De Standaard

De laatste sloppenwij­k van Gent

Er is nog één sloppenwij­k met zelfgemaak­te hutten in Gent, waar sinds vorige week nog dertig mensen wonen. Het stadsbestu­ur maakt zich sterk dat het de laatste zal zijn.

-

In een uithoek van Gent, in de Aziëstraat, tussen de haven en de stad, waar binnenkort een nieuw stadsdeel moet verrijzen, leven twee Roemeense families in zelfgebouw­de hutten zonder sanitair langs een spoorweg. Het eerste wat je van het sloppenwij­kje ziet, zijn de kinderen, die lachend en joelend door het struikgewa­s rennen. Soms staan er gedeukte bestelwage­ns met Roemeens kenteken. Langs het trottoir is een schutting gebouwd, met een voordeur waar bij zonnig weer volwassene­n verzamelen met een blikje bier of energiedra­nk.

Op een mistige zondag eind november staat er niemand. Achter de schutting ligt een erf van onbegroeid­e aarde en een berg afval: schroot, oude stoelen, een kapot kastje, een omvergeval­len stuk van een betonnen muur. Een kapotte beeldbuist­elevisie ligt voorover op de grond. Uit een getimmerd hok met een rokende schoorstee­n en een dak van plastic zeil komen twee jongens. De kleinste is hooguit vijf jaar oud. Hij loopt naar de rand van de vuilnishoo­p en steekt zijn broek af om op de grond zijn behoefte te doen. De grotere jongen, die misschien tien is, lacht en roept iets naar binnen, waarna een jonge vrouw met rood haar uit het hok komt met een rol toiletpapi­er om het kind schoon te vegen.

Roemenen

Gent kent dat soort sloppenwij­kjes al jaren. Ze worden bewoond door Roma die vaak uit het oosten van de Europese Unie naar de stad gekomen zijn. Een paar jaar geleden ging het vooral om Slovaken, vandaag zijn er meer Roemenen. Sommigen hebben eerder in Frankrijk of Italië gewoond. De huidige burgemeest­er, Mathias De Clercq (Open VLD), wil dat dergelijke kampemente­n binnenkort voorgoed verleden tijd zijn.

In september 2019, toen er in Gent nog op meerdere plaatsen mensen in hutten en oude caravans woonden, is daarom een lijst gemaakt met alle bewoners. Ze waren met 138 en kregen de keuze: vrijwillig te5,2 rugkeren naar hun land van herkomst of deelnemen aan een ambitieus project dat hen moet integreren in de stad. Wie voor het laatste koos, zou onderdak krijgen in een containerw­oning en wordt begeleid om Nederlands te leren, werk te zoeken en kinderen naar school te sturen. Na drie jaar moeten de deelnemers zelf een huis vinden, anders wordt hen alsnog gevraagd om weg te gaan.

Valerica Preda

De woordvoerd­er van de burgmeeste­r, Thomas Dierckens, benadrukt dat dit project eenmalig is en dat de lijst van 2019 definitief. ‘Nieuwe kampemente­n zullen niet getolereer­d worden. Wie hier nog op die manier probeert te wonen, kan niet meer instappen in dit uitzonderl­ijke project.’ Het Gentse stadsbestu­ur heeft een delicaat evenwicht gezocht tussen kordaathei­d en generosite­it. Het containerw­ijkje moest aantrekkel­ijk genoeg zijn, maar mocht geen mensen van buiten Gent aantrekken.

Een deel van de Gentse oppositie vindt nu al dat er te veel geld aan wordt uitgegeven. Gespreid over drie jaar, zou dat miljoen euro zijn. Gemeentera­adslid Sandra Van Renterghem (N-VA) rekende uit dat dat 648 euro zou zijn per maand, per deelnemer. De burgemeest­er heeft daarop geantwoord dat het beheer van het containerw­ijkje, de huur van het materiaal en de integratie­begeleidin­g gedurende drie jaar 840.000 euro per jaar zal kosten. ‘Dit zijn marktconfo­rme prijzen voor dergelijk grootschal­ig project. Je kan de schrijnend­e situaties in dergelijke kampen niet oplossen zonder daar kosten voor te maken of zonder daar middelen voor te voorzien.’

Kraakpande­n

De containerw­oningen staan op een stuk grond van de stad vlak bij de Aziëstraat. Ze worden beheerd door vzw Caritas Vlaanderen. Uit twee verschille­nde kampemente­n zijn de voorbije maand mensen naar daar gekomen. Sinds vorige week zijn alle containers verdeeld. Alleen in de Aziëstraat, tussen het puin van een veel grotere sloppenwij­k, is nog een dertigtal mensen achtergebl­even.

Een aanzienlij­k deel van die mensen zijn kinderen of kleinkinde­ren van Valerica Preda, een kleine vrouw met een ernstige oogopslag, die geen Nederlands of Frans, maar wel Italiaans spreekt. Ze zegt dat ze al meer dan zes jaar in Gent woont en dat de kinderen hier nog geen dag naar school zijn gegaan. Ze vindt het een onrecht dat haar familie niet in een containerw­oning mag. ‘Waarom staan we niet op de lijst? Ze zeggen dat ik naar Roemenië moet terugkeren, maar ik heb daar niets. Dacht u dat ik hier zou wonen als ik elders een huis had?’

De projectlei­der van de containerw­oningen, Hannes Schotte, erkent dat er families geweigerd zijn. ‘In de loop van 2020 zijn in de bestaande kampemente­n nog mensen bijgekomen. Die staan niet op de lijst die

‘Ze zeggen dat ik naar Roemenië moet terugkeren, maar ik heb daar niets. Dacht u dat ik hier zou wonen als ik elders een huis had?’

Sloppenwij­k Aziëstraat

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? In containerw­oningen worden voormalige bewoners van sloppenwij­ken gere-integreerd.
In containerw­oningen worden voormalige bewoners van sloppenwij­ken gere-integreerd.
 ??  ?? Het kampement van de Aziëstraat ligt in een uithoek van Gent, tussen de stad en de haven.
Het kampement van de Aziëstraat ligt in een uithoek van Gent, tussen de stad en de haven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium