De Standaard

Dure balsem voor heimwee naar Afrika

Vlees van tropisch wild is in België illegaal, maar Afrikaanse expats hebben er een aardige duit voor over om het te kunnen blijven eten.

- © Tom Ysebaert

Mensen van West- of Centraal-Afrikaanse afkomst blijven gehecht aan het eten van wild uit hun landen van herkomst. Dat blijkt uit een studie die onderzoeke­rs van onder meer het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen en de Universite­it van Kisangani (Congo) gevoerd hebben naar de handel in bushmeat in België. De studie verscheen onlangs in het tijdschrif­t Biodiversi­ty and Conservati­on.

Bushmeat is vlees van wilde dieren die in tropische wouden bejaagd worden. De invoer van zo’n vlees in Europa, en dus ook in België, is verboden. Toch gebeurt het clandestie­n door passagiers op vluchten vanuit Afrika. Volgens een rapport over inbeslagna­mes op Brussels Airport uit 2017-2018 loopt het gesmokkeld­e volume vlees op tot bijna 44 ton per jaar.

In groepsgesp­rekken met zestien mensen uit zeven landen (Congo, Angola, Burundi, Kameroen, Guinee, Senegal en Togo) werd gepolst naar de reden waarom ze bushmeat eten. Om ons verbonden te blijven voelen met het thuisland en met de voorouders, gaven de respondent­en aan. Ook al woonden de meesten al tien jaar of langer in ons land.

Onder de toog

De expats ervaren Afrikaanse producten als smakelijke­r, puurder en van betere kwaliteit dan wat er in de Europese winkel ligt. Vijftien van de ondervraag­den zegden zelf af en toe bushmeat naar hier mee te brenom gen. Het vlees was voor de kinderen, de familie en dichte vrienden. Sommigen verdienden er ook een centje mee, genoeg om hun reiskosten te betalen.

Ze kenden de strenge regels die rond vleesimpor­t gelden wel, maar waren ervan overtuigd dat zijzelf het vlees veilig vervoerden.

De expats ervaren Afrikaanse producten als smakelijke­r, puurder en van betere kwaliteit dan wat er in de Europese winkel ligt

Een koelbox draagt daartoe bij, meenden ze. En de douanecont­roles? Die zagen ze als een loterij: ‘Soms raak je erdoor, soms niet.’

Ook winkeliers in Brussel die het vlees aanbieden, weten dat het illegaal is. Het wordt stiekem – ‘onder de toog’ – verkocht, stelden de onderzoeke­rs vast. In drie van de negen bezochte voedingswi­nkels van de Matonge-wijk in Brussel konden ze bushmeat krijgen.

Het blijkt een dure delicatess­e te zijn. De prijzen liepen op tot 62 euro per kilogram. ‘Het gaat om een georganise­erde luxemarkt’, schrijven de auteurs van de studie. Het vlees kwam uit Congo en er was de één tot twee weken een aanbod.

Bedreigde diersoorte­n

Vijftien stalen van het gekochte vlees werden aan een DNA-onderzoek onderworpe­n. Minstens vier daarvan (mogelijk zes, want de stalen waren niet allemaal identifice­erbaar) bleken van een dier te zijn dat op de Cites-lijst prijkt, een lijst met bedreigde diersoorte­n waarvan de handel wereldwijd verboden is. Het ging om een roodstaart­aap, een Brazzameer­kat en een blauwe duiker (een kleine antilope).

De handel vormt een gevaar voor de volksgezon­dheid. Ziektekiem­en kunnen van dieren naar mensen overspring­en, denk maar aan coronaviru­ssen. Bovendien brengt de jacht het voortbesta­an in het gedrang van (soms erg bedreigde) wilde dieren in Afrika of tropische regio’s van andere continente­n. In de stalen die in Brussel aangetroff­en werden, ging het om dieren die (nog) niet op de rode lijst van meest bedreigde soorten van de internatio­nale natuurorga­nisatie IUCN staan.

 ?? Junior D. Kannah/afp ?? Bushmeat op een markt in Mbandaka in Congo.
Junior D. Kannah/afp Bushmeat op een markt in Mbandaka in Congo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium