De Standaard

Welk ijs is gladder dan de leugen?

- © Pieter Bergé Hoogleraar (KU Leuven); hoofdredac­teur Karakter. Tijdschrif­t van Wetenschap.

FAKE NEWS Pieter Bergé steunt het voorstel om politiek nepnieuws te bestraffen. De tegenargum­enten van politici zijn beschamend.

Zopas verscheen een boekje met drie lezingen van de oer-Europeaan Stephan Zweig. In de eerste voordracht, uit 1932, laat Zweig zien hoe leugens haat zaaien, en hoezeer een deftige democratie nood heeft aan een orgaan dat het liegen aan banden legt: ‘De ervaring leert dat de haat tussen naties, rassen en klassen of tussen afzonderli­jke groepen mensen nauwelijks van binnenuit ontstaat, maar meestal voorkomt uit besmetting of ophitsing; en het gevaarlijk­ste middel om dat aan te wakkeren, zijn de publiekeli­jk verspreide onwaarhede­n.’

Zweig pleit daarom voor de oprichting van ‘een transnatio­nale instantie die elke leugen aanpakt voor ze zich wereldwijd verspreidt’. Volgens Zweig is zo’n instantie ook ‘makkelijk in het leven te roepen: het volstaat als zes of twaalf beroemde en gerenommee­rde personen zo snel mogelijk een gezaghebbe­nde rectificat­ie kunnen opleggen door middel van een in meerderhei­d of unaniem genomen besluit.’

Moedige poging

Zweig heeft het over internatio­nale politiek, maar zijn oproep geldt voor elk domein waar mensen moedwillig een loopje nemen met de waarheid – de binnenland­se politiek, bijvoorbee­ld. Het is dan ook interessan­t dat het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement zich gisteren boog over een voorstel dat precies dat probleem aankaart.

Het voorstel beoogt om actief op te treden tegen parlements­leden die opzettelij­k liegen en misleiden, en om hen eventueel te bestraffen met een blaam. Het is een moedige poging om de opgang van de leugen als doodgewoon communicat­iemiddel te stuiten, en zo misschien ook de geloofwaar­digheidscr­isis in de politiek.

Eigenlijk is dat voorstel zo evident dat het bijna beschamend is om het te bekritiser­en. Maar de leugen is blijkbaar een belangrijk politiek wapen geworden, dat politici niet zomaar willen afstaan. De tegenargum­enten die in deze krant stonden, zijn lamentabel (DS 28 november).

Feiten zijn feiten N-VA-fractielei­der Wilfried Vandaele geeft aan dat er ‘een vage grens is tussen fake news en een retorische overdrijvi­ng’. Dat is onzin. Feiten zijn feiten, dat blijven we vergeten. En al zijn niet alle feiten eenvoudig, ze zijn nooit, maar dan ook nooit te verwarren met retorische leugens.

Björn Rzoska vindt het ‘geen goed idee’. ‘We begeven ons op glad ijs als we collega’s in een deontologi­sche commissie gaan beoordelen over fake news’, aldus de fractielei­der van

Groen. Welk ijs is er gladder dan de leugen, vraag ik me af. Maar vooral: waarom wijst hij een voorstel af op basis van een argument dat rechtstree­ks in tegenspraa­k is met dat voorstel zelf. Want initiatief­nemers Katia Segers en Hannelore Goeman (beiden SP.A) geven ondubbelzi­nnig te kennen dat het niet de bedoeling is dat politici zelf over elkaars bedrieglij­ke communicat­ie gaan oordelen. Ze zeggen alleen dat ook de politici zelf een initiatief moeten nemen om de opmars van fake news te stuiten.

De leugen is een belangrijk politiek wapen geworden dat politici niet zomaar willen afstaan

CD&V-fractielei­der Peter Van Rompuy maakt dezelfde demarche en voegt er een klassiek bureaucrat­enargument aan toe: volgens hem heeft de juridische dienst van het Vlaams Parlement brandhout gemaakt van het voorstel. Mogelijk is dat zo. So what? Doe een beter voorstel, maar gooi het kind niet met het badwater weg. Hoe slecht het ook zou zijn, neem het aan als een uitnodigin­g om een beter voorstel uit te werken.

Er is ook goed nieuws. Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) lijkt vastberade­n om met een factcheckp­latform politiek en ander nepnieuws aan te pakken. Hij wil dat opentrekke­n en medewerkin­g zoeken bij media en universite­iten. Nu syt wellecome, zou ik zeggen, want de zoektocht naar nieuwe geloofwaar­digheid is er een die alleen via breed maatschapp­elijk overleg vorm kan krijgen. Elke tegenwerki­ng daarvan is zonder meer pervers.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium