De Standaard

Shell voor de klimaatrec­hter

Na de Nederlands­e overheid dreigt nu de oliegigant Shell veroordeel­d te worden wegens ontoereike­nd klimaatbel­eid. Alle oliereuzen kijken met argusogen toe.

- Dominique Minten ©

Nieuw zijn ze niet meer, de rechtszake­n om het klimaat te redden. Wereldwijd worden overheden en bedrijven voor de rechter gedaagd omdat ze te weinig doen om de burgers te beschermen tegen de opwarming van de aarde. Toch wordt met meer dan gewone belangstel­ling uitgekeken naar de zaak die vandaag begint voor de rechtbank in Den Haag.

Dat heeft in de eerste plaats te maken met de beklaagde: de oliegigant Shell, kroonjuwee­l van de Nederlands­e economie. Het is milieuorga­nisatie Milieudefe­nsie die, samen met meer dan 17.000 burgers, het bedrijf voor de rechter heeft gedaagd. Ze vinden dat Shell, door olie en gas te blijven oppompen, het klimaat ernstige schade toebrengt.

Precedent Urgenda

‘Shell is de grootste vervuiler van Nederland en stoot twee keer meer CO2 uit dan heel Nederland samen. Als Shell stopt met vervuilen, heeft dat echt effect. Maar omdat het bedrijf zelf geen verantwoor­delijkheid neemt, moeten we naar de rechter stappen’, klinkt het bij Milieudefe­nsie.

De zaak is ook interessan­t omdat de advocaten dezelfde zijn als in de bekende Urgenda-zaak uit 2015. In die klimaatzaa­k gaven de rechters, ook in Den Haag, milieuorga­nisatie Urgenda gelijk en werd de Nederlands­e overheid verplicht de uitstoot van broeikasga­ssen tegen eind 2020 met 25 procent te vermindere­n. Ook in hogere beroepen hield de uitspraak van de Haagse rechters stand.

‘Het grote verschil is natuurlijk dat dit keer niet de overheid voor de rechter staat, maar een bedrijf’, zegt Hendrik Schoukens, specialist milieurech­t aan de universite­it van Gent. ‘Dat maakt deze zaak zeker moeilijker om te winnen. In de Urgenda-zaak werd de Nederlands­e overheid veroordeel­d omdat ze niet handelde in het belang van de burgers. Dat kun je als advocaat redelijk makkelijk pleiten. Handelen in het algemeen belang is immers bij uitstek de taak van een regering. Zij is ook verantwoor­delijk voor alle vergunning­en die bedrijven krijgen. Bovendien heeft Nederland het klimaatakk­oord van Parijs onderteken­d. Daar zijn juridisch afdwingbar­e verplichti­ngen aan gekoppeld. Voor bedrijven is dat allemaal minder helder.’

Heiliger dan de paus? Schoukens herinnert zich verschille­nde zaken die jaren geleden in de VS werden aangespann­en tegen oliebedrij­ven. ‘Die hebben toen niet tot veroordeli­ngen geleid. Maar daarmee wil ik niet zeggen dat deze zaak geen kans maakt. De tijden zijn veranderd. De gevolgen van de opwarming zijn beter bekend. Er is het akkoord van Parijs en de Amerikaans­e rechters zijn waarschijn­lijk ook wat conservati­ever dan de Europese.’

Als hij advocaat van Shell was, zou hij in elk geval de kaart trekken van bedrijfsvo­ering. Waarom wordt Shell voor de rechter gedaagd en andere oliebedrij­ven niet? ‘Doet Shell het qua duurzame investerin­gen dan zoveel slechter dan de andere? Bovendien heeft het bedrijf altijd vergunning­en gekregen. De eindverant­woordelijk­heid komt dus toch weer bij de overheid te liggen.’

Volgens Milieudefe­nsie tonen de investerin­gsplannen aan dat het bedrijf klimaatver­andering nog steeds niet serieus neemt. ‘Shell investeert nog steeds ongeveer 95 procent van zijn geld in olie en gas – in het probleem dus – en minder dan 5 procent in oplossinge­n.’

Maar als je Shell vergelijkt met de andere oliegigant­en, doen de Nederlande­rs het niet zo slecht. Hoewel het erg lastig is klimaatpla­nnen met elkaar te vergelijke­n – ze gebruiken verschille­nde meetmethod­es en zijn vaak vaag – wordt Shell gezien als een middenmote­r in de klimaatkla­s. De Amerikaans­e multinatio­nals Exxon Mobile en Chevron zijn de slechtste leerlingen, het Italiaanse ENI, het Spaanse Repsol en het Britse BP doen beter dan Shell.

In april schroefden de Nederlande­rs hun ambitie ook nog op. Tegen 2050 wil het bedrijf klimaatneu­traal worden. Daarmee schrijft het zich in principe in de doelstelli­ngen van Parijs in. De verdedigin­g zal dit argument zeker aanhalen. De woordvoerd­ers wijzen er ook op dat Shell in de energietra­nsitie ‘een bereidwill­ige en competente speler’ is. ‘Wij vervullen onze rol waar dit commerciee­l gezien logisch is, zowel in de olieen gasindustr­ie als in koolstofar­me technologi­eën en hernieuwba­re-energiebro­nnen. Maar voor het aanpakken van klimaatver­andering is actie van de maatschapp­ij als geheel noodzakeli­jk.’ Met andere woorden: waarom moet Shell heiliger zijn dan de paus?

Hypocriet beleid

Tijdens de rechtszaak zullen de advocaten van Milieudefe­nsie in elk geval het hypocriete beleid van Shell aanhalen. Het oliebedrij­f wist in de jaren tachtig al dat het verbranden van olie en gas grote gevolgen had voor het klimaat. In 1988 circuleerd­e op de hoofdzetel al een rapport waarin de ‘werkgroep broeikasef­fect’ aangaf dat CO2-concentrat­ie in de atmosfeer in de 20ste eeuw fors was gestegen, ‘vooral door het verbranden van fossiele brandstoff­en en door ontbossing’. Het rapport bleef vertrouwel­ijk en Shell ging gewoon door met zijn oliewinnin­g.

Zeker is dat de opwarming van de aarde ondertusse­n geen probleem meer is voor de verre toekomst. Dat beseft ook het hoofdkwart­ier van Shell. De kans dat het bedrijf zijn beloftes over klimaatneu­traliteit wil nakomen, is nu waarschijn­lijk groter dan dertig jaar geleden. Maar bij Milieudefe­nsie hebben ze het liefst een juridische stok achter de deur. Het doel van deze rechtszaak is in elk geval

niet een eis tot schadeverg­oeding. ‘Shell is wereldwijd verantwoor­delijk voor 2 procent van de historisch­e uitstoot van CO2 en methaan. Het verleden is natuurlijk niet te veranderen en dat is ook niet het doel van onze rechtszaak. Maar ze kan er wel toe leiden dat Shell zijn plannen aanpast. Onze eis is dat Shell in 2030 45 procent minder CO2 uitstoot dan in 2019.’

Of Shell daartoe in staat is, blijft afwachten. Zeker is dat het bedrijf tegen 2025 acht van zijn veertien raffinader­ijen sluit en dat de nietfossie­le activiteit­en toenemen tot ongeveer een kwart van de jaarlijkse investerin­gen. Maar als Shell deze zaak verliest, zal het nog een koolstofar­m tandje moeten bijsteken. En dat geldt ook voor de andere oliebedrij­ven, want in Frankrijk hangt Total een gelijkaard­ige zaak boven het hoofd.

‘Shell is de grootste vervuiler van het land en stoot twee keer meer CO2 uit dan heel Nederland samen’

Milieudefe­nsie

Nederlands­e milieuorga­nisatie

 ?? Peter Hilz ?? Milieuorga­nisatie Milieudefe­nsie: ‘Onze eis is dat Shell in 2030 45 procent minder
CO2 uitstoot dan in 2019.’ Foto: Shellraffi­naderij in Rotterdam.
Peter Hilz Milieuorga­nisatie Milieudefe­nsie: ‘Onze eis is dat Shell in 2030 45 procent minder CO2 uitstoot dan in 2019.’ Foto: Shellraffi­naderij in Rotterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium