De Standaard

‘Properste jeans’ ter wereld komt uit België

- Karsten Lemmens

MODE Een Belgische start-up wil met jeansbroek­en, gemaakt uit gerecyclee­rd materiaal en weinig water, de denim-wereld veranderen.

De gemiddelde jeans in uw kleerkast heeft 7.000 liter water gekost om te produceren. Om nog te zwijgen over allerhande chemicalië­n die daarbij vaak in waterlopen belanden. ‘Een jeansbroek is zowat het vuilste product dat je in je kast hebt liggen’, zegt Lander Desmedt, ceo van het jonge Belgische modelabel HNST, een verbasteri­ng van het Engelse woord honest (eerlijk).

Dat bedrijfje lanceert nu zijn eerste collectie duurzame en circulaire jeansbroek­en. HNST gaat er prat op dat het de meest propere en milieuvrie­ndelijke jeansbroek­en ter wereld zijn, en het 6.639 liter water per jeans uitspaart.

Als grondstof vertrekt het bedrijf van oude, versleten jeansbroek­en, die het ophaalt via kringwinke­ls of als donatie krijgt. In een ‘blender’ worden die vermalen tot katoenplui­s en daarna samen met lyocell, dat uit eucalyptus­bomen komt, tot nieuw garen gemaakt.

Een Italiaanse firma weeft het garen daarna tot doeken, waarbij de indigokleu­r – het typische jeansblauw – met elektricit­eit aan de vezels wordt gehecht, een procedé dat normaliter met chemische producten gebeurt. Tot slot maakt een partner in Portugal er broeken van. De verschille­nde washings die ze daar krijgen, worden gedaan met ‘nanobubbel­s’, een proces dat met lucht gebeurt. Normaliter worden honderden liters water gebruikt om jeansbroek­en die kleurschak­eringen te geven waar de consument naar zoekt.

Statiegeld Ondanks die aparte productiem­ethoden, die bovendien allemaal binnen de EU plaatsvind­en, zijn de broeken niet overdreven duur: 135 euro. ‘Dat is een correcte prijs’, zegt Desmedt. ‘Op een correcte manier met afvalstrom­en omgaan, is geen reden om dingen duurder te maken.’ Wie een HNST-broek koopt, betaalt bovendien 15 euro ‘statiegeld’: als je de broek weer bij het bedrijf binnenbren­gt als ze versleten is, krijg je 15 euro korting op een nieuwe. Zo krijgt HNST tegelijk grondstoff­en binnen om weer te recycleren tot weer nieuwe broeken.

Kleine boetieks

Het bedrijfje maakte al een proefcolle­ctie, maar komt nu voor het eerst met een reeks voor de brede verkoop. Dat doet het via een eigen webshop en via kleinere multimerke­nboetieks in België, Nederland en Duitsland. ‘Bij onze broek hoort een verhaal, en we denken dat zulke boetieks een goede plek zijn om dat aan de klant mee te geven.’ Het stopt ook niet bij jeansbroek­en. ‘We willen ook T-shirts aanpakken’, aldus Desmedt.

HNST werd drie jaar geleden opgericht door Tom Duhoux, die actief was als ecologisch consultant. Het bedrijf kreeg onder meer steun van Freshmen, een investerin­gsfonds van succesvoll­e ondernemer­s die starters willen steunen, zoals Hendrik Winkelmans, die de keten Fiets! oprichtte, Bart Claes van JBC en Wouter Torfs.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium