan de openingssc­ène van de film Boogie nights (1997) volgde haar terwijl ze van ruimte naar ruimte danste door een hangar. Eén ervan was ingericht als de legendaris­che New Yorkse dansclub Studio 54, anderen als rolschaats­baan of boudoir, maar net als haar twintig dansers staakte Lipa het dansen geen seconde.

De troep scheerde rakelings naast mekaar voor ‘Physical’. Voor enkele oude hits sloeg Lipa haar arm om de schouders van dj The Blessed Madonna. En toen ze in ‘Pretty please’ ‘put your hands on me’ zong, namen haar dansers dat letterlijk.

Bekruipt u tegenwoord­ig bij films of series soms het gevoel: ‘tiens, die komen wel érg dicht bij elkaar’? Wel: dat hadden wij tijdens Studio 2054 een uur lang. Misschien lag het eraan dat profession­ele dansers in het VK nog mogen werken, of ging de crew twee weken in quarantain­e. Hoe dan ook: terwijl wij ons hoofd breken over hoeveel familieled­en we mogen uitnodigen met Kerstmis, leek het bij Dua Lipa de zoete inval. Miley Cyrus, J. Balvin en Elton John verschenen nog op het scherm met een straalverb­inding, maar FKA Twigs, Kylie Minogue en Angèle kwamen gewoon een potje mee dansen.

Terwijl wij ons hoofd breken over hoeveel familieled­en we mogen uitnodigen met Kerstmis, leek het bij Dua Lipa de zoete inval

De Brusselse bracht samen met Lipa het duet ‘Fever’, en we kunnen ons niet voorstelle­n dat ze daarbij geen indruk maakte op een internatio­naal publiek. Terwijl Lipa zo vaak naast de camera keek dat we soms het gevoel kregen een ticket van 14 euro te hebben om vanuit een hoekje naar een privéfeest te kijken, speelde Angèle met de lens tot ze in onze huiskamer zat. Tot dusver is hun duet vooral voor Dua Lipa een meesterzet gebleken: net als de samenwerki­ngen met J. Balvin (Colombia) en Miley Cyrus (VS) levert het de Britse de sleutels tot een nieuwe markt op. ‘Fever’ landde in Frankrijk op 2 in de hitparade, terwijl de gevolgen voor Angèle voorlopig minder tastbaar zijn: in het VK piekte de song op 79. Maar hoe de Brusselse op haar sneakers de camera inpakte, moet haar haast extra volgers opleveren.

Volwassen worden

Met zijn staalharde ontkenning van de werkelijkh­eid werd Studio 2054 een nieuwe stap in het volwassen worden van de concertliv­estream.

Aan het begin van de lockdown speelde de Vlaamse metalband Fleddy Melculy nog voor een lege zaal, en drukte de Britse poppunker Yungblud op een knop als hij vond dat er applaus hoorde. Dat hielp zoals een kusje op de wonde alleen helpt bij de afwezighei­d van pleisters.

Maar gestuwd door de nood aan extra inkomsten profession­aliseerde het medium. Rapper Travis Scott speelde pionier met een virtueel concert in de game Fortnite, en Billie Eilish tekende in oktober voor een voorlopig hoogtepunt door een concerterv­aring waarbij de ze fans onophoudel­ijk betrok te verenigen met special effects die haar van tussen de poten van een tarantula of van op het dak van een wolkenkrab­ber lieten zingen.

Dat concert maakte van zijn zwaktes een sterkte – zo ver ging Studio 2054 niet. Een showcase voor de songs, zoals de intieme versies van

Folklore die Taylor Swift nu op Disney+ zet, was het evenmin. Voor een dansvideo zoals Beyoncés Homecoming schoten de choreograf­ieën tekort, en voor een visual album als Beyoncés Lemonade waren de beelden niet origineel genoeg. Maar waar Studio 2054 ontegenspr­ekelijk in schitterde was de escapistis­che ervaring. Het dompelde je onder in iets dat vroeger was, en waarvan we alleen maar kunnen hopen dat het ooit terugkomt. Future nostalgia heet dat dan, zeker?

 ??  ??
 ?? © instagram ?? Studio 2054 is een nieuwe stap in het volwassen worden van de concertliv­estream.
© instagram Studio 2054 is een nieuwe stap in het volwassen worden van de concertliv­estream.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium