De Standaard

Met de groeten van de Mossad en Netanyahu?

De uitschakel­ing van het hoofd van het Iraanse kernprogra­mma, Israëls vijand nummer 1, is goed nieuws voor Netanyahu. Hij kan ook hopen dat Biden het moeilijker krijgt om het kernakkoor­d met Iran nieuw leven in te blazen.

- Bart Beirlant

‘Onthou die naam!’, bezwoer Benjamin Netanyahu de Israëlisch­e bevolking in 2018. Tijdens een persconfer­entie die live op televisie werd uitgezonde­n, liet hij een grote foto projectere­n van Mohsen Fakhrizade­h. Volgens de premier van Israël leidde deze wetenschap­per binnen het Iraanse ministerie van Defensie nog altijd een project om kernwapens te ontwikkele­n, net zoals het ‘Amad-project’, dat volgens het Internatio­naal Agentschap voor Atoomenerg­ie kort na 2000 was stopgezet. Netanyahu baseerde zich voor die beschuldig­ing op een lading geheime documenten die Israëlisch­e commando’s hadden buitgemaak­t bij een geheime operatie in Iran. ‘Onthou die naam!’

Het verklaart waarom ervan wordt uitgegaan dat de Mossad verantwoor­delijk is voor de aanslag op Fakhrizade­h, die gold als vijand nummer 1 van Israël. Een anonieme Amerikaans­e functionar­is zei tegenover

The New York Times dat Israël de klus klaarde. De krant citeerde ook een anonieme Israëlisch­e bron, die zei dat de wereld Israël dankbaar mag zijn voor de dood van Fakhrizade­h. En Israëlisch­e media verwezen naar de cryptische uitspraak van Netanyahu vrijdagavo­nd, die in een video met een weekoverzi­cht zei dat hij ‘niet alles kon vertellen’.

Ook de profession­ele manier waarop de ‘vader van het Iraanse kernprogra­mma’ vrijdag uit de weg werd geruimd, verraadt de hand van de Mossad. De wagen van Fakhrizade­h werd eerst tot stilstand gedwongen door de ontploffin­g van een bomauto die een lading hout vervoerde. Meteen daarna doken schutters op, die het vuur openden op de wagen waarin het doelwit van de operatie en zijn lijfwachte­n zaten.

Recentelij­k lekte ook uit dat de nummer twee van Al-Qaeda enkele maanden geleden gedood werd in Teheran – ook die operatie wordt toegeschre­ven aan de Mossad. De Israëlisch­e geheime dienst beschikt namelijk over een netwerk van Farsi-sprekende medewerker­s, en ze heeft voet aan de grond in Irans buurland Azerbeidzj­an, om spionageac­tiviteiten uit te voeren en contacten te leggen met Iraanse ‘operatoren’.

Stokken in de wielen van de diplomatie

Amerikaans­e analisten dachten meteen aan een tweede reden waarom Netanyahu nu wilde afrekenen met Fakhrizade­h: de toekomst van het kernakkoor­d dat Iran in 2015 afsloot met de vijf vaste leden van de VNVeilighe­idsraad en Duitsland, maar waaruit de VS zich terugtrokk­en op initiatief van president Donald Trump. Joe Biden overweegt de VS weer te laten aansluiten, om het akkoord daarna als hefboom te gebruiken om het ook te hebben over het ballistisc­he programma van Iran – zoals de bedoeling was van de andere onderteken­aars.

Voor Netanyahu is het akkoord nefast voor zijn land, omdat het volgens hem op termijn in het voordeel van Iran speelt. In 2030, wanneer het verstrijkt, vallen ook de beperkinge­n op de verrijking van uranium weg voor Iran. ‘Er mag geen terugkeer zijn naar het vorige kernakkoor­d’, zei de Israëlisch­e premier een week geleden. ‘We moeten vasthouden aan een compromisl­oos beleid om ervoor te zorgen dat Iran geen kernwapens ontwikkelt.’ Dat werd begrepen als een boodschap aan het adres van Biden.

‘De reden voor het vermoorden van Fakhrizade­h was het belemmeren van diplomatie’, twitterde Mark Fitzpatric­k van het Internatio­nal Institute for Strategic Studies. ‘Met de steun van president Trump lijkt de Israëlisch­e premier Netanyahu te kiezen voor de verschroei­de aarde, om onder Biden een terugkeer naar de diplomatie moeilijker te maken’, schreef de journalist­e Barbara Slavin, die ook directeur is van het ‘Future of Iran Initiative’ aan de Atlantic Council.

‘Netanyahu lijkt te kiezen voor de verschroei­de aarde, om een terugkeer naar de diplomatie onder Biden moeilijker te maken’

Barbara Slavin

Dat laatste wordt zeker het geval als Iran besluit hard terug te slaan. De executie van Fakhrizade­h volgt op de uitschakel­ing begin januari van de Iraanse generaal Qassem Soleimani op bevel van Trump (Iran repliceerd­e met raketaanva­llen op VS-basissen in Irak) en een ontploffin­g in een kerncentra­le in Natanz in juli.

Ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van Iran, voorspelde dit weekend ‘de definitiev­e bestraffin­g van de uitvoerder­s en de opdrachtge­vers’. Maar volgens de woordvoerd­er van de regering zal Iran niet ‘in de val trappen’ door meteen te reageren en mogelijke gesprekken onder Biden te ondermijne­n: ‘Deze moord zal niet onbeantwoo­rd blijven, maar dat zal niet gebeuren op het tijdstip dat zij willen of de plek die zij verwachten.’ Met die ‘zij’ bedoelde hij Trump en Netanyahu.

Journalist­e

 ?? Reuters ?? De lijkkist van Mohsen Fakhrizade­h, hoofd van het Iraanse kernprogra­mma, wordt weggedrage­n.
Reuters De lijkkist van Mohsen Fakhrizade­h, hoofd van het Iraanse kernprogra­mma, wordt weggedrage­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium