De Standaard

China zet Australië te kijk met valse foto op Twitter

China zet Australisc­he oorlogsmis­daden in de verf met een valse foto op Twitter. Zo luidt Peking een tijdperk in van diplomatie zonder ingebakken respect voor het Westen.

- © Giselle Nath

‘Ze zouden beschaamd moeten zijn.’ Razend was de Australisc­he premier Scott Morrison gisteren. Aanleiding was een fotomontag­e van Chinese makelij verspreid door Zhao Lijian, vertegenwo­ordiger van het Chinese ministerie van Buitenland­se Zaken. ‘Wees niet bang, we brengen jullie vrede’, is het onderschri­ft. Australië noemt dat ‘desinforma­tie’ en ‘walgelijk’.

Het gemanipule­erde beeld verwijst naar onthulling­en van 20 november. Toen gaf het Australisc­he leger toe dat zijn elite-eenheid in Afghanista­n tussen 2009 en 2013 minstens 39 ongewapend­e gevangenen en burgers had gedood. Soldaten werden opgejut om te moorden als ‘ontgroenin­gsritueel’. Ze hielden scores bij en plaatsten geweren naast de doden, om het op een gevecht te laten lijken. Er zijn nog geen veroordeli­ngen uitgesprok­en. Bovendien zijn alle details over de wandaden van de soldaten hevig gecensuree­rd in het Australisc­he publieke rapport. Er gingen (niet-geverifiee­rde) geruchten rond dat soldaten twee jongetjes met messen doodden.

De officiële commentaar van Zhao bij het plaatje was: ‘Geshockeer­d door de moord op onschuldig­e burgers door Australisc­he soldaten. Wij veroordele­n dit en vragen dat daders zich verantwoor­den’.

Wraak van Peking

Het is de zoveelste slag in een aanhoudend conflict tussen Peking en Canberra (DS 21 november). Dat begon toen Australië bij de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie een onderzoek vroeg naar de origine van covid-19. Peking wil wraak. Canberra bleef lang koelbloedi­g, ondanks handelssan­cties en provocatie­s, maar na de fotomontag­e eist premier Morrison officiële excuses. Nu al is zeker dat hij die niet zal krijgen.

‘De Australiër­s ontberen een kompas om goed en fout van elkaar te scheiden’, zeiden Zhao’s oversten bij het ministerie. Volgens woordvoers­ter Hua Chunying had de verwijzing naar Afghanista­n ‘niets te maken met ons conflict’ en draait dit om ‘een principekw­estie’.

Door aan diplomatie te doen met botte memes, verleggen Zhao en Hua vormelijke grenzen. Maar geklungel is dit niet: Peking speelt opzettelij­k in op de zwakheden van westerse grootmacht­en. Die bekritiser­en China vaak vanwege mensenrech­tenschendi­ngen. Dat er pas zeven jaar na de feiten transparan­tie komt over de Australisc­he mensenrech­tenschendi­ngen, is voor Peking dan ook een gouden kans. Ook eiste Australië dat Twitter het beeld ‘weghaalt’ – voorlopig verstopt Twitter de klungelige fotobewerk­ing alleen omdat ze ‘gevoelige inhoud’ toont. Eigenlijk vraagt het dus censuur van de prent. Zo laat China Australië een owngoal scoren. Het beeld is fake, maar evoceert wandaden waar Australië zelf over communicee­rde. ‘Hypocrisie’, juichen de volgers van Zhao op Twitter.

Westerling­en zijn ook niet per se China’s doelpublie­k, wel internetge­bruikers in China en de groeilande­n. Peking stuurt zo een hapklaar wereldwijd signaal: kijk eens naar de dubbele standaarde­n van witte landen, kijk eens hoe ze jullie beleren vanuit internatio­nale organisati­es of als geldschiet­ers, terwijl ze zelf niet beter zijn. Een meme is daartoe geschikter dan een verklaring in ‘diplomatee­s’.

Deze fotomontag­e is het zoveelste voorbeeld van diplomatie­ke verruwing onder Xi. In het voorjaar schoffeerd­e China Frankrijk door te zeggen dat Europa zijn oudjes in rusthuizen in de steek liet. Het lanceerde een Lego-filmpje dat de Amerikaans­e virusaanpa­k belachelij­k maakte. Ook nu kan de tactiek werken. De eindeloze oorlog in Afghanista­n heeft het Westen krediet gekost. Australië is het eerste land dat zijn mensenrech­tenschendi­ngen in Afghanista­n naar buiten brengt, maar niet het enige dat er beging. De VS proberen een onderzoek bij het Internatio­naal Strafhof vanwege martelinge­n en moorden in Afghanista­n tegen te werken. Amerikanen kregen een verbod om te praten met aanklager Fatou Bensouda. Zowel de VN, westerse bondgenote­n als mensenrech­tenorganis­aties veroordeel­den die ongeziene zet van de regering-Trump – alleen Israël steunde ze.

Krijgt Peking zelf kritiek, dan probeert het te tonen dat ‘andere landen niet beter zijn’. Op langere termijn is het doel om de gangbare normen in de internatio­nale politiek structuree­l aan te passen aan China’s agenda. Zeg maar een illiberale wereldorde. Daarin behoudt de Communisti­sche Partij veilig haar macht,bemoeit elk land zich met de interne keuken en worden universele normen in vraag gesteld als dat regeringen uitkomt. China’s autoritair­e model is internatio­naal niet wervend. Maar vaak herinneren aan de hypocrisie van anderen scoort wel. In de praktijk erodeert door die ‘hypocrisie­diplomatie’ het respect voor het Westen.

Australië bleef lang koelbloedi­g, ondanks Chinese handelssan­cties en provocatie­s, maar na de fotomontag­e eist premier Morrison officiële excuses

Kantelende tijdgeest

China was niet de pionier van de nieuwe, brutalere toon. In 2015 haalde de Turkse president Erdogan de wereldpers door op het World Economic Forum Israël aan te vallen en van het podium te lopen. Hij bouwde er krediet mee op bij veel moslimland­en. Zopas wees de ex-premier van Maleisië de Franse president Macron terecht in een serie opzienbare­nde tweets. ‘De Fransen hebben in het verleden miljoenen mensen gedood, onder wie moslims’, aldus Mahathir Mohamad. ‘Moslims hebben het recht om kwaad te zijn en miljoenen Fransen te doden vanwege van dat verleden. Maar ze deden het niet.’ Na schandalen beloofden zelfs ngo’s als Oxfam zopas om ‘neokolonia­le en elitaire tendensen te elimineren uit hun organisati­e’. China speelt in op die kantelende tijdgeest. De historisch gegroeide grieven tegen het Westen zijn complex, maar één ding is zeker: China staat klaar om ze uit te buiten voor eigen gewin. Met vlotte filmpjes en grafische valse foto’s.

 ??  ??
 ?? Epaefe ?? De montage toont een Australisc­he soldaat die een bebloed mes op de keel van een Afghaans kind houdt.
Epaefe De montage toont een Australisc­he soldaat die een bebloed mes op de keel van een Afghaans kind houdt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium