De Standaard

Zwaar getroffen in eerste golf? Dat zegt niets over tweede golf

Regio’s die in de eerste golf veel besmetting­en en doden optekenden, hebben het gemiddeld niet minder hard te verduren in de tweede. Het omgekeerde geldt net zozeer. Van een aanzet tot groepsimmu­niteit of een oogsteffec­t lijkt geen sprake.

- Dries De Smet

Geen gemeente telde in de eerste coronagolf meer besmetting­en per inwoner dan Alken. In de tweede golf bungelt de Limburgse gemeente helemaal onder aan het lijstje. Datzelfde patroon geldt voor de nabijgeleg­en gemeenten Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerker­ken. Ook de oversterft­e toont dat patroon. In de Limburgse provincie vielen tussen maart en juni opvallend veel coronadode­n te betreuren. De voorlopige cijfers voor de tweede golf geven aan dat er vandaag nauwelijks meer doden vallen dan in andere jaren.

Zou het dan zo zijn dat regio’s die zwaar getroffen werden in de eerste golf het minder hard te verduren hebben in de tweede? Leiden de vele besmetting­en tot beschermin­g en een aanzet tot groepsimmu­niteit? En zijn de meest kwetsbaren al gestorven, waardoor het virus minder slachtoffe­rs maakt?

Dat blijkt niet het geval als we uitzoomen naar het volledige land. Hoe zwaar een gemeente getroffen werd in de eerste golf, blijkt geen voorbode voor de tweede golf. De correlatie tussen het aantal besmetting­en per inwoner in de eerste en de tweede golf bedraagt 0,0: er is dus geen verband. Datzelfde geldt voor de oversterft­e. De Limburgse arrondisse­menten werden, net als de regio rond Leuven, zwaar getroffen in de eerste golf, maar amper in de tweede. In tegenstell­ing tot Borgworm, Bastenaken, Luik en Verviers, die twee keer pech hadden. Oostende en Virton wisten in beide golven dan weer het aantal doden te beperken.

‘Ik heb er mij ook al het hoofd over gebroken’, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). ‘Zou er in zwaarder getroffen regio’s een begin van groepsimmu­niteit zijn? Het reservoir van wie nog vatbaar is, wordt kleiner, en je verwacht dat een tweede golf minder wild om zich heen slaat. Maar als je naar de cijfers kijkt, dan stel je vast dat er geen touw aan vast te knopen valt.’

Volgens Van Gucht was het aantal besmetting­en in de eerste golf ‘ruim onvoldoend­e’ om een begin van groepsimmu­niteit op te bouwen.

Ook het in de wetenschap­pelijke literatuur beschreven ‘oogsteffec­t’ lijkt niet op te treden. Dat houdt in dat regio’s met uitzonderl­ijk veel doden in een periode daarna minder overlijden­s optekenen omdat de meest kwetsbaren al overleden zijn. ‘Dat oogsteffec­t is er niet’, zegt Patrick Deboosere, professor demografie aan de VUB. ‘Dat zou alleen het geval zijn als de sterfte in de eerste golf vijf tot tien keer hoger was geweest.’ Er zijn immers honderddui­zenden mensen die, gezien hun hoge leeftijd of onderligge­nde aandoening­en, erg kwetsbaar zijn. Gelukkig is van hen maar een fractie besmet in de eerste golf, en nog een veel kleiner deel overleden.

Meer besmetting­en, minder doden

De cijfers voor de tweede golf zijn uiteraard nog onvolledig, aangezien die nog niet voorbij is. Maar als de cijfers verder blijven dalen, wordt die wel minder dodelijk. Nochtans raakten er in de tweede golf beduidend meer mensen besmet. In de eerste golf werden bijna 18.000 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, voor de tweede gaat het al om bijna 23.000 mensen. Toch ligt de oversterft­e beduidend lager. In de eerste golf stierven 8.600 mensen meer dan verwacht. Van september tot midden november waren dat er minder dan 5.000. Tellen we daar ook de covid19-doden bij van de voorbije twee weken, dan staat de teller op 6.750.

Een verklaring voor de lagere sterfte is dat ziekenhuiz­en patiënten nu beter kunnen behandelen. ‘Maar de allerbelan­grijkste reden is dat de woonzorgce­ntra in verhouding beter standhoude­n’, zegt Van Gucht. ‘Onder meer door een betere toegang tot mondmasker­s.’

Dat blijkt ook uit de cijfers: in de eerste golf was bijna twee derde van de covid-doden een bewoner van een rusthuis. In de tweede golf is dat minder dan de helft.

‘Je verwacht dat het virus in een al zwaar getroffen regio minder wild om zich heen slaat. Maar er valt geen touw aan vast te knopen’

Steven Van Gucht

Viroloog Sciensano

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium