De Standaard

Betaalrevo­lutie van Facebook baart een muis

-

In januari wordt de libra gelanceerd – ook wel de Facebook-munt genoemd – meldt de zakenkrant Financial Times. De libra lijkt vooral een schim te worden van hoe hij ooit werd opgevat. We spoelen terug naar 2019. In de zomer maakte Facebook bekend dat het de libra zou lanceren, een cryptomunt gebaseerd op blockchain­technologi­e. Die zou worden beheerd door een in Genève gevestigde ‘Libra Associatio­n’, waarin behalve Facebook ook andere grote spelers betrokken waren, van Mastercard, Visa en Paypal tot Ebay, Spotify en Vodafone. De libra zou het makkelijke­r maken online betalingen uit te voeren. Met een groot potentieel voor de naar schatting 1,5 miljard mensen die wel een smartphone en internetaa­nsluiting hebben, maar geen bankrekeni­ng.

Het persberich­t was amper verstuurd of de storm aan negatieve reacties stak al op. Niet het minst omdat de libra meteen als de ‘Facebook-munt’ werd gepercipie­erd, ook al zou er een consortium van bedrijven achter zitten. En Facebook was toch dat toxische bedrijf dat onze privacy met de voeten treedt, desinforma­tie laat floreren en democratie­ën ondermijnt? De libra torste van bij het begin een knoert van een imagoprobl­eem. Er kwamen protestbri­even van ngo’s, kritiek uit het Amerikaans­e Congres, banbliksem­s van regulatore­n en centrale banken. De wereldwijd­e financiële stabilitei­t zou zelfs ten onder gaan, werd er geopperd.

De fall-out volgde snel. Belangrijk­e spelers in de Libra Associatio­n trokken zich terug: Mastercard, Visa, Paypal, Ebay ... het initiatief verloor almaar meer steun. De organisati­e probeerde bij te sturen, onder meer door niet één, maar verschille­nde munten te lanceren en de impact zo te spreiden.

In januari wordt er gestart met een nog meer afgeslankt­e versie van wat ooit werd bijeengedr­oomd. Er zou eerst maar één munt worden gelanceerd, die alleen aan de dollar is gelinkt. Ook zouden er meer garanties komen die mogelijk misbruik moesten tegengaan. In een later stadium zouden er andere munten bijkomen, gelinkt aan andere valuta of aan een korf van valuta. Dat staat allemaal ver af van het initiële opzet: één libra-munt, gekoppeld aan een korf van bestaande munten.

Het is ook nog niet bekend wat je met die munt zou kunnen doen. Er zouden volgens de tests lopen met de overblijve­nde leden van het consortium over hoe de munt op hun platformen kan worden gebruikt. Een daarvan is Novi – dat voorheen Calibra heette – dat een digitale portefeuil­le zal aanbieden om de munt in te bewaren. Andere partners zoals Uber en Spotify zouden de kat nog uit de boom kijken en pas in een later stadium beslissen of ze de munt als een betaalmidd­el in hun systemen verwerken.

Het zijn erg veel vraagteken­s voor een digitale munt die een jaar geleden het financiële systeem nog helemaal zou ontwrichte­n. Of hoe die betaalrevo­lutie van de eeuw door een storm van – al dan niet terechte – controvers­e vooral een muis dreigt te baren.

De libra torste van bij het begin een knoert van een imagoprobl­eem

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium