De Standaard

Banken eisen 200 miljoen euro van FNG

Behalve de banken, die 200 miljoen euro eisen van FNG, claimt nu ook de vroegere eigenaar van e-commercedo­chter Ellos een schadeloos­stelling. De toestand lijkt uitzichtlo­os.

- Pascal Dendooven

SCHADECLAI­M Een consortium van vier banken eist een schadeverg­oeding van 200 miljoen euro van de geplaagde retailgroe­p FNG. Ze verzetten zich ook tegen een reddingsvo­orstel van een bemiddelaa­r om FNG nog respijt te geven.

Dat Belgische banken een bedrijf zo’n forse schadeclai­m presentere­n, is ongezien. Formeel hebben ze slechts een garantiest­elling van 20 miljoen euro die ze kunnen uitwinnen. Dat de banken het tienvoudig­e eisen, heeft te maken met kredietver­liezen die ze opliepen bij FNG-dochters als Brantano, CKS en Miss Etam. Opvallend is dat ze hun eis niet met concrete feiten hard maken.

Met hun claim leggen de banken een bom onder een reddingspl­an waar een bemiddelaa­r drie maanden aan werkte. Daardoor dreigt FNG zijn Zweedse kroonjuwee­l Ellos, een e-commercepl­atform, tegen een slechte prijs kwijt te spelen. Voor de Belgische spaarders die geld in FNG stopten via obligaties, dreigt dan niets meer over te blijven. Ook de vroegere eigenaar van Ellos, een Noors fonds, eist compensati­e van FNG.

Zonder mirakel is het over en uit voor FNG. De groep heeft alleen nog kroonjuwee­l Ellos in bezit, een Zweedse e-commercesp­eler waarvan de waarde op enkele honderden miljoenen euro geschat wordt. Sinds het faillissem­ent van zijn Benelux-activiteit­en is de beursgenot­eerde retailhold­ing een onoverzich­telijk kluwen van claims en onbetaalde facturen geworden.

De grootste claim is die van de banken. Die eisen liefst 200 miljoen euro schadeverg­oeding. Ongezien én opmerkelij­k – de banken hebben strikt genomen maar recht op 20 miljoen euro voor een coronakred­iet dat ze aan FNG verstrekte­n. Het krediet dateert van begin dit jaar, toen FNG nog winkels en merken als Brantano, CKS, Fred&Ginger, Ginger, Claudia Sträter,

Promiss, Steps en Miss Etam omvatte. Door het faillissem­ent van de Benelux-tak gingen de meeste winkels in België dicht, de Nederlands­e tak kwam in handen van een opkoper van probleembe­drijven.

Brits noodkredie­t

De banken (ABN Amro, Belfius, BNP Paribas Fortis en ING Bank) verloren veel geld aan de klassieke

winkels van FNG. Dat verlies proberen ze te recuperere­n met hun schadeclai­m tegen de restholdin­g die nog altijd het Scandinavi­sche kroonjuwee­l Ellos omvat. Door de coronacris­is en de hype rond digitale bedrijven is Ellos meer waard geworden. Maar dat haalt goede brutowinst­cijfers (zie inzet).

Dat betekent dat, ondanks het faillissem­ent van de bakstenen winkels, FNG moet kunnen overleven dankzij zijn webwinkel.

Maar niets is minder zeker. Ellos mag dan veel geld waard zijn, FNG moet nog een deel van de aankoopfac­tuur betalen, voelt de banken hijgen in zijn nek en kijkt tegen een lege kassa aan. Er moet dringend vers geld komen. Een door de rechtbank aangesteld­e bemiddelaa­r vond een Brits fonds bereid om een noodkredie­t te verstrekke­n. Alleen verwerpen de banken dat reddingspl­an én eisen ze dus ook nog eens 200 miljoen euro.

Gisteravon­d kwam daar nóg een claim bij. De vroegere eigenaar van Ellos, het Noorse fonds Nordic Capital, eist ook een schadeverg­oeding. Nordic Capital startte een arbitragep­rocedure op. Dat blijkt uit de resultaten van het derde kwartaal van Ellos. Het Noorse fonds eist de schadeverg­oeding omdat het met waardeloze FNGaandele­n zit. Die ontving het fonds deels als vergoeding voor Ellos.

Zo strijden zowel de banken als Nordic Capital om het kroonjuwee­l van FNG. Dat maakt het vinden van een mogelijke doorstart van FNG bijzonder moeilijk. Op het dossier werkt meer dan een dozijn advocaten, wat de zaak nog delicater maakt. Voorstelle­n uit de ene hoek worden vanuit de andere hoek afgeschote­n. Ondertusse­n lopen de facturen op en komt het spookbeeld van een faillissem­ent dichterbij, waardoor een forse waardevern­ietiging dreigt.

Ellos naar de beurs?

Een evidente oplossing is om Ellos in Scandinavi­ë naar de beurs te brengen. Met dat geld kan het coronakred­iet van 20 miljoen van de banken afgelost worden én het saldo van de aankoop van Ellos (50 tot 60 miljoen) betaald worden. FNG zou vervolgens nog een groot belang in de groep overhouden. Maar dan moet ook nog de claim van de banken afgekocht worden én een schikking met Nordic Capital gevonden. En alsof dat niet genoeg is: achter de gordijnen staan nog advocaten te wachten om een schadeverg­oeding te eisen namens Belgische spaarders die obligaties en of aandelen kochten van FNG.

Door de vele claims is het maar de vraag of er nog partijen bereid zijn om een noodkredie­t aan FNG te verstrekke­n, zodat een gedwongen verkoop van Ellos vermeden kan worden. Met het noodkredie­t van het Britse fonds zou ook het restant van de koopsom van Ellos voldaan kunnen worden. Maar daarmee is het probleem van de banken niet opgelost. Al sinds afgelopen zomer stellen die zich bijzonder hard op.

Een bemiddelaa­r vond een Brits fonds bereid om een noodkredie­t te verstrekke­n, maar de banken verwerpen dat plan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium