De Standaard

België trekt de kar voor patentvrij­e coronavacc­ins

- Jef Poppelmond­e

EUROPESE PETITIE Huisarts Anne Delespaul van Geneeskund­e voor het Volk (en gezondheid­sspecialis­te van de PVDA) trekt de kar van een petitie om coronavacc­ins en -behandelin­gen patentvrij te maken. Patenten schrappen is volgens haar nodig om te maken dat genoeg coronavacc­ins worden geproducee­rd en iedereen ze ook kan krijgen.

De Europese petitie van Delespaul en acht andere burgers uit zeven landen loopt tot eind volgend jaar en lijkt daardoor vijgen na Pasen. ‘Tegen dan kunnen al veel mensen gevaccinee­rd zijn’, erkent ze. Ze hoopt wel dat het burgerinit­iatief, dat de naam No profits on pandemics kreeg, niet zo veel tijd nodig heeft om het vereiste miljoen handtekeni­ngen te verzamelen. Bovendien kan de petitie een debat op gang brengen over de patentrech­ten van de farmaceuti­sche industrie. Sommige bedrijven, zoals AstraZenec­a, vragen nu niet veel voor een vaccin, maar geven aan dat zodra de pandemie voorbij is, hun prijs herzien kan worden. Dat vindt de arts niet kunnen. Voldoende handtekeni­ngen verzamelen wordt een krachttoer, erkent Delespaul, ook al omdat ze verspreid moeten zijn over minstens zeven EU-lidstaten. Alleen dan moet de Commissie het burgerinit­iatief in overweging nemen en komt de kwestie aan bod in het Europees Parlement.

Op de eerste dag van de petitie bleek ruim de helft van alle handtekeni­ngen uit ons land te komen (zie www.europa.eu/citizes-initiative), en verder ook uit Frankrijk, Ierland en Spanje. No profits on pandemics zegt gesteund te worden door vakbonden, ngo’s, studentenv­ereniginge­n en gezondheid­sdeskundig­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium