De Standaard

En hoe zou Vlaams Belang een normale partij zijn?

- Karel Verhoeven

Tegen de achtergron­d van de spectacula­ire implosie van het Forum voor Democratie in Nederland was het reikhalzen­d uitkijken naar wat Vlaams Belang zou aanvangen met Carrera Neefs. Hoe Tom Van Grieken dit ook draaide, zijn reactie vormt een cruciale test. Is de door hem opgeblonke­n partij werkelijk klaar om zichzelf met gangbare politieke maatstaven te meten? De schijnbewe­ging waarmee Neefs uit de partij wordt gezet, maakt duidelijk van niet. De partij blijkt er niet toe in staat, zelfs niet tegenover een onbeduiden­de mandaathou­der als Neefs, gemeentera­adslid in Wuustwezel.

Er is nu geen sprake meer van dubbelzinn­igheid bij Vlaams Belang. De opschoning is ironisch theater. In pak en das speelt de nieuwe generatie radicalen de rol van keurige rechtse burgerman. Als burgers beoefenen ze de deugd van de hypocrisie. De erfzonde van de voorvaders mag verder gekoesterd worden, zolang het binnenskam­ers blijft. In stilte mag iedereen een bloemetje leggen bij het graf van een SS’er. Een individu mag rouwen, zoals Van Grieken dat formuleert. Hij wrijft Neefs geen morele fout aan. Enig moreel bezwaar heet ‘trial by media’ en die zijn de tegenstand­er, of de leugenpers, zoals Neefs ze noemt. Neen, haar fout is tactisch. Neefs pleegde een inbreuk tegen de sociale mediapolit­iek van de partij. Ze plooit dus niet naar de partijtuch­t die nodig is om de dubbelzinn­igheid in stand te houden. In een dirndljurk voerde ze aan het SS’ergraf een soort operette op die te grotesk is voor de burgermann­enironie. Dat was ‘ongelofeli­jk dom’. De opstand in de gelederen van de partij van Baudet brak aan de top uit. Voor hun politieke succes waren die getrouwen afhankelij­k van Baudet. Maar met tegenvalle­nde peilingen werden de racistisch­e, antisemiti­sche en homofobe berichten in de jongerenaf­deling een wapen tegen Baudet. De politieke normalitei­t bleef de toetssteen, extern maar ook intern, vooral toen Baudet zelf extremer werd. Zijn raciale geflirt, zijn nationalis­tische uitstapjes naar de IJzerwake, zijn samenzweer­derige coronascep­sis, het werd te veel. Zo’n crisis zal Vlaams Belang niet treffen. Geen van zijn partijgetr­ouwen zal Van Grieken verwijten dat hij een extremist als Dries Van Langenhove de hand boven het hoofd houdt. Integendee­l. Met zijn omvolkings­theorie zegt Van Langenhove wat Van Grieken bedoelt: ja, alle andere partijen haten Vlamingen. Veelzeggen­d hoe niemand bij zo’n quote van verbazing van zijn stoel valt.

Zij bij de N-VA die er nog van dromen om in 2024 met schone handen gemene zaak te maken met Vlaams Belang, doen moedwillig mee met het valse burgermann­etjestheat­er. Maar ze zijn zich er best van bewust dat zij wel kwetsbaar blijven voor ontmaskeri­ngen en interne opstanden.

Vlaams Belang kan en wil zichzelf niet meten met gangbare politieke maatstaven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium