De Standaard

Over bedreigde dieren sluit je geen compromis

- Kris Verduyckt

Doctoraats­onderzoeke­r Elke Hellinx is geen voorstande­r van mijn wetsvoorst­el om een importverb­od in te voeren op jachttrofe­eën van bedreigde diersoorte­n (DS 27 november). Haar redenering: doordat westerling­en grof geld betalen om bedreigde diersoorte­n af te schieten en vervolgens een trofee huiswaarts te nemen, worden lokale gemeenscha­ppen gestimulee­rd om aan natuurbeho­ud te doen. Of anders gezegd: zonder onze euro’s zouden zij niet aan natuurbeho­ud doen.

In Afrika woedt de discussie over het (schijn)huwelijk tussen harde valuta en natuurbesc­herming het hardst. Hét argument om goedkeuren­d weg te kijken bij deze exclusieve jachtvorm. Hellinx verwijst naar de internatio­nale unie voor natuurbesc­herming (IUCN), die stelt dat een goed georganise­erde trofeejach­t, met opbrengste­n die terugvloei­en naar de lokale gemeenscha­p, een positieve rol kan spelen. Alleen voldoet het systeem nu aan geen van die twee voorwaarde­n. Diezelfde IUCN concludeer­t in een rapport over de economisch­e impact van jachttoeri­sme dat goed bestuur afwezig is in bijna heel de jachtsecto­r. Ze omschrijft die als een vrij ondoorzich­tig systeem dat alleen individuel­e belangen dient, en niet die van de dieren, overheden en lokale gemeenscha­ppen.

Bovendien komen de vele dollars helemaal niet terecht bij de natuurbesc­hermers of de lokale gemeenscha­ppen. Zo verdienen enkele rijke Zuid-Afrikaanse grondeigen­aars veel geld aan in gevangensc­hap gekweekte leeuwen. Ze gunnen die enkele luttele uren vrijheid in jachtgebie­den voor ze afgeschote­n worden.

De vraag is: waarom stellen we met 182 landen samen een lijst van uiterst bedreigde diersoorte­n op? Toch niet om de prijs op hun jachttrofe­e de hoogte in te jagen? Dat Cites-verdrag, dat de internatio­nale handel in bedreigde diersoorte­n reguleert, is jammer genoeg een compromis. Als beleidsmak­er heb ik niets tegen een degelijk compromis, maar niet als het over bedreigde natuur gaat. Diersoorte­n wachten niet met uitsterven tot iedereen het eens is met elkaar.

In 2007 was België het eerste Europese land om de import van zeehondenp­roducten te verbieden. Twee jaar later volgde Europa. Dat is de rol die wij kunnen spelen. De jachtindus­trie zal niet instorten als een tachtigtal Belgische importen per jaar wegvalt. Het signaal dat we, na Nederland, geven aan de internatio­nale gemeenscha­p is veel belangrijk­er. De mensheid moet de meest bedreigde diersoorte­n beter beschermen. En wij westerling­en mogen niet de pretentie hebben te denken dat we hun voortbesta­an alleen kunnen garanderen als we grof geld betalen om ze voor ons plezier af te maken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium