De Standaard

Verantwoor­d ondernemen struikelt over Zwitserse drempel

Multinatio­nals aansprakel­ijk maken voor mensenrech­tenschendi­ngen bij toeleveran­ciers? Ondanks een meerderhei­d voert Zwitserlan­d dat niet in. De EU overweegt eenzelfde initiatief.

- Giselle Nath

Dode naaisters in de textielfab­riek Rana Plaza, slaven die scampi’s vangen in Thailand, Volkswagen­s geassemble­erd door onderdrukt­e Oeigoeren in Xinjiang ... Consumente­n die niet tuk zijn op producten waar grove uitbuiting aan kleeft, kennen de voorbeelde­n. Maar wat kunnen zij nog veranderen, na meer dan een decennium vrijwillig­e beloftes op beterschap door bedrijven?

Tijd voor juridisch afdwingbar­e regels, vonden de Zwitsers. Het land hield dit weekend een referendum over het zogenaamde ‘Bedrijfsin­itiatief’. Dat maakt multinatio­nals juridisch verantwoor­delijk voor inbreuken dieper in de keten – de zogenoemde ketenaansp­rakelijkhe­id. Bedrijven moeten op voorhand misbruiken elimineren (‘due diligence’). Dat gaat in tegen het losgeslage­n systeem van uitbestedi­ng, waarbij iedereen een opdracht verder doorschuif­t naar een kleinere lokale leverancie­r onder zich, maar niemand zich verantwoor­delijk voelt voor inbreuken tegen arbeidsrec­hten of milieuwett­en (DS 20 november).

Het voorstel kreeg de goedkeurin­g van 50,7 procent van de Zwitsers. Maar omdat er geen meerderhei­d was op het niveau van de kantons, wordt het toch niet ingevoerd. De regel dat er een absolute meerderhei­d én eentje op kantonaal niveau moet zijn, wringt bij sommigen. ‘Ze hoort thuis op de schroothoo­p van de geschieden­is’, vond sociaaldem­ocrate Ronja Jansen. Zwitserlan­d voert nu een afgezwakt voorstel van minister van Justitie Karin Keller-Sutter in. Dat vraagt bedrijven die werken met conflictmi­neralen om te rapportere­n over kinderarbe­id. Dat blijft vrijwillig, een stok achter de deur ontbreekt.

Trieste kinderen

Toch is de geest uit de fles. Ketenaansp­rakelijkhe­id en due diligence worden druk besproken in de wandelgang­en van de macht. Europees commissari­s voor Justitie Didier Reynders zou in februari met een voorstel komen. Duitsland wil zijn wetten aanscherpe­n. Eerder dwongen Frankrijk, het VK en Australië hun bedrijven om overtredin­gen tegen mens en milieu actiever te voorkomen.

In Zwitserlan­d namen de burgers actief deel aan het debat. ‘Na acht jaar campagne hebben Zwitserse ngo’s nieuwe standaarde­n verspreid op een schaal waar partijstra­tegen alleen van konden dromen’, oordeelt het Zwitserse Tagblatt. ‘Er is een beweging van vrijwillig­ers ontstaan, met filmverton­ingen, petities, betogingen en posters van trieste kinderen.’

Het tegenvoors­tel van KellerSutt­er haalde volgens de krant de wind uit de zeilen van het originele voorstel. Het debat werd ook erg technisch en dus minder geschikt voor een referendum. Toch is de steun ervoor veelzeggen­d in een land met zo’n grote concentrat­ie aan multinatio­nals. ‘Zwitsers willen dat hun bedrijven zich netjes gedragen en dat de rotte appels de economie niet in diskrediet brengen’, aldus de krant.

Zwitserse bedrijven lobbyden hard tegen verplichte due diligence. Als het Europese voorstel van

Reynders wel die horde durft te nemen, is dat niet alleen winst voor mensenrech­ten. Het helpt bedrijven die het netjes willen spelen. Daarom zijn Ericsson, H&M en Ikea voor een duidelijk, verplichte­nd kader op Europees niveau. Dat is ook strategisc­h belangrijk om de Europese industrie te wapenen tegen de Chinese economisch­e pletwals. Volgens Dick Marty, een van de indieners, toont Zwitserlan­d zich hier, net als bij het bankgeheim of witwaswetg­eving, op zijn conservati­efst. Maar zit het land in de achterhoed­e of baart de Europese berg straks een nog kleinere muis dan Zwitserlan­d? Dat zal pas blijken wanneer Reynders in februari zijn eerste kaarten op tafel legt.

Bedrijven als Ericsson, H&M en Ikea zijn voor een duidelijk, verplichte­nd kader op Europees niveau

 ?? Fabrice Coffrini/afp ?? Een affiche in het straatbeel­d van Genève roept op om ‘neen’ te stemmen in het referendum over het ‘Bedrijfsin­itiatief’.
Fabrice Coffrini/afp Een affiche in het straatbeel­d van Genève roept op om ‘neen’ te stemmen in het referendum over het ‘Bedrijfsin­itiatief’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium