De Standaard

400.000 doden, en wat doet Europa?

-

Ischgl is klaar voor het skiseizoen. Op 17 december gaan liften en pistes open. Een biertje met de vrienden na het skiën is perfect mogelijk, vertelt de website. Gelukkig maar, want met vijf medeklinke­rs na elkaar is de naam van het Oostenrijk­se dorp makkelijke­r uit te spreken ná de après-ski dan ervoor. De Italiaanse en Duitse regeringen vragen dat Europa beslist om winterspor­tgebieden minstens tot na kerst te sluiten. Dat lukt niet, en dat geeft ergernis.

Terecht, maar er is niets aan te doen. De lidstaten legden in de verdragen vast waarmee de Unie zich mag inlaten. Over de sluiting van skigebiede­n kreeg ze geen zeggenscha­p. De aanpak van de coronacris­is verliep chaotisch, omdat Europese instelling­en niet de bevoegdhei­d hadden om tussen te komen. Als Europees president Charles Michel zou bevelen dat contactber­oepen overal moeten sluiten om grensovers­chrijdend kapsel- en tattootoer­isme te stoppen, zou minstens de helft van de lidstaten hem met klem vragen zich met de eigen zaken te bemoeien. Een Europese politiemac­ht die een en ander kan afdwingen, bestaat niet.

Ieder doet het bijgevolg op eigen houtje. Wie de nationale maatregele­n in een Excel-bestandje giet, ziet een kluwen van regels over quarantain­eduur, aantal contacten, aanbevolen afstand en mondmasker­s. Er zijn uiteenlope­nde voorschrif­ten voor knuffelen, winkelen, ellebooggr­oeten en omgang met kleinkinde­ren, risicogroe­pen en nertsen in de kerstperio­de. Het is een half wonder en zonder meer een verdienste van de Europese Commissie dat het lukt om voor vaccins een groepsaank­oop te regelen. Het scheelde niet veel of lidstaten waren nu bij elke vaccinfabr­iek tegen elkaar op aan het bieden. Als Hongarije en Polen bij zinnen komen, komt er zelfs een Europees herstelfon­ds. Maar de coördinati­e van de nationale maatregele­n loopt mank, want de Unie krijgt er geen vat op. De spelregels laten het niet toe.

Omdat de mensen al zoveel somberheid moeten verwerken, pakte het Europees Milieuagen­tschap vorige week uit met een opbeurend persberich­t. Het is te zeggen, de titel klonk opgeruimd en opgewekt: ‘Duidelijke verbeterin­g van de luchtkwali­teit in Europa: minder sterfgeval­len in verband met luchtveron­treiniging.’ Het werd nauwelijks opgepikt in de media, zelfs niet door deze krant. Misschien had de vrolijke aanhef er iets mee te maken. Geen nieuws is goed nieuws, maar dan omgekeerd.

Wat volgde, was nochtans verbijster­end: blootstell­ing aan fijnstof, stikstofdi­oxide en ozon veroorzaak­t jaarlijks 400.000 doden in de Europese

Unie. Dat is minder dan tien jaar geleden, vandaar de blijmoedig­e titel. Maar wel nog altijd 400.000 vroegtijdi­ge overlijden­s. Dat cijfer is geen riskant gokje en evenmin een ramptijdin­g om u middels een doorlopend­e betalingso­pdracht levenslang aan Greenpeace te binden. Het is het resultaat van een breed gedragen onderzoek door serieuze wetenschap­pers, samengevat in een officieel rapport van 164 pagina’s, door liefhebber­s en collega’s te consultere­n en te verifiëren. Om het even te situeren: de covid-dodentelle­r in de Europese Unie staat sinds het begin van de waarneming­en, straks een jaar geleden, op ongeveer 320.000.

Zonder maatregele­n waren er uiteraard meer slachtoffe­rs gevallen. Niemand mag het virus met de stekeltjes minimalise­ren of het vernietige­nde en besmetteli­jke potentieel ervan onderschat­ten. Omdat het zo onverwacht toeslaat en met golven en in pieken, kan het hele ziekenhuiz­en doen kapseizen en het gezondheid­ssysteem ontwrichte­n. Het is een pertinente schande dat ze zich in Ischgl klaarmaken voor een bisnummer en hun Europese titel van superversp­reider klaarblijk­elijk willen verlengen. Dat wordt trouwens nog een hevige competitie, nu ook organisato­ren van lichtfesti­vals en koopzondag­en zich in de strijd werpen (DS 30 november). De machteloos­heid van de Unie, door tekortschi­etende bevoegdhed­en, is hemelschre­iend.

Als het over luchtkwali­teit gaat, moeten we wél naar Europa kijken. Dankzij gemeenscha­ppelijke afspraken, zoals uitstootre­gels, dalen de vervuiling en de sterftecij­fers langzaam. Beleid heeft wel degelijk een impact. Maar de Europese normen zijn eigenlijk niet zo streng. Dus blijven de cijfers stuitend. Aanbevelin­gen van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie gaan een pak verder. De maatregele­n die nodig zijn om aan zoveel vroegtijdi­ge sterfgeval­len te ontsnappen, staan opgesomd. Ze hebben betrekking op vervoer, industrie, energie, landbouw en verwarming. Als een meerderhei­d van lidstaten en Europarlem­entariërs ermee instemt, zijn het afdwingbar­e Europese wetten.

De grootste slachtoffe­rs van de slechte lucht zijn dezelfde als die van het virus: broze mensen met kaduke longen en een kwetsbaar hart. Een vaccin tegen fijnstof komt er niet. We kunnen wel regels maken om de uitstoot drastisch terug te dringen. Of zijn ze intussen ingecalcul­eerd, die 400.000 doden, jaar na jaar na jaar? Maalt iemand er eigenlijk nog om?

De grootste slachtoffe­rs van de slechte lucht zijn dezelfde als die van het virus: broze mensen met kaduke longen en een kwetsbaar hart

Hendrik Vos doceert Europese studies aan de UGent. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium