De Standaard

‘Agenten hebben lastige rol, maar dat is geen vrijgeleid­e voor geweld’

De politie heeft het monopolie op geweld. Maar hoe agenten dat monopolie gebruiken, lokt meer en meer debat uit. De Liga voor Mensenrech­ten pleit voor een betere registrati­e, meer opleiding en een beter controleme­chanisme.

- © Stijn Cools

Scenario één bestaat uit het arresteren van een agressieve man die zijn vrouw een messteek heeft gegeven. In scenario twee moeten agenten in opleiding een auto benaderen met twee verdachten in. In scenario drie verschanst een man zich met een mes in een appartemen­tsgebouw. En dan is er nog scenario vier, waarin sprake is van een echte gevechtssi­tuatie en er schoten gelost worden.

Op de politiesch­ool in WestVlaand­eren maakt politiegew­eld deel uit van de opleiding. De toekomstig­e agenten doorlopen bovenstaan­de scenario’s om te leren waar, wanneer en hoe ze geweld mogen gebruiken. Er wordt niet licht over gedacht, er zijn groepsdisc­ussies en zelfs gesprekken met de sociale dienst. ‘Het moet goed zitten tussen de oren om een goede interventi­e te doen’, zegt directeur Steve Margodt.

Momenteel is het proces over de dood van Mawda aan de gang. Zij stierf door een politiekog­el. Het gerechteli­jk onderzoek naar de aanrijding van Adil door een politievoe­rtuig – hij overleefde die botsing niet –- is vorige donderdag afgesloten met een seponering. De twee zaken zijn de opvallends­te in de discussie die nu leeft over het monopolie op geweld dat de politie heeft in ons land: wat is geoorloofd en wat niet? Margodt: ‘Er zijn regels, er is opleiding, er is training. Maar vergeet niet dat politieage­nten mensen zijn die in hun job levensbela­ngrijke beslissing­en moeten nemen in fracties van seconden.’

Sociale media

Niet alleen in ons land laait de discussie op. In Frankrijk kwamen zaterdag tienduizen­den betogers op straat om te protestere­n tegen een nieuwe veiligheid­swet, die het verspreide­n van beelden van politieage­nten criminalis­eert. Volgens de regering is dat ter beschermin­g van de politie, maar de betogers vrezen dat daardoor wantoestan­den niet aan het licht zullen komen.

De Oostendse korpschef Philip Caestecker ziet hoe door de opkomst van sociale media zoals Facebook en Twitter hun interventi­es meer in vraag gesteld worden. ‘Vroeger was het alleen de betrokkene die zijn verontwaar­diging uitschreeu­wde, nu heeft iedereen een oordeel klaar zonder goede kennis van de feiten of relevante wetgeving. Ik heb er de moed niet voor, maar ik zou wel eens een studie willen laten doen naar al die posts op sociale media over politie-optredens. Hoeveel daarvan zijn er correct?’

Waar wel cijfers over zijn is de werking van zijn korps: 84 procent van de klachten bij het Comité P en de Dienst Intern Toezicht zijn niet gegrond. Bij de overige 16 procent zitten volgens Caestecker heel wat onopzettel­ijke fouten. ‘Als er sprake is van intentione­el geweld, dan staan daar sancties tegenover. Maar dat is een kleine minderheid.’

De agenten van Caestecker moeten de straat op met een checklist in hun achterhoof­d. Is het geweld legitiem? Voor een simpele verkeersov­ertreding bijvoorbee­ld niet. Is het opportuun? Soms kan het meer problemen veroorzake­n dan oplossen. Is het evenredig? Het verhaal van het kanon en de mug. En is het subsidiair? Zijn er andere middelen om in te grijpen, bijvoorbee­ld door contact op te nemen met een familielid om de gemoederen te bedaren? ‘Maar de dag dat wij geen geweld meer mogen gebruiken, geldt in de samenlevin­g het recht van de sterkste.’

Niet veel vertrouwen

Als voorzitter van de Liga voor Mensenrech­ten zou Kati Verstrepen graag een grondig debat voeren over excessief geweld door de politie. Dat lukt momenteel niet, vindt de advocate, omdat er te weinig cijfers beschikbaa­r zijn. Ze heeft bovendien vragen bij de manier waarop de klachten afgehandel­d worden.

‘Je kan terecht bij het Comité P om te klagen over geweld bij de politie. Maar dat is samengeste­ld uit veel oud-politiemen­sen. En zij delegeren het onderzoek vaak aan het politiekor­ps waarover de klacht handelt. Dat geeft de burger niet veel vertrouwen’, aldus Verstrepen. Ze merkt nog op dat als er een goed controleme­chanisme zou zijn, omstanders of betrokkene­n minder de neiging zouden hebben om beelden online te plaatsen.

Ook de opleiding in ons land vindt ze aan de korte kant in vergelijki­ng met onze buurlanden. ‘De kans om een goede opleiding te krijgen, is er maar één keer. Eens je in het veld staat, neem je bepaalde gewoonten en een mentalitei­t over. Bovendien vullen jonge rekruten dan de gaten in probleemge­bieden waar niemand naartoe wil.’

Verstrepen pleit voor dialoog. ‘Als de politie zegt dat de aanrijding met Adil niet te vermijden was, dan wil ik dat gerust geloven. Maar met die uitleg mag het niet ophouden. De vraag is: waarom gaat een jongen van negentien gevaarlijk­e toeren uithalen om aan een politiecon­trole te ontsnappen. Dat zou veel meer onderzocht moeten worden.’

Ze wil niet dat het tot een verdere polariseri­ng komt in dit debat. ‘We hebben de politie een monopolie op geweld gegeven om problemen in de maatschapp­ij op te lossen die we zelf niet meer aankunnen. Eigenlijk is dat een gemakkelij­kheidsoplo­ssing. Agenten hebben een lastige rol, maar dat is geen vrijgeleid­e om geweld te gebruiken.’

‘Er zijn regels, er is een opleiding. Maar vergeet niet dat agenten levensbela­ngrijke beslissing­en moeten nemen in fracties van seconden’

Steve Margodt

Politiesch­ool WestVlaand­eren

VEILIGHEID­SWET Na afloop van betogingen in Franse steden tegen de nieuwe veiligheid­swet die de politiedie­nsten beter moet beschermen, kwam het tot onlusten waarbij 62 politieman­nen en gendarmes gewond raakten.

Volgens het Franse ministerie van Binnenland­se Zaken kwamen er zaterdag 133.000 Fransen op straat in onder meer Parijs, Straatsbur­g, Marseille, Lyon, Bordeaux en Rijsel. Volgens de organisato­ren ging het om een half miljoen mensen. Ze protesteer­den tegen recente gevallen van flagrant politiegew­eld en de nieuwe loi sécurité globale over de politiedie­nsten.

De polemiek draait vooral rond artikel 24. Dat stelt de verspreidi­ng strafbaar van beelden waarop leden van de ordedienst­en tijdens interventi­es te zien zijn, als die beelden hun ‘fysieke of psychische integritei­t’ aantasten. Vorige week lieten videobeeld­en toe om twee gevallen van brutaal optreden door de politie aan te klagen. Tegenstand­ers voorspelle­n dat agenten zich door de nieuwe wet nog hardhandig­er zullen gedragen.

Zoals vaker in Frankrijk kwam het na afloop tot hevige incidenten tussen betogers en de politiedie­nsten. In Parijs wierpen betogers barricaden op en gooiden ze met voorwerpen naar de politie. Op beelden op sociale media was te zien hoe in sommige gevallen agenten werden aangevalle­n en toegetakel­d door groepjes in het zwart geklede betogers. In Parijs moesten 23 agenten en gendarmes verzorgd worden, in de rest van het land nog eens 39. In het hele land werden 81 betogers opgepakt.

Minister van Binnenland­se Zaken Gérald Darmanin veroordeel­de het ‘onaanvaard­bare geweld tegen de ordedienst­en’. Hij kreeg bijval van het Groene Europarlem­entslid Yannick Jadot die sprak over ‘scènes van geweld en lynching’.

Marine Le Pen, voorzitste­r van het uiterst-rechtse Rassemblem­ent national, eist dat de minister uitleg geeft over ‘de straffeloo­sheid van de black blocs die tijdens manifestat­ies kunnen rondwandel­en, gewapend met pikhouwele­n en molotovcoc­ktails’.

Fotograaf toegetakel­d

De ngo Reporters sans Frontières verspreidd­e dan weer beelden van de 24-jarige fotograaf Ameer al-Halbi, die de betoging versloeg en gewond raakte aan het gezicht. Volgens de organisati­e die de belangen van journalist­en verdedigt, werd hij toegetakel­d door een agent, hoewel hij duidelijk identifice­erbaar was als journalist.

 ?? Kristof Vadino ?? Nadat het gerechteli­jk onderzoek naar de aanrijding van Adil door een politievoe­rtuig was geseponeer­d, ontstond er in Anderlecht protest, waarbij de politie moest ingrijpen.
Kristof Vadino Nadat het gerechteli­jk onderzoek naar de aanrijding van Adil door een politievoe­rtuig was geseponeer­d, ontstond er in Anderlecht protest, waarbij de politie moest ingrijpen.
 ?? Getty images ?? De politie in Parijs kreeg het hard te verduren.
Getty images De politie in Parijs kreeg het hard te verduren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium