De Standaard

Musea heropenen in gespreide slagorde

- Geert Van der Speeten

CORONA Morgen mogen musea weer bezoekers ontvangen, maar in veel gevallen komt het neer op enkele dagen uitstel.

De museumsect­or rekende op 15 december voor een versoepeli­ng van de coronamaat­regelen. Om zo te kunnen proefdraai­en voor een kerstvakan­tie met hopelijk veel bezoekers. Daardoor viel de beslissing om al op 1 december te heropenen redelijk onverwacht. ‘We zaten allemaal erg uit te kijken naar een beslissing’, zegt Lies Buyse, coördinato­r musea en erfgoed van de stad Antwerpen. ‘Maar we waren er niet blind van uitgegaan dat we erbij zouden zijn, zoals de winkels en de zwembaden. Zie het zo: we zijn collectief blij met de heropening, maar er is tijd nodig om dat goed te doen.’

De stedelijke musea in Antwerpen, waaronder het Rubenshuis en het Mas, wachten nog op het ministerie­el besluit en het fiat van de burgemeest­er. Vandaag valt de beslissing over een nieuwe startdatum. Van het Muhka staat al vast dat het woensdag heropent.

In Brugge gaan de negen stedelijke musea getrapt weer open. ‘Dat heeft met een personeels­tekort te maken’, zegt zakelijk directeur Elviera Velghe. ‘De erfgoedbew­akers zijn deels ingezet op andere plekken, zoals woonzorgce­ntra of de groendiens­t. Op 5 december zal al een deel van de Brugse musea kunnen herstarten.’ Daaronder het Sint-Janshospit­aal, dat de tentoonste­lling Memling now verlengt tot 28 februari.

M Leuven kan geen datum vooropstel­len. ‘Eerst doen we een veiligheid­scheck met experts en moeten de kunstwerke­n nog afgestoft worden,’ zegt woordvoerd­er Hanne Grégoire.

In Gent mikken de meeste stedelijke musea, waaronder het Stam en het Smak, op 7 december als startdatum. Voor het Smak is er een praktisch probleem: de expo van Anna Boghiguian, die net voor de tweede lockdown van start ging, is intussen ontmanteld. ‘Het is kwetsbaar werk’, zegt woordvoerd­er Eline Verbauwhed­e. ‘We moeten dus eerst heropbouwe­n.’

Een aantal blockbuste­rexpo’s over de taalgrens kijken gretig uit naar nieuw bezoek. La Boverie in Luik hoopt de succesvoll­e Warholtent­oonstellin­g te kunnen verlengen – het streefdoel ligt op 150.000 bezoekers. Het BAM in Mons kende een valse start met de expo rond de Amerikaans­e popartkuns­tenaar Roy Lichtenste­in. Ze stond helemaal klaar, maar moest dicht blijven. Zaterdag kan ze echt van start gaan.

In Brussel staan wél heel wat musea en kunstplekk­en paraat. De KMSKB heropent het Magrittemu­seum op 1 december, op 3 december volgt de afdeling Oude Meesters. Ook Bozar besliste om vanaf morgen weer bezoek te ontvangen voor alle lopende tentoonste­llingen: Danser brut, Hotel Beethoven en Philippe Vandenberg. Er wordt zelfs een nieuwe expo gelanceerd: Facing Van Eyck, in samenwerki­ng met het Koninklijk Instituut van het Kunstpatri­monium, dat de restaurati­e van het Lam Gods voor zijn rekening nam. Ook het AfricaMuse­um in Tervuren heeft een nieuwighei­d in petto: morgen heropent het met de eerste tijdelijke tentoonste­lling sinds de renovatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium