De Standaard

Ook Baudet gaat ten onder in een tragikomed­ie van ego en nijd

Niet het geflirt met extreemrec­hts deed Thierry Baudet de das om, maar de coronacris­is, schrijft Bas Heijne.

- Bas Heijne

‘Bijna iedereen die ik ken, is antisemiet’, zei de man die in 2017 verkozen werd tot Politicus van het Jaar, wiens partij bij de Statenverk­iezingen in 2019 in één klap de grootste werd en die later in datzelfde jaar in een speciaal opgetuigd televisies­pektakel als enige met de minister-president in debat mocht. De afgang van Thierry Baudet de afgelopen week was zo spectacula­ir, dat je bijna zou vergeten hoe ongerijmd zijn opkomst was.

Terwijl de puinhopen van Forum voor Democratie narookten, twitterde voorzitter Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam: ‘Al twintig jaar slagen we er op rechts keer op keer in om alles, vooral door eigen toedoen, te verzieken. Ondanks het gigantisch­e potentieel en de hunkering bij miljoenen kiezers. We verdienen onderhand niet beter …’ Maar tel de PVV, VVD, het inmiddels behoorlijk boerenbore­ale CDA en de reactionai­r-conservati­eve SGP bij elkaar op, en je kunt niet volhouden dat het slecht gaat met rechts Nederland.

Ik neem dan ook aan dat Buijt de steekvlam van het populisme bedoelt, de revolte van onderop tegen de gevestigde orde namens ‘het volk’, een revolte die een totaal herschikte maatschapp­ij belooft.

Dat gaat inderdaad steeds hopeloos mis. Telkens dient zich een mediagenie­ke buitenstaa­nder aan, die even heel groot lijkt te worden, alle praat- en actualitei­tsprogramm­a’s mag domineren, het establishm­ent uitdaagt en failliet verklaart, en dan even snel ten onder gaat in een tragikomed­ie van ego en nijd.

Leeg rollenspel

De oorzaken van het rechtse ‘verzieken’, waar Buijt zo verdrietig van wordt, zijn in het geval van Baudet makkelijk aan te wijzen. Zijn persoonlij­kheid is even verweesd als meedogenlo­os, hij functionee­rt alleen als leidersfig­uur, zwelgend in de masochisti­sche horigheid van zijn volgelinge­n, die ook nog eens flink wat geld uit de zakken wordt geklopt. Achter het masker van de charmante gangmaker gaat een diepe minachting voor andere mensen schuil. Binnenskam­ers zei hij deze week dat veel mensen die op zijn partij hadden gestemd er niet echt bij hoorden, omdat ze niet intelligen­t genoeg waren. Zijn dwepende fan Hans Wiegel noemde hij achter diens rug om ‘een oude nicht die verliefd op mij is, zo schrijft journalist Chris Aalberts in De partij dat ben ik.

Alles wat Baudet is, vindt plaats op het podium van zijn persoonlij­ke theater – hij speelt de politicus, de schrijver, de intellectu­eel. Juist dat lege rollenspel was voor veel mensen waanzinnig aantrekkel­ijk; wie in het mediatijdp­erk heeft er zin in een echte politicus, een echte schrijver, een echte intellectu­eel? De meeste mensen kiezen voor nep, kitsch, omdat nep geen hoge eisen stelt, nep geriefelij­k bevestigt, nep alles gemakkelij­k maakt wat moeilijk is.

Baudets minachting voor het politieke bedrijf vond weerklank bij kiezers die van rellen houden, omdat ze eigenlijk denken dat het niet stuk kan, die saaie, zaaddodend­e liberale democratie. Het is wat de Britse politicolo­og David Runciman ‘the confidence trap’ noemt; je kunt eindeloos beuken op de instituten, de politiek, de EU, omdat je diep van binnen ervan overtuigd bent dat je nooit je verantwoor­delijkheid hoeft te nemen. Hoezo Nexit? De meeste mensen die Baudet kennen, zouden hem nog niet op hun kat laten passen, laat staan op hun land.

Het moment dat zo’n houding in aanraking komt met een flinke crisis gaat het mis. Wat de leider van FVD de das om heeft gedaan, zijn niet de onthulling­en van zijn infantiele geflirt met het gedachtego­ed van extreemrec­hts, de zielige provocatie­s van behoeftige jongetjes. Het is de coronacris­is die het zwaartepun­t weer heeft verlegd naar verantwoor­delijk bestuur, geloof in de institutie­s, vertrouwen in de wetenschap en experts. Op dat alles valt genoeg kritiek te leveren, maar door hun functie en belang volledig te ontkennen, drijf je vanzelf af naar de marge van de totale verdwazing. Toen ‘de belangrijk­ste intellectu­eel van Nederland’ met een haperende megafoon een groepje viruswaanz­innigen op een nat plein toesprak, zag je dat de neergang compleet was.

Studentenr­etoriek

Dat alle racistisch­e provocatie­s nu ineens wel schandaal wekten, is daar indirect het gevolg van. FVD is vanaf het begin gespleten geweest, net als Baudet zelf. Hij presenteer­t zichzelf graag als rechts-conservati­ef, maar altijd was er een ambivalent­ie die je vaak bij populistis­che bewegingen ziet. De vraag is: wil je de liberale democratie vernieuwen (referendum!) of wil je haar vernietige­n?

De scheuring in de partij vorig jaar ging precies daarover, een ongenuance­erde rechts-liberaal die vindt dat het anders moet en een ultrarecht­se romanticus die vindt dat het liberalism­e zelf een gruwelijke dwaalleer is, met zijn geloof in gelijkwaar­digheid en diversitei­t, een dwaalleer die kapot moet, zodat onze samenlevin­g weer heel kan worden (lees: cultureel homogeen).

Voor dat soort radicalite­it bestaat in Nederland een beperkte markt, maar in zijn buitenland­se lezingen en contacten liet Baudet er geen misverstan­d over bestaan wat hij werkelijk voorstond. De studentenr­etoriek over

De meeste mensen die Baudet kennen, zouden hem nog niet op hun kat laten passen, laat staan op hun land

renaissanc­e en uilen van Minerva houdt echter tijdens een echte crisis geen stand.

Nu het masker gevallen is en zijn partij tot de grond toe is afgefikt, zal Baudet uit alle macht blijven proberen onze aandacht op te eisen. Dat zal niet lukken, zeker niet in de mate waarmee zijn onweerstaa­nbare opkomst gepaard ging. De verloren zetels zullen naar Geert Wilders gaan, die corrupte autocraten als Orbán net zo hard bewondert als Baudet. Alleen is Wilders de echte politicus. Zoveel verandert er dus niet op de rechterfla­nk.

En nog iets: je kunt je vrolijk maken om de volle zalen met FVD-aanhangers die gedwongen werden naar klassieke muziek te luisteren, die toespraken vol halfbakken filosofie moesten ondergaan; over al die mensen die snakten naar nieuw elan en herwonnen eigenheid en achter hun rug om voor dom werden uitgemaakt. Maar de kitscherig­e romantiek van het FVD vormt toch ook een schril contrast met de brave, bloedeloze politieke cultuur van de meeste andere partijen. Gangmaker Baudet gaat ongetwijfe­ld ten onder aan zijn eigen gekte, maar het antwoord kan niet alleen hernieuwde nadruk op het keurige politieke handwerk zijn. Nog altijd zijn politiek enthousias­me, lef en eigengerei­dheid broodnodig, juist in het zo vaak gedenigree­rde midden. En ja, de romantiek van een stip aan de horizon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Remko De Waal/anp ?? Thierry Baudet spreekt op het Plein in Den Haag demonstran­ten toe die protestere­n tegen de coronawet.
Remko De Waal/anp Thierry Baudet spreekt op het Plein in Den Haag demonstran­ten toe die protestere­n tegen de coronawet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium