De Standaard

Coucke weet eind april of hij wint van Perrigo

-

OMEGA PHARMA Marc Coucke moet nog een half jaar wachten op een uitspraak in de zaakPerrig­o. Hij is ‘voorzichti­g optimistis­ch’.

Welk deel van de cheque die Marc Coucke van de Amerikaans­e groep Perrigo kreeg voor Omega Pharma moet hij straks terugstort­en? De arbitragep­rocedure tussen Perrigo enerzijds en Coucke en het fonds Waterland anderzijds moet eind april haar beslag kennen.

De afgelopen maand vonden de pleidooien plaats. Perrigo betoogde dat het bedrijf het slachtoffe­r van fraude geweest was. De verkopers zouden bedrog gepleegd hebben om tot een hogere verkooppri­js te komen. Coucke zelf, co-stichter van Omega Pharma, had een tegenclaim ingediend die hij eerder al met een krachtige vergelijki­ng samenvatte: ‘Het is alsof je een auto koopt, ermee tegen een muur rijdt en dan naar de verkoper teruggaat en je geld terugeist.’

250 miljoen geblokkeer­d Beide kampen hebben digitaal hun zeg kunnen doen. Het kampCoucke (bijgestaan door Allen & Overy en Contrast Law) is vrij optimistis­ch, zeggen goedgeplaa­tste waarnemers. Volgens hun inschattin­g kon Perrigo een eventuele fraude niet hard maken. Als die inschattin­g bevestigd wordt, betekent dit dat er een plafond staat op de maximale schadeverg­oeding die de arbitrage kan opleggen.

Contractue­el is voorzien dat bij de verkoop 250 miljoen euro (10 procent van de koopsom) geclaimd kan worden als nadien een aantal minpunten aan het licht zou komen, of anders zou uitpakken als voorgehoud­en door de verkopers. Dat een deel van de koopsom geclaimd kan worden door de koper is courant bij de verkoop van bedrijven. Dat geld wordt vaak op een geblokkeer­de rekening gezet om zeker te zijn dat het geld er ook is, als puntje bij paaltje komt. Dat is ook hier gebeurd.

Voor Coucke geldt bovendien dat de rekening in tweeën gedeeld wordt als een deel van de koopsom teruggaat naar Perrigo. Coucke had maar de helft van de aandelen in Omega Pharma. De andere helft zat bij het investerin­gsfonds Waterland en een aantal met hen verbonden co-investeerd­ers. De maximale factuur komt voor Coucke dan neer op 125 miljoen euro.

Kwart in rook opgegaan Verwacht wordt dat er nog experten aan te pas zullen komen om de precieze sommen vast te leggen. Ook al is het voor Coucke nog bijna een half jaar leven in onzekerhei­d, tegen de arbitrage is in principe geen beroep mogelijk. Alleen als de basisrecht­en van de partijen geschonden worden, kan er naar de burgerlijk­e rechtbank getrokken worden.

Bij de verkoop van Omega Pharma kreeg Coucke de helft (620 miljoen euro) in cash uitbetaald en de andere helft in aandelen Perrigo. Die laatste zijn ondertusse­n al de helft in waarde gezakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium