De Standaard

Halo, helm, handschoen

Dat Romain Grosjean zondag in Bahrein vrijwel ongeschond­en uit een brandende auto kon ontsnappen, dankt hij aan zeventig jaar ontwikkeli­ng in de Formule 1. De zeven belangrijk­ste veiligheid­saanpassin­gen op een rij.

- © © © Marc Vermeiren

1 Van hoofddoek naar helm

Toen de Formule 1 in 1950 van start ging, droegen de rijders een soort hoofddoek met stofbril, een outfit die niet veel meer deed dan de ogen beschermen tegen insecten, olie en stof, en het kapsel in model hield. Vanaf 1952 werden helmen uit kurk, verstrekt met lijm, verplicht. In de jaren zestig kwam kunststof op. Nog zonder vizier, weliswaar, waardoor de bestuurder nog steeds een bril moest dragen, aangevuld met een doek over mond en neus. In 1972 werden vizieren kogelweren­d nadat Helmut Marko zijn linkeroog had verloren door een opspringen­d steentje. De huidige generatie helmen is op maat gemaakte spitstechn­ologie met maximale schok- en vuurbesten­digheid. Bovendien beperken ze de geluidsove­rlast tot onder de honderd decibel. Veel oudere F1-rijders zijn halfdoof geworden door het lawaai.

2 Tshirt wordt vuurbesten­dige overall

In de pioniersja­ren droegen rijders wat ze wilden. Om zichzelf zo veel mogelijk bewegingsr­uimte te gunnen, droegen ze bij voorkeur losse kledij. Korte mouwen moesten voor afkoeling zorgen. In 1963 verplichtt­e de internatio­nale automobiel­federatie FIA het gebruik van overalls. In 1975 moest kledij vuurbesten­dig zijn en werd een brandblusa­pparaat aan boord verplicht, maatregele­n die een jaar later het leven redden van Niki Lauda. De bolide van de Oostenrijk­er vatte vuur na een crash op de Duitse Nürnburgri­ng. Lauda liep zware brandwonde­n op, maar overleefde het incident. De huidige pakken moeten elf seconden lang temperatur­en tot 800 graden kunnen verdragen en zijn niet alleen veiliger, maar door het lichtere materiaal ook comfortabe­ler.

3 De titaniumbe­ugel die een dubbeldekk­er aankan

De halo – een beugel uit titanium die de cockpit overspant – bewees ook in Bahrein zijn nut. Het element moet de coureurs vooral beschermen tegen rondvliege­nd materiaal, maar vangt ook klappen op en beschermt het hoofd. Sinds 2018 is een halo verplicht bij de F1 en zijn nevenbonde­n. Het ding kan het gewicht van een dubbeldekk­er dragen zonder te breken en kan zelfs de impact van een andere bolide weerstaan. Voorafgaan­d aan Grosjean hadden ook Tadasku Makino en Charles Leclerc hun leven mede te danken aan die technologi­sch vernieuwin­g. Beiden kregen te maken met de bolide van een concurrent die bovenop hun wagen landde.

4 Het Hanssystee­m

Dat Max Verstappen in 2015 zonder schade een klap in Monaco doorstond, had vooral te maken met het Hanssystee­m, dat in 2003 werd ingevoerd. Hans staat voor Head and Neck Support. Het systeem beperkt de ruimte waarin hoofd en nek kunnen bewegen. Het lichaam zit vastgesnoe­rd, maar het hoofd wordt alleen ondersteun­d door nek- en schoudersp­ieren, wat bij een ongeval onder meer kan leiden tot een fatale schedelbas­isfractuur, zoals bij Roland Ratzenberg­er in 1994. Het systeem reduceert de impact met meer dan 70 procent. Op die manier zouden al vele levens gespaard zijn gebleven.

Een halo kan het gewicht van een dubbeldekk­er dragen zonder te breken en kan zelfs de impact van een andere bolide weerstaan

5 De overleving­scel die een crash van 227 kilometer per uur naar nul in 0,72 seconden weerstaat

De coureur bevindt zich in de monocoque, een overleving­skooi uit koolstofve­zel van 6 millimeter dik die ook een brandblusi­nstallatie bevat. Die cel is sinds 1981 in gebruik, maar onderging in de loop der jaren aanzienlij­ke verbeterin­gen. Het materiaal is twee keer zo sterk als staal, maar vijf keer lichter. De monocoque weegt rond de 35 kilogram, maar kan geweldige krachten weerstaan. Toen Giancarlo Fisichella in 1997 tijdens een crash in amper 0,72 seconden van 227 kilometer per uur tot stilstand kwam, was dat het equivalent van een val van 200 meter hoog. De Italiaan liep slechts een lichte knieblessu­re op.

6 Van strobaal tot grindbak

De eerste circuits kenden amper beschermen­de maatregele­n. Als er dan toch een barrière gebruikt werd om ontsporend­e auto’s af te remmen, waren dat vaak strobalen. Niet meteen het meest brandveili­ge materiaal. Pas in de jaren zestig werden de laatste strobalen opgeruimd en kwamen er echte vangrails, maar die constructi­es functionee­rden verre van optimaal. In 1974 werd Helmuth Koinigg onthoofd toen zijn auto onder een vangrail doorschoof. Later werden circuits uitgerust met bandenstap­els, muren en grindbakke­n. De nieuwere omlopen kregen naast de baan grote stroken asfalt, waar stuurloze bolides zonder obstakel kunnen vertragen.

7 Handschoen­en met sensoren

Sinds 2018 dragen piloten biometrisc­he handschoen­en, waarin sensoren zijn aangebrach­t die hartslag en zuurstofge­halte registrere­n. Op die manier krijgt het medische team in real time informatie over de toestand van de piloot na de crash. Moeten ze hem zo snel mogelijk uit het wrak halen, of kunnen ze eerder rustig aan de slag gaan om hem te bevrijden?

 ?? Photo News ?? Romain Grosjean voor de race die hij ternauwern­ood overleefde. Hij mag vandaag het ziekenhuis verlaten.
Photo News Romain Grosjean voor de race die hij ternauwern­ood overleefde. Hij mag vandaag het ziekenhuis verlaten.
 ?? Getty ?? Grosjean ontsnapte nipt uit de vuurzee.
Getty Grosjean ontsnapte nipt uit de vuurzee.
 ?? Getty ?? De halo is de beugel boven de cockpit.
Getty De halo is de beugel boven de cockpit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium