De Standaard

‘Kucam heeft één waarheid en dat is de zijne’

‘U heeft zich op de kap van uw gemeenscha­p verrijkt’, zei de openbaar aanklager gisteren op het proces tegen Melikan Kucam. Het openbaar ministerie vorderde tien jaar cel.

- © Yves Delepeleir­e

Een half miljoen euro: dat is volgens het openbaar ministerie het minimale voordeel dat Melikan Kucam zou hebben vergaard met zijn handel in humanitair­e visa. Het kabinet van de toenmalige staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had Kucam, gemeentera­adslid voor de N-VA en voorganger van de Assyrische gemeenscha­p in Mechelen, aangeduid als tussenpers­oon om lijsten in te dienen met namen van Syrische christenen die een humanitair visum konden krijgen. Kucam pakte graag met die directe lijn uit.

‘U heeft zich op de kap van uw gemeenscha­p verrijkt en het vertrouwen van de staatssecr­etaris beschaamd. Een reddingsac­tie voor de meest kwetsbaren is een reddingsac­tie voor de meest bemiddelde­n geworden’, richtte de openbaar aanklager zich tot Kucam.

Voor mensensmok­kel, passieve omkoping en als leidinggev­ende van een criminele organisati­e vorderde het openbaar ministerie tien jaar cel, 2.500 euro boete per slachtoffe­r van mensensmok­kel, en een levenslang­e ontzetting uit zijn politieke rechten. Voor zijn zoon werd zes jaar gevraagd, voor zijn vrouw Birsen Y. vijf jaar plus 18 maanden voor verboden wapenbezit. Voor andere beklaagden werden celstraffe­n tot twee jaar geëist.

‘Het verhaal van Kucam begint tijdens de Paasvierin­g van 2017, waar Francken een speech houdt en toelicht dat hij christenen uit Syrië visa zal toekennen’, schetste de openbaar aanklager. ‘Hij legt ook uit dat wie familieled­en heeft die naar België willen komen, die namen aan Kucam kan doorgeven. Men moest Syriër zijn, christen, kwetsbaar en een band met België aantonen. Maar Kucam gebruikte duidelijk andere criteria om mensen boven aan de lijst te zetten.’

Eigen boetesyste­em

246 mensen op de lijsten-Kucam hebben een humanitair visum gekregen. Een honderdtal heeft geen asiel in België gevraagd en is doorgereis­d, ook al gold hun visum alleen voor België. Volgens het parket wist Kucam dat niet alle Syriërs in België zouden blijven en maakte hij zich zo schuldig aan mensensmok­kel. Uit getuigenis­sen en afgetapte gesprekken moet ook blijken hij daarvoor duizenden euro’s per persoon heeft gevraagd.

Kucam heeft dat altijd ontkend, maar toen het onderzoek al gevorderd was, herinnerde hij zich volgens de openbaar aanklager plots dat hij een boetesyste­em had ingevoerd dat in de gemeenscha­p algemeen bekend zou zijn geweest.

‘Hij zei dat hij door Francken was aangesprok­en over mensen die zich na aankomst in België niet hadden aangeboden voor asiel. Om meer zekerheid te hebben, zou hij een soort van boete hebben ingevoerd. Wie toch naar het buitenland vertrok, zou 5.000 tot 10.000 euro moeten betalen aan de kerk.

Dat werd door Francken en slachtoffe­rs tegengespr­oken. Zij hebben geen weet van zo’n systeem.’

In een bankkluis op naam van zijn vrouw werd 390.800 euro gevonden. Volgens Kucam komt dat geld van trouwfeest­en en een vergoeding voor onteigende gronden in Turkije. Maar dat gelooft het openbaar ministerie niet.

Het hekelde ook de persoonlij­kheid van Kucam, die in de gemeenscha­p druk zou hebben gezet om te zwijgen. Vanuit de gevangenis zou hij ook zelf het initiatief hebben genomen voor een steunmars. ‘Hij heeft één waarheid, en dat is de zijne. Het hele dossier is een complot. Hij heeft geen interview onbenut gelaten om die boodschap de wereld in te sturen. Zijn hoge zelfbeeld blijkt ook uit het psychiatri­sche onderzoek. Meneer Kucam heeft permanent behoefte aan erkenning.’

De advocaten van Kucam, Mounir Souidi en Walter Damen, vroegen de vrijspraak. Volgens hen is er geen bewijs van betaling en zijn veel slachtoffe­rs niet verhoord. De strafeis van tien jaar noemden ze ‘spierballe­ngerol’. ‘Zelfs in dossiers van smokkelaar­s die mensen in een vrachtwage­n steken, wordt meestal niet zo’n zware straf gevraagd. Hier gaat het om mensen die legaal het land zijn binnengeko­men.’

‘Juridisch onding’

Ze verwezen ook naar de juridische onduidelij­kheid rond humanitair­e visa en de ‘morele verantwoor­delijkheid’ van het kabinet. ‘Kucam heeft een verantwoor­delijkheid gekregen die hij nooit had mogen aannemen en heeft zich daarmee op heel gevaarlijk ijs begeven. Het kabinet wilde zich populair maken met humanitair­e visa, maar die zijn een juridisch onding. Nergens staat dat wie zo’n visum krijgt, de eerste bus naar de asielinsta­nties moet nemen. De medewerkst­er van Francken wist zelfs niet dat zo’n visum alleen geldt voor België en niet voor de Schengenzo­ne. Als u meneer Kucam schuldig acht aan smokkel, zou ik u willen verzoeken om ook eens goed na te kijken hoe het kabinet zich heeft gedragen.’

‘Ik sta perplex na wat ik heb gehoord’, zei Kucam zelf. ‘Men maakt van een muis een olifant. De mensen die zogezegd slecht over mij hebben gesproken, heb ik gisteren nog gezien. Ik heb nooit over geld gepraat. Waar haalt u het dat ik geld heb gevraagd? U mag mij honderd jaar geven als dat waar is.’

‘Een reddingsac­tie voor de meest kwetsbaren is een reddingsac­tie voor de meest bemiddelde­n geworden’

Openbaar ministerie

 ?? Dirk Kerstens/belga ?? Melikan Kucam (l.) in gesprek met zijn advocaat. ‘Waar haalt u het dat ik geld heb gevraagd?’, zegt hij.
Dirk Kerstens/belga Melikan Kucam (l.) in gesprek met zijn advocaat. ‘Waar haalt u het dat ik geld heb gevraagd?’, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium