De Standaard

Sportieve en financiële kopzorgen voor Ligue 1

De sportieve malaise bij PSG is symptomati­sch voor de Ligue 1, die aan spanning wint, maar aan kwaliteit verliest. Bovendien dreigt een financieel debacle.

- Alexander Van Caeneghem ©

Sinds 2013 is enkel Monaco erin geslaagd om de titelreeks van PSG te onderbreke­n, in 2017. Dat Monaco anderhalve week geleden PSG met 3–2 klopte, leek eerder toevallig dan symbolisch. Maar zaterdag maakte ook Bordeaux de kampioen punten afhandig.

Ondanks een eigen doelpunt van zijn debuterend­e jeugdprodu­ct Pembélé stond PSG nog voor de rust op voorsprong. Neymar maakte vanop de stip gelijk. Kean tikte de 2–1 binnen toen Bordeauxdo­elman Costil een schot van de Braziliaan niet onder controle kreeg. Maar op het uur trapte de vrijstaand­e Adli van net buiten de zestien de 2–2 voorbij Rico.

Spannende titelrace

Uit data van Opta Sports blijkt dat PSG de laatste drie wedstrijde­n telkens minstens zestien schoten op doel te verwerken kreeg – voor het eerst sinds 2007. Die defensieve kwetsbaarh­eid heeft een kost: PSG telt na twaalf wedstrijde­n al elf verliespun­ten. Het wint slechts 69% van de punten, terwijl dat de laatste vijf seizoenen gemiddeld 81% was.

Het maakt de titelrace naar Franse normen spannend, met acht ploegen op amper zes punten. Ten opzichte van hun gemiddelde puntenaant­al van de laatste vijf seizoenen doen Rennes, Nice, Monaco en Lyon het iets beter, en Lille en Marseille veel beter. Naast PSG is Rennes wel de enige ploeg die procentuee­l minder punten pakt dan vorig seizoen.

Rennes begon sterk aan dit seizoen, maar het betaalt zijn eerste deelname aan de Champions League met puntenverl­ies in de Ligue 1. Na het 1–1-gelijkspel vrijdag bij Strasbourg en een één op negen, verliest Rennes enkele plaatsen. Lyon won simpel met 3–0 van Reims. Marseille klopte Nantes met 3–1, Monaco versloeg Nimes met 3-0. Lille speelde gisteravon­d laat 1-1 bij Saint-Etienne en blijft tweede.

Europees drama

De spanning in de eigen competitie steekt schril af tegen de deconfitur­e op het Europese toneel. De Franse ploegen doen het dit seizoen voorlopig slechter dan de Portugese, Nederlands­e, Belgische en zelfs Schotse en Oostenrijk­se.

In de Champions League staat Marseille na vier wedstrijde­n met nul punten en nul doelpunten. Rennes heeft één punt behaald, tegen Krasnodar. Alleen PSG heeft nog kans om door de groepsfase te geraken. In de Europa League dreigt voor Nice de uitschakel­ing na amper één zege, tegen Hapoel Beer Sheva. Lille daarentege­n voert zijn groep aan, voor AC Milan, Sparta Praag en Celtic.

Dit seizoen had nochtans een keerpunt moeten zijn voor de Ligue 1. Via een bijzonder lucratieve rechtendea­l met het Spaanse Mediapro wilde Frankrijk de inkomstenk­loof met de Engelse, Spaanse, Duitse en Italiaanse competitie beginnen dichten. Met de extra inkomsten zouden Franse clubs, die met eigen Franse spelers dé hofleveran­cier van buitenland­se spelers zijn in de Premier League, Bundesliga, Serie A en La Liga, hun noodgedwon­gen op verkoop gericht model kunnen bijsturen.

Alleen heeft het onder de schulden kreunende Mediapro zich vertild aan het contract. Het is vorige maand zijn betalingsv­erplichtin­g niet nagekomen en heeft beschermin­g gezocht tegen schuldeise­rs. De Ligue de Football Profession­nel moest meteen ingrijpen met een lening om te vermijden dat clubs betalingsp­roblemen zouden krijgen.

Spaans Mediapro verslikte zich in Franse rechtendea­l en heeft beschermin­g gezocht tegen schuldeise­rs

DUITSLAND - BUNDESLIGA

Eerste grote correctie Mediapro wil de deal voor dit seizoen, ter waarde van 780 miljoen euro, heronderha­ndelen. Het wordt, in het beste geval, wellicht de eerste grote correctie op de overgewaar­deerde miljardenm­arkt van de sportrecht­en. Aangezien uitzendrec­hten goed zijn voor ongeveer de helft van de omzet van de Franse clubs, zou het uitblijven van een duurzame oplossing voor verschille­nde clubs niet alleen hun kansen in de eigen competitie en in Europa ernstig hypotheker­en, maar ook hun overleving­skansen als club.

ENGELAND-PREMIER LEAG.

ITALIË - SERIE A

 ?? Franck Fife/afp ?? PSG-doelman Sergio Rico moest zich op het uur gewonnen geven op een schot van Yacine Adli.
Franck Fife/afp PSG-doelman Sergio Rico moest zich op het uur gewonnen geven op een schot van Yacine Adli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium