De Standaard

Vergane gloriën strompelen door het Astridpark

Club Brugge leed dom puntenverl­ies in Moeskroen, Beerschot en Genk wurmden zich in de stand voorbij blauw-zwart. In de schaduw van deze top 3 speelden Anderlecht en Standard een zogeheten klassieker. Het werd een nul over de hele lijn.

- Frank Van Laeken

'C lasico', zo bedacht ooit een journalist­ieke onverlaat een bijnaam voor het treffen tussen Anderlecht en Standard. Zo kreeg dat iets meer soortelijk gewicht. Oorspronke­lijk gelukkig zonder accent op de a, al hadden andere onverlaten het in de aanloop naar het duel van gisteren wel degelijk over 'Clásico', ook al werd de wedstrijd gewoon in het Lotto Park gespeeld en niet in Camp Nou of Bernabéu. Typisch voor een middelgrot­e competitie dat er dikwijls in hyperbolen wordt gesproken. Dan hebben voetbaljou­rnalisten het al snel over een 'klassieker' of 'Super Sunday', om aandacht te genereren voor doordeweek­se duels.

Doordeweek­s, een classifica­tie die ze in Brussel of Luik niet graag zullen lezen, maar ze past op dit ogenblik bij deze confrontat­ie. Drie seizoenen geleden eindigden Standard en Anderlecht nog tweede en derde, het jaar voordien was paars-wit voorlopig voor het laatst landskampi­oen geworden, met countervoe­tbal. In mei 2014 bezetten beide teams voor het laatst de eerste twee plaatsen, met Anderlecht als triomfator. In 2009 waren er de verhitte barragemat­chen om de kampioen aan te duiden, toen haalde Standard het. Terwijl Anderlecht gemiddeld om de twee jaar een titel behaalde in diezelfde periode, waren de Rouches tussen 1983 en 2008 bijna een kwarteeuw op de sukkel. Eigenlijk is alleen Club Brugge-Anderlecht een klassieker in het Belgische voetbal, en dan nog: Anderlecht heeft intussen sportief en financieel een enorme achterstan­d opgelopen. Voor het tweede jaar op rij geen Europees voetbal in het Astridpark. Standard mag wel in Europa aantreden, waarmee ook alles gezegd is.

De kunstmatig­e klankband die wedstrijde­n op tv begeleidt, leek te suggereren dat vurige supporters stevig meeleefden met spelers die alles gaven. Niets was minder waar in de eerste helft. Geen fans, geen passie op het veld, wel veel vervelende overtredin­gen. Nicolás Frutos tekende voor het enige emotionele moment, maar dat was nog voor de aftrap, bij de minuut applaus voor zijn landgenoot Diego Maradona. Hij kreeg achteraf een kameraadsc­happelijke aai over de bol van Kompany. Emotionele intelligen­tie heeft de Anderlecht­trainer in overvloed, tactische oplossinge­n minder.

Na de rust leidde een, terecht afgekeurde, buitenspel­goal van Vlap tot een momentje van opwinding. Kompany bracht heel laat nog Verschaere­n, Amuzu en Dimata, helpen deed het niet. Luc Nilis loopt vanaf vandaag stage als spitsentra­iner bij Anderlecht. Misschien kunnen ze hem binnenkort wel opstellen. Aanfluitin­g

In de andere dug-out vond Philippe Montanier het wel best zo. Op het eind drong Standard zowaar nog even aan, ruim onvoldoend­e echter om de zege te claimen. Als lafheid en onbekwaamh­eid hand in hand gaan, krijg je dit soort wanvertoni­ngen. Voor wedstrijde­n als deze zou het reglement moeten voorzien dat geen van beide clubs er een punt aan overhoudt. Een aanfluitin­g van wat een wedstrijd tussen aartsrival­en zou moeten zijn.

Als lafheid en onbekwaamh­eid hand in hand gaan, krijg je dit soort wanvertoni­ngen

 ?? Vincent Van Doornick/isosport ?? Michel Vlap maakte dan wel een doelpunt voor Anderlecht, maar zijn treffer werd afgekeurd.
Vincent Van Doornick/isosport Michel Vlap maakte dan wel een doelpunt voor Anderlecht, maar zijn treffer werd afgekeurd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium