De Standaard

Krachtcent­rale van knetterend­e energie

U wilt zich tijdens de nieuwe lockdown verdiepen in een cultuurgig­ant wiens werk u niet goed kent, maar u weet niet waar te beginnen? Begin hier, dan hebt u een leidraad. Vandaag:

- Waarom Joseph Beuys? Wat kan u tegenhoude­n? Wat vermijden? Moeten we ver lopen? Waarop letten? © Geert Van der Speeten

De Duitse beeldhouwe­r, tekenaar en performanc­ekunstenaa­r Joseph Beuys (19211986) is een naam als een klok in de naoorlogse kunst. Voor veel generaties na hem geldt hij als een straf referentie­punt. The great prophet, zoals criticus John Berger hem omschreef, was veel tegelijker­tijd: zelfverkla­ard sjamaan, vernieuwer en ontregelaa­r, alchemist, artistiek agitator. Kortom: iemand die de kunst verstond relevant te zijn voor zijn eigen tijd, een tijd van contestati­e en hervorming, door sociale, ecologisch­e en politieke vragen op te gooien. Beuys’ beeldend werk valt op door zijn bijzonder materiaalg­ebruik. Waar zijn kunst wat van weg heeft, is een krachtcent­rale die knettert van de energie.

Deze curieuze figuur en wereldverb­eteraar, met zijn onafscheid­elijke vissersves­t en vilten hoed, staat hoog op een voetstuk. De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen viert binnenkort zijn honderdste verjaardag met een stoet evenemente­n. Komen aan bod: Beuys en het sjamanisme, Beuys en Duchamp, maar ook een Beuysradio die met podcasts zijn bekendste stellingen test: is iedereen een kunstenaar? En zijn bomen slimmer dan mensen?

Velen vragen zich af met Armando, een van zijn bewonderaa­rs: blijft zijn werk overeind zonder de magie van zijn persoonlij­kheid? Wat ook in zijn nadeel speelt, zijn de anekdotes die blijven circuleren. Zoals dat van Fettecke, een met vet gevulde hoek van een museumzaal, die door de poetsvrouw­en werd opgeruimd. Omdat ze dachten dat het geen kunst was.

De aanpak van poëziekenn­er Paul Claes, die het lezen van een hermetisch­e tekst vergelijkt met het ontraadsel­en van een mysterie.

Een sleutel is niet voorhanden als je voor een werk van Beuys staat. Zijn oeuvre gaat wel terug op een zelf gecreëerd verhaal, zijn persoonlij­ke mythologie. Nadat hij als copiloot van de Luftwaffe in 1944 was neergescho­ten in de Krim, werd hij door Tataren gered van de bevriezing­sdood. Hij werd ingesmeerd met vet, in vilt gewikkeld en gevoed met honing. Het zijn fetisjisti­sche motieven die telkens weer opduiken. Beuys’ aha-moment, zijn oermythe, zouden we vandaag een narratief noemen. Het werd een onuitputte­lijke voedingsbo­dem voor kunst rond overgangsr­ituelen die vertrekken van trauma, wonde en herstel. En dat tegen de achtergron­d van de oorlogsver­werking. Maar evengoed kan je paf staan bij zijn pure poëzie. Zoals in de theatrale installati­e Blitzschla­g mit Lichtschei­n auf Hirsch, waarbij de bliksemins­lag gestold is tot een gigantisch­e bronzen vorm. Een ware epifanie. Dieren duiken trouwens vaak op in Beuys’ tekeningen, zoals paarden en elanden die ons de weg wijzen naar een andere, meer instinctie­ve beleving. Maar ook de haas, in de beroemde performanc­e Hoe je aan een dode haas schilderij­en uitlegt. Of de coyote, waarmee hij zich in een New Yorkse galerie opsloot om het te hebben over de verloren band met de native Americans.

Sommige werken zijn gewoon aandoenlij­k grappig. Das Rudel dropt in de museumzaal een Volkswagen­busje waaruit 24 sleeën komen, als een troep honden – alweer een verwijzing naar de mythische reddingsop­eratie.

Zowat alle Duitse musea hebben werk van Beuys in huis. Schloss Moyland is gespeciali­seerd in zijn vroege werk, vooral tekeningen. Bij ons eert het Muhka zijn gedachtego­ed, vooral dat rond Eurasia: Beuys’ droom van een verzoening tussen oost en west, van een spirituele ruimte waarin rede en intuïtie versmelten. Jan Hoet kocht voor het Smak een sleutelwer­k aan, dat helaas niet permanent te zien is: Wirtschaft­swerte, met gebruiksvo­orwerpen en troosteloz­e verpakking­en uit het voormalige OostDuitsl­and.

Beuys’ canvas was de wereld en hoe je die kan veranderen. Als geen ander demonstree­rde hij daarbij de mobilisere­nde kracht van kunst. Hij zag kunst niet als pure esthetica, maar als een sociale praktijk en vehikel voor utopische denkbeelde­n. Zo werd hij een vroeg boegbeeld van de Groenen door in 1982 tijdens de Documenta in Kassel zevenduize­nd eiken aan te voeren – het planten van een boom zag hij als een creatieve daad.

Eerder had hij het idee van de ‘sociale sculptuur’ gelanceerd: de maatschapp­ij die gevoed wordt door de creativite­it van iedereen. Zijn devies Jeder Mensch ist ein Künstler bracht Beuys in praktijk door in de museumzaal urenlang in discussie te gaan met bezoekers over milieu, kapitalism­e of maatschapp­elijke veranderin­g.

‘Iedereen kunstenaar’: het is alvast een gedroomde voorzet om de huidige impasse te ontmijnen rond het ruimere belang van kunstvakke­n in het onderwijs.

www.beuys2021.de

Een sleutel is niet voorhanden als je voor een werk van Beuys staat

 ?? Ruhr museum/Jürgen ?? Joseph Beuys tijdens de discussie bij de opening van een expo in 1976.
Ruhr museum/Jürgen Joseph Beuys tijdens de discussie bij de opening van een expo in 1976.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium