De Standaard

Kucam: held of smokkelaar?

Als staatssecr­etaris vertrouwde Theo Francken blindeling­s op partijgeno­ot Melikan Kucam om Syrische christenen op lijsten te zetten voor een humanitair visum. Maar vroeg Kucam ze daar ook grof geld voor? Het proces start vandaag.

- ©

‘Ik heb 5.000 gezegd, dus moet je 5.000 klaar houden. Als het 10.000 was, zou ik 10.000 zeggen. Als het 1.000 was, dan 1.000 euro. Wat anderen betaald hebben, maakt niet uit. Iedere situatie is anders.’

Twee jaar geleden krijgen de reportagem­akers van Pano een geluidsopn­ame in handen van een gesprek van iemand die beweert dat het Melikan Kucam zelf is die over prijzen praat voor humanitair­e visa voor Syrische christenen. Het gerecht voert dan al een tijdje onderzoek naar hem. Op de dag van de uitzending wordt Kucam opgepakt voor ondervragi­ng.

Wanneer zijn toenmalige advocaat het geluidsfra­gment door een beëdigde tolk laat vertalen, komt hij tot de conclusie dat de vertaling niet correct is en dat zijn cliënt helemaal niet over bedragen, maar over aantallen mensen praat. Volgens Pano is de context van het gesprek er echter één van prijszetti­ng, betaling en bedragen en worden ook in een andere audioopnam­e, van iemand uit de entourage van Kucam, enkelvoudi­ge cijfers gebruikt om duizendtal­len aan te duiden.

Was Kucam echt het kopstuk van een bende die grof geld heeft gevraagd voor humanitair­e visa? Dat moet de openbaar aanklager hard maken. Kucam is niet de enige die voor de correction­ele rechtbank van Antwerpen terechtsta­at voor mensensmok­kel, passieve omkoping en lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e. Ook zijn vrouw en zoon, zeven andere Belgen en nog twee Syrische vluchtelin­gen – allen uit de Assyrische gemeenscha­p – moeten zich voor de rechter verantwoor­den.

Het parket verdenkt Kucam ervan 219 mensen voor bedragen tussen de 2.500 en 7.500 euro per persoon aan een humanitair visum te hebben geholpen om naar ons land te komen. Het was de bedoeling dat zij hier asiel zouden vragen, maar 96 zouden volgens het parket niet in België gebleven zijn. Volgens onze informatie zouden er heel wat in Nederland, Duitsland en Zweden wonen.

‘Ontspoord systeem’

De arrestatie van Kucam, begin 2019, bracht Theo Francken (N-VA) in grote verlegenhe­id. Hij was het die als toenmalig staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie toegelaten had dat tussenpers­onen zoals Kucam lijsten mochten indienen met namen van Syrische christenen wier leven in gevaar was en die een visum konden krijgen om naar ons land te komen. ‘Het systeemFra­ncken is ontspoord’, zei zijn opvolgster Maggie De Block daarover later in de Kamer.

De redding van oosterse christenen was voor Francken een speerpunt van zijn beleid. Een eerste groep van 250 Syrische christenen uit Aleppo werd vlak voor de zomer van 2015 gered. De christelij­ke denktank Logia had de regeringMi­chel daarvoor om hulp gevraagd. In 2017 belegde ook Sant’Egidio een humanitair­e corridor voor 150 christenen en moslims. Sant’Egidio maakte daarover duidelijke afspraken op papier met het kabinet, zoals over de selectiecr­iteria. Hoe de Syriërs op de lijsten van Kucam terechtkwa­men, blijft evenwel onduidelij­k.

Als gemeentera­adslid voor de N-VA in Mechelen, kende Kucam Francken en zijn kabinetsme­dewerkster die verantwoor­delijk was voor het dossier van de humani

Het parket verdenkt Kucam ervan

219 mensen voor bedragen tussen de 2.500 en 7.500 euro per persoon aan een humanitair visum te hebben geholpen

taire visa. Kucam diende zijn lijsten met namen bij haar in. Zij stuurde de goedgekeur­de lijsten door naar de Dienst Vreemdelin­genzaken, met de opdracht om die mensen een humanitair visum te geven. De administra­tie moest alleen een veiligheid­scheck doen.

Kucam en de medewerkst­er van Francken gingen regelmatig uit eten. Voor haar inspanning­en werd ze door Kucam en de Assyrische gemeenscha­p in de bloemen gezet. ‘Zij verkeert nu in shock, net als ik’, zei Francken kort na de arrestatie van Kucam.

 ?? Gregory Van Gansen/pn ?? Melikan Kucam op een feestje voor vrienden en familie bij hem thuis toen hij in oktober 2019 was vrijgelate­n uit de gevangenis.
Gregory Van Gansen/pn Melikan Kucam op een feestje voor vrienden en familie bij hem thuis toen hij in oktober 2019 was vrijgelate­n uit de gevangenis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium