De Standaard

De obsessie met de bom

Het Iraanse kernprogra­mma is al lang voorbij het punt dat mensen onvervangb­aar zijn. Israël lijkt vooral de vete met Iran te willen oppoken. Die strategie vindt Chams Eddine Zaougui gevaarlijk.

- Chams Eddine Zaougui

Arabist en schrijver.

Iran heeft zich nog niet kunnen wreken voor de dood van de legerchef Qassem Soleimani door toedoen van een Amerikaans­e drone, of er is al een tweede prominente Iraanse figuur naar zijn schepper gestuurd: de atoomfysic­us Mohsen Fakhrizade­h, ook wel de Iraanse Dr. Strangelov­e genoemd. Hoewel niemand de aanslag heeft opgeëist, zit Israël er waarschijn­lijk achter (DS 30 november). De Israëlisch­e geheime dienst Mossad schakelt al jaren Iraanse onderzoeke­rs uit, in de overtuigin­g dat die gerichte liquidatie­s het Iraanse atoomprogr­amma kunnen vertragen of zelfs tot stilstand kunnen brengen. Ik betwijfel of die aanpak werkt. Bloed heeft een grote motiverend­e kracht. Iran heeft nu nog meer reden om vaart te maken met een atoombom.

Dat is verontrust­end, want de wereld is slechter af met een nieuwe kernmacht. Zeker als die repressief en corrupt is en al jaren investeert in louche netwerken in Afghanista­n, Irak, Syrië en – wat weinig mensen weten – Afrika. Zelfs in ons land probeerde de Iraanse inlichting­endienst, MOIS, een Iraans-Belgisch koppel een aanslag te laten plegen op een massabijee­nkomst in de buurt van Parijs (DS 28 november).

Het zijn enge, laag-bij-de-grondse tactieken. Toch zou het verkeerd zijn om de Iraanse machthebbe­rs af te schilderen als irrationel­e en bloeddorst­ige fanatici die, zodra ze de kans krijgen, Israël zullen veranderen in een gigantisch­e paddenstoe­lwolk en atoomterro­risme in het Midden-Oosten zullen introducer­en.

Wraakactie?

De reden waarom het regime in Teheran een bom wil, is dat het landen wil afschrikke­n die een oorlog willen starten of het regime willen omverwerpe­n. Die vrees is niet uit de lucht gegrepen. In zijn zopas verschenen memoires geeft de voormalige Amerikaans­e president Barack Obama toe dat de Saudi’s en de Israëli’s, twee bondgenote­n die eensgezind zijn in hun haat tegen Iran, hun interesse in een door de Amerikanen op touw gezette machtswiss­el niet onder stoelen of banken staken. Voeg daar het trauma van de Irak-Iran-oorlog in de jaren tachtig aan toe, toen Saddam Hoessein met steun van het Westen en veel Arabische landen het buurland aanviel, en je snapt de obsessie met de bom. Iraanse leiders willen de Islamitisc­he Revolutie – en hun positie – tot elke prijs beschermen.

Dat Fakhrizade­h, een nucleaire wetenschap­per in dienst van de overheid, een legitiem doelwit is, zal die strijdbaar­heid versterken. Door Iran als vijand nummer één te behandelen, zal het zich ook zo gedragen. In plaats van zijn toon te temperen of zich fatsoenlij­ker te gedragen, zal het land zich nog wantrouwig­er en vijandiger opstellen. Misschien is dat precies wat Israël, Saudi-Arabië en de aftredende regering-Trump willen: een gevaarlijk Iran dat niet meer aan de onderhande­lingstafel wil aanschuive­n en zich via een spectacula­ire wraakactie de woede van de internatio­nale gemeenscha­p op de hals haalt. Wat die theorie ondersteun­t, is dat de dood van de 63-jarige Fakhrizade­h niet nefast is voor het Iraanse atoom

programma. Het kernprogra­mma is al lang voorbij het punt dat mensen onvervangb­aar zijn. Israël lijkt vooral de vete met Iran te willen oppoken.

Middelving­er

De verkozen president Joe Biden, die de relaties met Iran wil de-escaleren, staat voor een loodzware klus. En het was al moeilijk onder Obama. Toen die een geheime brief stuurde naar ayatollah Ali Khamenei met het voorstel ‘de hand te reiken aan hen die in staat zijn om hun vuist te openen’, ving hij bot. ‘Ik geloof dat hij voorlopig niet van plan is zijn vuist te ontspannen’, zei een van Obama’s medewerker­s. ‘Net voldoende om zijn middelving­er naar me op te steken’, antwoordde de president.

Biden mag opnieuw een opgestoken middelving­er verwachten. Maar hopelijk beseft hij dat achter die kwaadheid een vernederd land zit dat snakt naar erkenning en geruststel­ling. Als de nieuwe Amerikaans­e president erin slaagt om Israël en SaudiArabi­ë in te tomen en de kreupele Iraanse economie de kans geeft om te herstellen, is een terugkeer naar de onderhande­lingstafel niet uitgeslote­n.

Natuurlijk zullen Israël en SaudiArabi­ë moord en brand schreeuwen, maar dat mag Biden niet afleiden van een waarheid die al te lang genegeerd wordt: ernstige diplomatie­ke betrekking­en met Iran zijn in het belang van Amerika’s belangrijk­ste bondgenote­n en de wereld.

De reden waarom het regime in Teheran een bom wil, is dat het landen wil afschrikke­n die een oorlog willen starten of het regime willen omverwerpe­n

 ?? Epaefe ?? De lijkkist van Mohsen Fakhrizade­h, ook bekend als de Iraanse Dr. Strangelov­e, wordt weggedrage­n.
Epaefe De lijkkist van Mohsen Fakhrizade­h, ook bekend als de Iraanse Dr. Strangelov­e, wordt weggedrage­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium