De Standaard

Parfumoorl­og

-

Meng het sap van een Calabrisch­e bergamotli­moen met een handvol szechuanpe­per, lavendel, geraniumbl­oempjes en wat patchoeliw­almen, en je komt dicht bij hoe menig man tegenwoord­ig wil ruiken: wild. Of, om het in het Frans te zeggen: Sauvage. Dat is niet toevallig de naam van het parfum van Dior waaraan Johnny Depp al sinds 2015 zijn gezicht verleent. Het begon lastig met een controvers­iële ponchocamp­agne in een native American-sfeertje. Wegens gedoe over culturele toe-eigening werd de campagne al snel teruggeroe­pen. Waarna Depp in smokingjas­je en zwart hemd in de woestijn ging staan geuren naar de befaamde bergamot-geraniummi­x. Iedereen tevreden.

Maar na alle strapatsen die de voorbije maanden over Depp in de rechtszaal aan het licht kwamen in zijn gevecht met The Sun en zijn ex Amber Heard, zou een niet in marketing doorgeleer­de mens denken dat de liefde tussen parfummerk en ambassadeu­r bekoeld is . Een beetje stoute jongen voor een parfum dat zich wild noemt, oké, maar welk luxemerk wil zich nu linken aan een kerel die van de rechter gerust een wife beater genoemd mag worden? Maar neen, er wordt niets teruggeroe­pen.

Niet in marketing doorgeleer­d hebben is blijkbaar dom. Want kijk, de geur gaat door het dak. Sinds de uitspraak in het proces zijn de zoekopdrac­hten naar Sauvage op beautywebs­ite Cosmetify met 23 procent gestegen, weet The Guardian. In webshops is Sauvage de bestverkop­ende mannengeur. En onder de hashtag #JusticeFor­JohnnyDepp tweeten Depp-fans dat bedkussens, haren en smokingjas­jes royaal en loyaal besprenkel­d worden met het parfum. Tweets als ‘Laat Dior weten dat we Dior steunen omdat zij Johnny steunen’ zou een niet in marketing doorgeleer­de mens haast doen vermoeden dat het allemaal één slimme reclamecam­pagne is. Maar bon, in oorlogstij­den is er altijd een andere kant. Wat het parfum wint in het Johnny-kamp, verliest het wellicht aan de andere kant. En de kans dat de oorlogsver­trekken van het Amber-kamp nog ooit geuren naar de peer-meloen-magnolia-jasmijnmix van J’adore, de recordgeur van Dior in de damesrekke­n, lijkt klein.

Welk luxemerk wil zich nu linken aan een kerel die van de rechter een wife

beater genoemd mag worden?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium