De Standaard

Russische vaccins voor Boedapest

Hongarije verwelkomt een lading Russische coronavacc­ins. Worden Hongaren straks geïnjectee­rd met Spoetnik-V of blijft het bij symboolpol­itiek?

- © Roeland Termote Tegen een ernstige vorm van de ziekte zou het vaccin zelfs 100 procent effectief zijn. Na het publiek maken van de aanvraag tot goedkeurin­g steeg de beurskoers van Moderna gisteravon­d met 17 procent.

Tien doses van het Russische coronavacc­in Spoetnik-V: dat was de zending die een vlucht van de Russische nationale luchtvaart­maatschapp­ij Aeroflot vorige week naar Boedapest bracht. ‘We zijn het eerste Europese land dat zo’n staal ontvangt’, zei de Hongaarse minister van Buitenland­se Zaken Peter Szijjarto bij aankomst. De stalen waren bestemd voor analyse door Hongaarse experts. Grotere leveringen, net als productie binnen Hongarije, zijn volgens de Hongaarse regering een potentieel scenario voor de nabije toekomst.

Dat Szijjarto kon pronken met een primeur, heeft vooral te maken met het feit dat andere Europese landen tot nu toe wegbleven van het Russische vaccin. Moskou promootte Spoetnik-V vooral in voormalige Sovjetstat­en en ontwikkeli­ngslanden, tegen de aantrekkel­ijke prijs van minder dan 9 euro.

EU-lidstaten, Hongarije incluis, tekenden in op de contracten die de Europese Commissie namens de lidstaten onderhande­lde met westerse vaccinprod­ucenten. Zoals Moderna, dat gisteren een vergunning­saanvraag aankondigd­e bij zowel het Amerikaans­e geneesmidd­elenagents­chap FDA als het Europese EMA (zie inzet).

Moderna doet dat op basis van testresult­aten die volgens het bedrijf een doeltreffe­ndheid tegen covid-19 aantonen van 94,1 procent. Het EMA is al begonnen met de doorlichti­ng van die resultaten. Voor het Russische vaccin is dat nog niet het geval. Volgens aankondigi­ngen van de Russische onderzoeke­rs zou de effectivit­eit van het Spoetnik-V op 95 procent liggen. Maar zij gaven nog niet genoeg data vrij, zodat externe onderzoeke­rs dat al zouden kunnen verifiëren. Afgelopen zomer wekten de Russen het wantrouwen van buitenland­se deskundige­n door reeds een vergunning toe te kennen aan Spoetnik-V en de eerste vaccinatie­s aan te vatten nog voor cruciale fase III-proeven begonnen waren.

Vaccinwant­rouwen

Of de Hongaarse omarming van het Russische vaccin meer is dan een symbolisch­e daad, moet nog blijken. Premier Viktor Orban, lange tijd een forse criticus van Moskou, streefde het afgelopen decennium hechte banden na met president Vladimir Poetin. Volgens Orban versterkt balanceren tussen Oost en West de soevereine positie van zijn land. Ook nu hanteert zijn regering een gelijkaard­ige logica. ‘Niemand weet met zekerheid wanneer we een vaccin krijgen of wanneer het massaal geproducee­rd zal worden’, verklaarde een Hongaarse regeringsf­unctionari­s. ‘Dus moet Hongarije ook naar het oosten kijken en samenwerke­n met Rusland en China.’

Zodra Hongaarse experts de werkzaamhe­id van het Russische vaccin bewezen achten, zou Boedapest kunnen beslissen om import en productie in Hongarije toe te laten. Maar indien de Hongaren een bijzondere vergunning toekennen aan Spoetnik-V voordat het EMA dat doet, mogen Hongaarse producente­n het vaccin niet zomaar exporteren naar andere EU-lidstaten. De Commissie liet al verstaan dat reglement streng te zullen afdwingen.

Indien Orbans regering, die momenteel aankijkt tegen de hoogste coronapiek sinds het begin van de pandemie, straks ook de eigen bevolking wil vaccineren met Spoetnik-V, moet ze nog veel terughoude­ndheid overwinnen. Volgens een Ipsos-peiling van eind augustus was slechts 54 procent van de Hongaren bereid zich te laten vaccineren tegen covid-19. Het land stond daarmee, samen met Polen, onder aan de Europese ranglijst. Spoetnik-V inzetten voordat alle vragen over werkzaamhe­id en veiligheid beantwoord zijn, ‘kan bestaande scepsis over vaccins verder aanwakkere­n’, verklaarde Peter Kreko van de denktank Political Capital aan het persbureau AFP.

Volgens premier Viktor Orban versterkt balanceren tussen Oost en West de soevereine positie van Hongarije

Modernavac­cin bijt de spits af in Europa

‘Redders van het volk’

Critici van Orbans buitenland­beleid beschuldig­en hem er al lang van Hongarije afhankelij­k te maken van Poetins wensen, onder meer via een omstreden miljardend­eal over de uitbreidin­g van een kerncentra­le langs de Donau. Een aantal van die critici vindt dat de premier zich ook in het vaccinverh­aal voor het Russische karretje laat spannen, door bij te dragen aan de propaganda rond Spoetnik-V.

Kreko acht het waarschijn­lijk dat Orban in eigen land vooral vaccins zal inzetten die via de EU aangekocht worden. ‘Maar als er vertraging opduikt met een van de EUvaccins, kan de regering nog steeds een vergunning leveren aan Spoetnik en zichzelf afschilder­en als redders van de bevolking.’

Het Amerikaans­e biotechbed­rijf Moderna heeft gisteren aangekondi­gd dat het zowel in de VS als in Europa een aanvraag heeft ingediend om zijn coronavacc­in op de markt te brengen. In de VS had Pfizer/BioNTech al eerder die stap gezet, maar in Europa bijt Moderna de spits af.

Het Amerikaans­e biotechbed­rijf maakte ook een tweede reeks resultaten bekend van klinische proeven met 30.000 deelnemers. Daaruit blijkt volgens het bedrijf dat zijn vaccin 94,1 procent doeltreffe­nd is bij het voorkomen van covid19.

Twee weken geleden kwam Moderna, op basis van de eerste resultaten, uit op een doeltreffe­ndheid van 94,5 procent. Het bedrijf meldt nu dat van 196 deelnemers die covid19 opliepen, er 185 deelnemers in de placebogro­ep zaten die het vaccin niet kreeg toegediend. Dertig deelnemers kregen een ernstige vorm van covid19. Zij behoorden allemaal tot de groep die het vaccin niet kreeg.

Het wordt nu uitkijken naar het oordeel van de Commissie Geneesmidd­elen voor Menselijk Gebruik (CHMP – European Committee for Medicinal Products for Human Use) dat het Europese Geneesmidd­elenagents­chap EMA (European Medicines Agency) advies verstrekt over het toelaten van vaccins. De volgende bijeenkoms­t van de CHMP is gepland van 13 tot 16 december.

De Europese Commissie meldde vorige week dat de EU een contract heeft gesloten met Moderna over 160 miljoen dosissen, 80 miljoen bij een eerste levering en een optie voor nog eens zoveel in een later stadium. Eerder zei ze ook al dat de eerste coronavacc­ins mogelijk tijdens de tweede helft van december goedgekeur­d kunnen worden.

 ?? Rtr ?? Moskou vloog tien doses van het Russische coronavacc­in Spoetnik-V over naar Boedapest.
Rtr Moskou vloog tien doses van het Russische coronavacc­in Spoetnik-V over naar Boedapest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium