De Standaard

Handelaars krijgen eigen postkantoo­r

-

LEUVEN In de Brusselses­traat in Leuven is deze week een postkantoo­r uitsluiten­d voor lokale handelaars geopend.

Het gaat om Leuven.dropt, een afleverpun­t voor pakketjes dat de handelaars moet helpen bij het uitbaten van een webshop. ‘Veel handelaars zien grote delen van hun omzet verdwijnen door de verplichte sluiting vanwege de coronapand­emie. Onlineverk­oop kan dit verlies deels compensere­n, maar vaak is de drempel om bestelling­en te verzenden te groot. Sommigen hebben nog geen online verkoopkan­aal, anderen vinden de verzendkos­ten te hoog. Daar wilden we iets aan doen’, zegt de Leuvense schepen van Handel, Johan Geleyns (CD&V).

De stad en Bpost sloegen de handen in elkaar voor dit proefproje­ct, dat voorlopig tot eind januari loopt. Samen bieden ze een bereikbaar afleverpun­t aan met een laaden loszone. Zo vermijden handelaars lange wachtrijen of parkeerpro­blemen bij andere Leuvense postkantor­en. Ook in de hal van het postkantoo­r in de Jan Stasstraat komt tijdelijk een extra drop off-doos.

Bpost haalt de pakketten nog dezelfde dag op. Handelaars krijgen ook de kans om in te schrijven op een tijdelijk contract met Bpost, waarbij ze geen dropkosten van 40 cent per pakje moeten betalen. Ze kunnen bovendien gratis werken met de onlinesoft­ware elkezaakon­line.be, waarmee ze een eigen webshop kunnen maken.

‘Vaak hangt kiezen voor pakjes verzenden samen met minimum aantallen, en veel handelaars die beginnen met onlineverk­oop weten nog niet of ze zo veel pakjes zullen verkopen. Daarom is dit proefproje­ct een unieke kans voor hen’, zegt Geleyns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium