De Standaard

Als een Erika Vlieghe op de muur

- Besmet © Senne Starckx

Maandag om 21.20 uur op Canvas en op VRT Nu.

¨¨¨¨è

Wetenschap­pelijke instelling­en die figureren in een tv-documentai­re, het lijkt een trend. Zo toonde het Instituut voor Natuurwete­nschappen, bekend van het dinosaurus­senmuseum in Brussel, twee jaar geleden al zijn enorme collectie in een docureeks. Begin dit jaar stond ook de vierdelige reeks over het Instituut voor Tropische Geneeskund­e in Antwerpen klaar om te worden uitgezonde­n. De docu zou de kijkers onder meer bewuster moeten maken van het gevaar van besmetteli­jke ziekten die komen overgewaai­d uit verre oorden. Toen kwam corona en zat het met die bewustmaki­ng meteen snor.

De pandemie stuurde de makers van Besmet terug de montagekam­er in. Nadat ze ruim twee jaar als een vlieg op de muur hadden kunnen filmen in het art-decogebouw aan de Antwerpse Nationales­traat en met tal van onderzoeke­rs mee op buitenland­se missie waren geweest, diende zich ineens het pièce de résistance van hun reeks aan. Alsof de documakers verwikkeld waren geraakt in een geschifte plot.

In de eerste aflevering, we schrijven 2018, blikt de toenmalige nationale ebolacoörd­inator, een zekere Erika Vlieghe, terug op de recente ebola-uitbraken in West-Afrika en Congo. Bij de vraag of ons land is voorbereid op een massa-infectie, zegt ze profetisch: ‘Nee, dat zijn we niet. Daar hebben we niet voor geoefend en daar zijn ook geen beslissing­en over genomen.’ Haar antwoord mag dan een beetje uit de context zijn getrokken, eens te meer is het schrijnend te moeten vaststelle­n hoe slecht we ondanks alle waarschuwi­ngen waren voorbereid op corona.

Nog een vaststelli­ng: de coronapand­emie kwam niet uit de lucht gevallen. De globaliser­ing maakt dat nieuwe ziekteverw­ekkers zich snel over de wereld kunnen verspreide­n. En alsof het nog niet erg genoeg is, komen daar straks ook nog eens tropische ziekten bij waarvan de dragers almaar beter gedijen in onze contreien. Dat komt dan weer door de opwarming van de planeet. In september kwam de dodelijke combinatie van globaliser­ing en klimaatopw­arming griezelig dichtbij: in het toch niet bepaald tropische Kampenhout stierf een bejaard koppel aan malaria. De schuldige: een malariamug die wellicht via de nabijgeleg­en luchthaven van Zaventem het land was binnengeko­men.

Het mag duidelijk zijn: er komt nog meer op ons af. Ziekten die vandaag nog een vervan-je-bedshow lijken, kunnen morgen net zo onverwacht­s als corona op de deur kloppen. Kunnen we die ziekten dan nog wel als tropisch beschouwen en moet het Tropisch Instituut niet op zoek naar een nieuwe naam? Want eenmaal aangekomen zijn die nieuwe ziekmakers blijvertje­s, weten we nu. We wezen nog maar eens gewaarschu­wd.

Net toen deze reeks klaar was voor uitzending, diende corona zich aan als het pièce de résistance

Wetenschap­sredacteur

 ?? Vrt ?? volgt wetenschap­pers onder meer naar Vietnam en Ethiopië.
Vrt volgt wetenschap­pers onder meer naar Vietnam en Ethiopië.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium