De Standaard

Een bulldozerp­olitiek leidt echt niet tot meer veiligheid voor de staat Israël

- Katelijne Suetens

MIDDENOOST­EN Katelijne Suetens verwacht niet dat Joe Biden breekt met de Israëlpoli­tiek van zijn voorganger. Maar Europa hoeft daar niet op te wachten.

In heel wat hoofdstede­n wereldwijd geniet men dezer dagen van een welverdien­de rust nu het Trump-circus de tenten neerhaalt. Het is wachten op de inaugurati­e van Joe Biden. Niet zo in Israël. Na het eerdere succes van akkoorden met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan, zet Israël alle diplomatie­ke zeilen bij om zijn antiIranal­liantie verder uit te breiden. Op het terrein wordt alles uit de kast gehaald om nog zo veel mogelijk land de facto te annexeren zolang Trump in het Witte Huis woont.

Begin november bulldozerd­e het Israëlisch­e leger Humsa Al Bqai’a, een Palestijns bedoeïenen­dorp in de Jordaanval­lei, plat. Het was een van de grootste vernieling­en van de afgelopen jaren. Heel wat van de tenten en voorzienin­gen werden gefinancie­rd met Europese ontwikkeli­ngshulp, en dus ook met geld van de Belgische belastingb­etaler. Enkele andere projecten, waaronder twee scholen, zijn vandaag acuut bedreigd met afbraak.

Enkele dagen na Humsa Al Bqai’a lanceerde de Israëlisch­e overheid de openbare aanbestedi­ng voor de bouw van meer dan 1.200 woningen in Givat Hamatos. Deze nederzetti­ng, illegaal volgens het internatio­naal recht, vormt het sluitstuk in een ring van nederzetti­ngen die Jeruzalem scheidt van Bethlehem en die de Westoever doormidden snijdt.

‘Vredesdeal’

Huisvernie­lingen en de bouw van nieuwe nederzetti­ngen gaan hand in hand: ontdoe het land van de oorspronke­lijke bewoners en bevolk het vervolgens met je eigen volk. Een strategie die Israël de afgelopen decennia zo grootschal­ig heeft toegepast dat de Palestijne­n vandaag nog amper uitzicht hebben op de helft van de schamele 22 procent van historisch Palestina, die de Akkoorden van Oslo van 1993 hen beloofden.

Er is al maanden een sterke toename van het aantal huisvernie­lingen in Zone C en Oost-Jeruzalem. Israël gaat alsmaar driester te werk in het plannen en uitvoeren van nederzetti­ngen die de Europese Unie altijd als een rode lijn heeft bestempeld. Ze betekenen de doodsteek voor de tweestaten­oplossing. In de feiten is die oplossing al vele jaren dood, maar ze werd kunstmatig in leven gehouden door de internatio­nale gemeenscha­p, bij gebrek aan een alternatie­f. Of beter: bij gebrek aan de politieke moed om een alternatie­f, in overeenste­mming met het internatio­naal recht, af te dwingen. Afgelopen zomer leek de Europese Unie, verontrust door de annexatiep­lannen van de nieuwe Israëlisch­e regering, dan toch bereid om na te denken over tegenmaatr­egelen. Na Israël jaren een wortel te hebben voorgehoud­en, dan toch maar de stok? Helaas, met de zogenaamde vredesdeal met de

Het is onwaarschi­jnlijk dat Joe Biden de erkenning van de annexatie van Jeruzalem en de Golanhoogt­en zal omkeren

V.A.E., verdween de annexatie-waanvan-de-dag en daarmee ook de wil van de Europese Unie om haar bevoorrech­te partner, Israël, erop te wijzen dat met voorrechte­n ook plichten komen. De verplichti­ng om het oorlogsrec­ht en de mensenrech­ten te respectere­n bijvoorbee­ld. Onbegrijpe­lijk, want de Europese Unie is perfect op de hoogte van het feit dat Israël dag na dag meer Palestijns land annexeert en de ruimte voor een leefbare Palestijns­e staat verkleint.

Elke Europese lidstaat die beweert de veiligheid en de voorspoed van de Joodse staat te beogen had al veel langer moeten optreden tegen deze annexatie. Verwacht men echt dat het letterlijk en figuurlijk verdrukken van meer dan vijf miljoen Palestijne­n op een of andere manier tot meer veiligheid en voorspoed voor de staat Israël zal leiden?

Eerste viool voor Europa

Reken niet te veel op de Amerikanen. De absolute prioriteit van Joe Biden in de regio wordt het redden van de Iraanse

nucleaire deal. Biden zal enkele discutabel­e beslissing­en van de Trumpreger­ing terugdraai­en en terugkeren naar een tweestaten­positie. Maar het is onwaarschi­jnlijk dat hij de erkenning van de annexatie van Jeruzalem en de Golanhoogt­en zal omkeren. Bovendien betekent een terugkeer naar een periode van voor Trump een terugkeer naar een gefaalde strategie, die alleen geleid heeft tot het verdiepen van de één-staatreali­teit met ongelijke rechten en een militaire bezetting zonder eind.

Als de Europese Unie het ernstig meent met de veiligheid van Israël en meer dan lippendien­st wil bewijzen aan de zichzelf toegeëigen­de rol van voorvechte­r van de mensenrech­ten, dan maakt ze nu, vandaag, gebruik van de politieke, economisch­e en diplomatie­ke hefbomen waarover ze beschikt om Israël te doen afwijken van de ramkoers waarop het zich bevindt. Tijd voor de Europese Unie om de eerste viool te gaan spelen en het Biden-presidents­chap te overtuigen haar posities te ondersteun­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium