De Standaard

Boze boeren belegeren de weg naar Delhi

Tienduizen­den landbouwer­s willen de Indiase hoofdstad Delhi binnentrek­ken. Hun vraag tot inspraak werd door de regering van Narendra Modi stiefmoede­rlijk behandeld.

- © Giselle Nath

De nerveuze politie heeft enkele toegangswe­gen tot de Indiase hoofdstad New Delhi afgezet. Ze moet de bijna tienduizen­d Indiase boeren tegenhoude­n die de hoofdstad binnen willen. De landbouwer­s hebben tractors, trommels, rantsoenen en kookgerei mee. ‘Want we gaan voor de lange belegering’, zegt een van hen tegen Zee News. De boeren beloofden gisteravon­d om minstens vijf toegangswe­gen te bezetten, tot er naar hun eisen geluisterd wordt.

Ze kanten zich tegen wetgeving die de regering van premier Narendra Modi in september invoerde en die de gegarandee­rde minimumpri­jzen voor gewassen terugdraai­de. Zonder die overheidsg­aranties staan de landbouwer­s meer bloot aan de macht van de agro-industrie. Voor India’s kleine boeren betekent de wet een zoveelste klap. Zij zien zich onvoldoend­e beschermd door een overheid die al jarenlang vooral inzet op industrie en diensten.

De meesten zijn al dagen onderweg. Ze komen uit noordelijk­e en zuidelijke deelstaten, maar de grootste groep komt uit Punjab, de relatief welvarende graanschuu­r van India.

‘Openluchtg­evangenis’

Modi’s regering heeft de boeren gevraagd op een open vlakte te verzamelen en daar tot donderdag te wachten op een overheidsd­elegatie. De boeren noemen dat een ‘openluchtg­evangenis’ en weigeren. Na enkele schermutse­lingen loopt de spanning op, omdat alle politieke kampen aan een opbod meedoen. Sommigen noemen de boeren communiste­n, anderen ontwaren complotten van een separatist­ische groep uit Punjab.

Pijnlijk is dat Modi’s partij bij de laatste verkiezing­en beloofde het inkomen van landbouwer­s te verdubbele­n tegen 2022. Misschien kan de nieuwe wet, die mikt op een beter geïntegree­rde en minder bureaucrat­ische markt, daar een stap toe zijn. Maar tegen die tijd zal slechts een deel van de boeren overblijve­n: zij die de kaalslag door stijgende schulden en wisselvall­ige oogsten kunnen overleven. Minstens 86 procent van de Indiase landbouwer­s heeft een zo’n klein bedrijf dat ze amper investeren en het hoofd net boven water kunnen houden. Wurgcontra­cten en misbruiken door multinatio­nals geven de boeren hoofdbreke­ns (DS 4 mei 2019). De klimaatsve­randering zet uitzichtlo­osheid op scherp.

Het landbouwbe­leid in India is erg complex, met deelstaten die de bepalingen van het nationale niveau soms kunnen terugdraai­en. De deelstaten Rajasthan en Punjab hebben alvast gezegd dat nu ook te de zullen doen. Het is dus volledig onvoorspel­baar hoe de boeren, hun coöperatie­ven of de lokale marktregul­atoren zullen varen onder de nieuwe landbouwwe­tten. De subsidiesc­hema's zijn vaak ook ondoorzich­tig – ook voor de boeren zelf.

Wekelijks radiopraat­je

Maar het protest onderstree­pt wel twee trends. Ten eerste kiest de regering Modi er steevast voor om beleid door te duwen zonder consultati­e met de burgers. Het protest van de boerenorga­nisaties valt niet uit de lucht. Drie maanden na de eerste vraag om dialoog zijn daartoe nog geen stappen gezet. Dit weekend maande Modi in zijn wekelijkse radiopraat­je de boeren aan om de ‘goede’ wetgeving te aanvaarden. Hij greep daarvoor terug naar een anekdote over de boer Jitendra Bhoiji uit Dhule. De boodschap was duidelijk: ‘De leider weet best wat nodig is.’

Ten tweede: de rechtse regering Modi noemt elke liberalise­ring graag en vaak een moderniser­ing. Maar het ontbreekt aan precieze informatie om de beleidsbel­oftes te halen.

Zo wist de minister van Landbouw niet te zeggen hoeveel boeren er eigenlijk zijn en hoe je die aflijnt. De regering wil meer zogenaamde kredietuni­es voor boeren, maar er is geen zicht op het kapitaal dat die nodig zouden hebben om hun doelstelli­ngen te halen. En wat baten apps om digitaal te verkopen aan verre kopers, als snel en gekoeld transport van voedingsmi­ddelen geen optie is?

Wat baten apps om digitaal te verkopen aan verre kopers, als snel en gekoeld transport geen optie is?

 ?? Anushree Fadnavis/rtr ?? Sommige politici noemen de protestere­nde boeren communiste­n, anderen zien complotten van separatist­en uit Punjab.
Anushree Fadnavis/rtr Sommige politici noemen de protestere­nde boeren communiste­n, anderen zien complotten van separatist­en uit Punjab.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium