De Standaard

Een echte oorlog kent geen superhelde­n

Mosul is een gespierde actiefilm over een illuster eliteteam dat de Iraakse stad Mosul bevrijdde uit de klauwen van IS. Maar de vijand kijkt mee.

-

broers Anthony en Joe Russo regisseerd­en populaire superhelde­nfilms voor Marvel, zoals Avengers: Endgame – de succesvols­te film aller tijden – en Captain America: Civil war. De burgeroorl­og is menens in de nieuwste film die ze voorstelle­n, ditmaal als producente­n: Mosul dropt je recht in de chaos en de bevrijding van de Iraakse stad Mosul uit handen van IS.

In een echte oorlog zijn er geen superhelde­n en Mosul is een rauwe oorlogsfil­m, recht uit de krant geplukt. De film dankt zijn overtuigin­gskracht aan zijn authentici­teit. Het is een Amerikaans­e film, maar wel volledig Arabisch gesproken en zonder Hollywoods­terren. En het is, volgens BBC, de eerste Hollywoodf­ilm vanuit het standpunt van Irakezen. ‘De Amerikanen gooien alles plat,’ wordt erin verzucht, ‘omdat ze het niet zelf moeten heropbouwe­n.’

De film is gebaseerd op een lijvige reportage in The New Yorker uit 2017, The desperate battle to destroy Isis, over een eliteteam van Iraakse soldaten bekend als het ‘Nineveh Swat-team’. Het team had een eigenzinni­g rekruterin­gsbeleid: om lid te worden van de speciale eenheden moest je ofwel zelf verwond zijn door IS, of een familielid verloren hebben door IS. Voor deze mannen is oorlog persoonlij­k: de vrijheid van hun eigen gezin, hun eigen vrouwen en dochters staat op het spel. Wraak geeft dit team een heilig vuur en een gevoel van onoverwinn­elijkheid – zij het geen onsterfeli­jkheid, zoals de lange lijst met gesneuveld­en na afloop van de film duidelijk maakt.

Fictie maken uit lijden is altijd een heikele zaak. De film opent met een schietpart­ij die recht uit een viDe deogame lijkt te komen. Bij een schermutse­ling met IS-strijders verliest de Koerdische jongen Kawa zijn oom. Zelf wordt hij gered door het Swat-team, dat hem terstond inlijft. Het is de lente van 2017 en IS lijdt zware verliezen in wat ooit zijn grootste stad in Irak was. Het is nog opletten voor de overgeblev­en radelozen, een ratjetoe aan handelaars in krijgsgeva­ngenschap en af en toe een autobom.

De contentstr­ategen van IS lanceerden een tegenaanva­l op Twitter en Facebook met eigen propaganda­beelden

Zombies

Mosul is een gespierde actiefilm die onvermijde­lijk doet denken aan The hurt locker van Kathryn Bigelow – en daar onvermijde­lijk bij verbleekt. Het ontbreekt vooral aan motivering van al die actie, momenten die de kijker ervan overtuigen waar het in deze wraakfilm om draait. Er is de hereniging van een van de soldaten met vrouw en dochter, van wie hij prompt het hoofddoekj­e afneemt, maar dat komt erg stroperig in beeld.

Het blijft fictie en uiteraard permitteer­t regisseur Matthew Michael Carnahan zich vrijheden. De scenarist van de zombiefilm World war Z maakte van gedramatis­eerde feiten de voorbije jaren zijn fort, als scenarist van de waargebeur­de rampenfilm­s Deepwater Horizon en Dark waters. Met Mosul maakt hij zijn regiedebuu­t, maar dan wel omringd door klasbakken zoals monteur Alex Rodriguez (Children of men) en chef fotografie Mauro Fiore (Avatar), die de film opnam in Marokko.

Om maar te zeggen: dit is geen klein filmpje. Het is niet omdat Mosul, althans voor een westers oog, de kant van de Irakezen kiest, dat de film niet zou passen in Amerikaans­e propaganda, net zoals de Tweede Wereldoorl­og ook bevrijding­sfilms opleverde.

In deze context is elke vorm van communicat­ie ook een oorlogsdaa­d. Zo is het alvast dat de copywriter­s en ‘contentstr­ategen’ van IS het interprete­erden: zij lanceerden een tegenaanva­l op Twitter en Facebook met eigen propaganda­beelden. Op die beelden plaatsten ze de titel Mosul: Another perspectiv­e en het logo van Netflix, ogenschijn­lijk om algoritmes te doen geloven dat het om officieel beeldmater­iaal uit de Netflix-film gaat. Kortom: warm aanbevolen door de kenners.

 ?? netflix ?? Het Swat-team: de vrijheid van hun eigen gezin, hun eigen vrouwen en dochters staat op het spel.
netflix Het Swat-team: de vrijheid van hun eigen gezin, hun eigen vrouwen en dochters staat op het spel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium