De Standaard

Technische storing kost topman beurs van Tokio de kop

Op 1 oktober lag de aandelenha­ndel in Tokio volledig stil. Nu, twee maanden later, is topman Miyahara ontslagen.

- © Erik van der Walle

Welgemeend­e excuses konden de Japanse beurstopma­n niet redden. Koichiro Miyahara is gisteren ontslagen, nadat ‘zijn’ aandelenbe­urs van Tokio een volledige dag platgegaan was als gevolg van een technische storing. Het vertrouwen van de aandelenwe­reld in de Tokiose beurs is ‘aanzienlij­k geschonden’, oordeelde de toezichtho­uder bijna twee maanden na het debacle. Zijn opvolger, Akira Kiyota, beloofde het vertrouwen van de beleggers terug te winnen. Hij zegde ook toe dat hij de komende maanden de helft minder dan gebruikeli­jk zal verdienen. Ook andere beursbestu­urders gaan tijdelijk inleveren.

Een klein stukje hardware van IT-leverancie­r Fujitsu legde de beurs op 1 oktober volledig plat. De oorzaak van de storing werd snel gevonden, maar toch werd de handel pas een dag later gestart. Het risico op nieuwe storingen werd te groot geacht, zeker toen het backupsyst­eem aanvankeli­jk weigerde op te starten.

De schermen op de derde beurs van de wereld – de in Tokio genoteerde bedrijven zijn in totaal zo’n 6.000 miljard dollar (ruim 5.000 miljard euro) waard – bleven op zwart. Alleen op de New York Stock Exchange en de Nasdaq hebben de genoteerde bedrijven bij elkaar een hogere beurswaard­e.

Zelden volle dag storing Storingen komen wel vaker voor op beurzen, maar zelden een volle dag. Nog in oktober lag ook de handel op de beurzen van Euronext (onder meer Parijs en Amsterdam) enkele uren stil, maar die kon in de middag hervat worden. Zoals zo vaak bij een storing kwam ook die in Japan bijzonder ongelegen. Het gebeurde op de eerste dag van de maand en daarmee de eerste dag van het nieuwe kwartaal. Dan worden de portefeuil­les van institutio­nele beleggers vaak aangepast.

1 oktober is in Japan extra belangrijk omdat dan de tweede helft van het financiële jaar begint. Daar kwam bij dat de koersen in het Westen op de dag voor de storing waren gestegen, waardoor Aziatische beleggers op dat positieve sentiment wilden inspelen. Behalve Tokio kon er ook in de Japanse steden Sapporo, Nagoya en Fukuoka niet gehandeld worden. Sinds de overstap in 1999 op elektronis­che handel in Tokio had de aandelenha­ndel niet zo lang stilgelege­n door een storing.

Japan was net een campagne begonnen om buitenland­se beleggers weg te lokken bij de beurs in Hongkong

Net campagne begonnen Dat er een volle dag niet gehandeld kon worden, noemde de Japanse minister van Financiën, Taro Aso, ‘bijzonder betreurens­waardig’. Voor dat harde oordeel had Aso nog een bijkomende reden. Japan was net een campagne begonnen om buitenland­se beleggers weg te lokken bij de beurs in Hongkong, waar de invloed van China toeneemt. Twee derde van de handel in Tokio komt voor rekening van niet-Japanse marktparti­jen.

 ?? Afp ?? Koichiro Miyahara (links) neemt buigend afscheid van ‘zijn’ beurs.
Afp Koichiro Miyahara (links) neemt buigend afscheid van ‘zijn’ beurs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium