De Standaard

De tijdbom onder het snelle Chinese herstel

-

Moreel wangedrag of in het vakjargon: moral hazard. U kent de term wellicht nog van de bankencris­is van 2007-2008. Toen sloeg de term vooral op Wall Street, waar zowat alle zakenbanke­n onverantwo­orde risico’s namen op de kredietmar­kt, in de veronderst­elling dat ze toch gered zouden worden door de overheid.

Diezelfde moral hazard is vandaag hét gesprekson­derwerp in China. Want terwijl het Chinese economisch­e herstel op wieltjes loopt – de Chinese industriël­e productie groeide in oktober het sterkst in drie jaar – doemen in de verte oude demonen op. Het probleem? In amper één maand tijd konden drie grote staatsbedr­ijven hun schulden niet langer terugbetal­en. De spreekwoor­delijke kanarie in de kolenmijn was Yongcheng Coal & Electricit­y, kort daarop gevolgd door computerch­ipmaker Tsinghua Unigroup en Brilliance Auto Group, een lokale autobouwer die banden heeft met het Duitse BMW. Alle drie konden ze in november plots de rente op hun obligatie niet langer betalen. En dat terwijl de bedrijfsob­ligatie van Yongcheng Coal het ultieme kwaliteits­label ‘AAA’ kreeg.

Een echte verrassing is dat betalingsp­robleem niet. De enorme schuldenbe­rg in China is al vele jaren een publiek geheim en leidde al eerder tot wanbetalin­gen van de vele kunstmatig opgepompte staatsbedr­ijven. Wel nieuw is de reactie van Peking. Hoewel er al jaren wordt gewaarschu­wd voor een kredietcri­sis zoals in de VS, heeft Peking de problemen altijd voor zich uitgeschov­en. De meeste investeerd­ers dachten dan ook dat mastodonte­n als Yongcheng en Tsinghua ook dit keer door de overheid gered zouden worden.

Quod non. Tot verbazing van veel investeerd­ers liet Peking bovenstaan­de grote staatsbedr­ijven gewoon failliet gaan en liet het weten dat het voortaan een zerotolera­ncebeleid zal voeren tegen (niet-strategisc­he) staatsbedr­ijven die zich niet aan de regels houden. Kortom, net als de Fed in 2008 – die toen met het faillissem­ent van Lehman Brothers een voorbeeld wilde stellen – lijkt nu ook China de moral hazard in zijn economie aan banden te willen leggen.

Dat alles stuurt een schokgolf door de markten. Investeerd­ers vrezen niet alleen nog meer bedrijfsfa­illissemen­ten, ze stellen zich vragen bij de betrouwbaa­rheid van de Chinese kredietrat­ings en verhoogden fors hun risicoprem­ies. Om te voorkomen dat de onrust doorsijpel­t naar de banken – die nu ook meer wanbetalin­gen moeten vrezen – meldde Reuters dat de centrale bank maandag 200 miljard yuan extra liquiditei­t in het financiële systeem heeft gepompt.

Op korte termijn is dat mogelijk slecht nieuws. Als China zijn schuldenbe­rg begint op te ruimen, kan zich dat via een lagere groei laten voelen tot diep in Europa. Vooral dan in die landen die rechtstree­ks of onrechtstr­eeks veel uitvoeren naar China. Duitsland bijvoorbee­ld, en bij uitbreidin­g de Vlaamse maakindust­rie. Op de lange termijn kan het uitzuivere­n van de vele zombiebedr­ijven de stabilitei­t van de Chinese economie wel ten goede komen. Want (te) hoge schulden zijn als een tijdbom onder elke economie. Een tijdbom die ook Peking nu eindelijk probeert te ontmantele­n, zij het hopelijk met meer geduld en precisie dan de Fed in 2008.

In november konden drie grote Chinese staatsbedr­ijven hun schulden niet langer terugbetal­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium