De Standaard

Naar de magische grens van 24 uur tussen test en contactond­erzoek

Het loopt momenteel meer dan aardig met de snelheid van ‘testing en tracing’. Maar het heeft veel voeten in de aarde gehad om die ‘eerste verdedigin­gsmuur’ zijn broodnodig­e robuusthei­d te geven.

- Nikolas Vanhecke

Om de verspreidi­ng van het coronaviru­s in te dammen, is de doorloopti­jd tussen de afname van een test en de telefoontj­es naar de contacten van een covid-19-patiënt van cruciaal belang. Hoe langer die periode, hoe meer potentieel besmette personen er nog rondlopen en anderen aan kunnen steken, waardoor het virus rond blijft gaan.

Met die doorloopti­jd gaat het goed bij het Vlaamse centrale contactond­erzoek: in de week van 13 tot 19 november (de recentste periode waarvoor volledige cijfers bestaan) zat er mediaan 30,2 uur tussen de afname van een test en de telefoontj­es naar de contacten van een patiënt. Dat blijkt uit data van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Het contactond­erzoek begint altijd met een telefoon naar de bevestigde patiënten zelf, om ze naar hun contacten te vragen, en dat gebeurt (opnieuw mediaan) 25,3 uur na de afname van de coronatest. Daarmee komt de hele keten dicht in de buurt van de‘magische grens’ van 24 uur die vaak opduikt wanneer het gaat over de effectivit­eit van contactond­erzoek. In het voorjaar maakte een manuscript van het Universita­ir Medisch Centrum Utrecht dat heel concreet: wanneer iemand op de dag waarop hij symptomen krijgt meteen bij de dokter langsgaat om een test af te nemen, het resultaat de dag erna heeft én het contactond­erzoek meteen kan starten, dan kan 68,5 procent van de verdere besmetting­en worden voorkomen (DS 13 juli).

De huidige dalende trend van het aantal besmetting­en speelt uiteraard in het voor

Minpunt is dat het centrale contactond­erzoek niet systematis­ch aan bronnenond­erzoek doet en de contacten maar tot twee dagen na de eerste symptomen opspoort

deel van een vlotte ‘testing en tracing’. Maar bijvoorbee­ld in de laatste week van juli waren er een pak minder besmetting­en per dag dan nu, en lag de doorloopti­jd toch nog op 47,5 uur. Zes maanden na de start van de hele strategie lijkt ze vandaag dus in de plooi te vallen, al blijft het een minpunt dat het centrale contactond­erzoek niet systematis­ch aan bronnenond­erzoek doet en de contacten maar tot twee dagen na de eerste symptomen opspoort. De definitiev­e kostprijs van het contactond­erzoek is ook nog niet duidelijk. In juni werd ervan uitgegaan dat de factuur bij een zware tweede golf, zoals nu, rond de 75 miljoen euro voor dit jaar zou liggen.

Veel capaciteit

Om de keten gesmeerd te laten lopen, moeten testresult­aten snel genoeg beschikbaa­r zijn én moeten de contactond­erzoekers kort op de bal kunnen spelen. De voorbije maanden wrong het schoentje meer dan eens bij een van die aspecten, of bij allebei tegelijk. Dat had te maken met technische kwesties, zoals data die veel te traag doorstroom­den naar de contactond­erzoekers bij de regio’s. Ook de complexe staatsstru­ctuur gooide roet in het eten. Het Interfeder­aal Comité Testing en Tracing moest daar een antwoord op bieden, al kreeg dat pas voet aan de grond nadat Vlaams topambtena­ar Karine Moykens er een maand ná de start van het centrale contactond­erzoek voorzitter van was geworden.

Toen het virus zich zes weken geleden fors verspreidd­e, kwamen er stevige barsten in de verdedigin­gsmuur. De reacties daarop leidden wel tot de vlotte gang van zaken nu. De tijdelijke aanpassing van de teststrate­gie moest bij de labo’s de druk van de ketel halen, terwijl de analysecap­aciteit voort werd opgedreven en deze maand minstens naar negentigdu­izend moet gaan. Dat zal riant zijn: momenteel ligt het dagelijkse gemiddelde van tests onder de 28.800. Doordat het Vlaanderen tegen half oktober niet was gelukt om snel genoeg extra onderzoeke­rs in te schakelen, werden sommige hoogrisico­contacten alleen nog via sms verwittigd (wat in Wallonië en Brussel nog een veel groter probleem was). Vandaag zijn er 920 voltijdse ‘call agents’ aan de slag, opnieuw een riant aantal. ‘Dat is te veel, we bouwen het af’, zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid.

 ?? Nyt ?? Een patiënt ondergaat een coronatest. Deze maand wordt de analysecap­aciteit in de labo’s opgedreven tot negentigdu­izend tests per dag.
Nyt Een patiënt ondergaat een coronatest. Deze maand wordt de analysecap­aciteit in de labo’s opgedreven tot negentigdu­izend tests per dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium