De Standaard

Zilveren monoliet even mysterieus verdwenen als gekomen

- © Eline Bergmans

ENIGMA Een mysterieuz­e metalen zuil die enkele weken geleden ontdekt werd in de woestijn van Utah, is verdwenen. Wat ermee gebeurd is, is een raadsel.

Achttien medewerker­s van de staat Utah die in opdracht van het departemen­t voor openbare veiligheid dikhoornsc­hapen moesten spotten, ontdekten vanuit hun helikopter de drie meter hoge metalen zuil (DS 26 november). ‘Dit is het

vreemdste object dat ik ben tegengekom­en in al de jaren dat ik vlieg’, zei piloot Bret Hutchings aan het lokale nieuwsstat­ion KSLTV.

Kunst of werk van aliens? Omdat de desolate landschapp­en in Utah wel eens decor zijn voor films, zou het om een achtergela­ten decorstuk kunnen gaan. Er doen ook theorieën de ronde dat de zuil het werk zou zijn van aliens. Een meer plausibele piste is dat het gaat om een kunstwerk. Volgens een artikel over de zaak in de krant The New York Times zou het een werk van John McCracken kunnen zijn, die sculpturen maakt geïnspiree­rd op sciencefic­tion. Maar McCracken stierf in 2011 en uit satellietb­eelden blijkt dat het object er allicht tussen de zomer van 2015 en het najaar van 2016 is geplaatst.

Het departemen­t Publieke Veiligheid van de staat Utah benadrukte in een persberich­t dat het illegaal is om structuren op het openbare terrein te installere­n zonder toestemmin­g, ‘om het even van welke planeet je komt’.

Avonturier­s

De exacte locatie van de ‘monoliet’ werd niet bekendgema­akt, uit vrees dat mensen ernaar op zoek zouden gaan. Maar het bleek een enorme aantrekkin­gspool voor avonturier­s die aan de hand van Google Maps toch op pad gingen. Een van hen, David Surber, die achteraf een routekaart deelde, verklaarde aan CNN dat de zuil niet magnetisch of extreem solide was.

Intussen is de monoliet verdwenen, even mysterieus als hij gekomen is. Het agentschap dat het woestijnge­bied beheert, maakte dat zaterdag bekend op Facebook. ‘We hebben meerdere geloofwaar­dige meldingen binnengekr­egen dat de illegaal geplaatste monoliet weggenomen is door een onbekende partij. Ons agentschap heeft hem niet weggehaald, de monoliet werd beschouwd als privébezit.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium