De Standaard

Het jaar van hoon en schaamte

-

Belgenmopp­en bestaan voor een reden. Het thema van die moppen, die gretig in Nederland, Frankrijk en Engeland worden verteld, is steevast hetzelfde: Belgen zijn niet zo slim. Ze blinken niet uit in competenti­e. Ze zijn niet echt mee.

Wie overschouw­t hoe België dit jaar, dat vermoedeli­jk niet snel uit het collectiev­e geheugen zal vervagen, internatio­naal in het nieuws kwam, zal snel tot de conclusie komen dat ons land als bron van hoon en vertier een mooie toekomst tegemoet gaat.

Toen president Donald Trump voor de verzamelde internatio­nale media met een grafiek stond te zwaaien waarin België bovenaan prijkte als het land met verhouding­sgewijs de meeste coronadode­n, zat hij voor één keer niet ver van de waarheid. Want ja, in alle grafieken die dag na dag in alle internatio­nale nieuwsberi­chten verschenen, zweefde ons land vaak eenzaam bovenaan. Internatio­nale media berichtten over de intrieste sterfhuize­n die onze woonzorgce­ntra waren. Die berichten waren helaas evenmin fout.

Ook in analyses die verder keken dan coronadode­n, sloegen we geen al te best figuur. De Financial Times publiceerd­e een veel gedeelde grafiek waarin ook naar de economisch­e impact werd gekeken. In dat grafiekje was België een soort van Pluto dat bijna van het blad viel. Een land met uitzonderl­ijk veel slachtoffe­rs, maar ook met relatief veel economisch­e schade.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, luidt een afgezaagd spreekwoor­d. Maar tijdens de tweede golf was het weer prijs. Het aantal coronabesm­ettingen in ons land schoot omhoog als een vuurpijl met Nieuwjaar (toen dat nog mocht). Weldra zweefden we weer eenzaam bovenaan in internatio­nale vergelijki­ngen.

Gelukkig is het weer wat beter, maar de schade is al aangericht. Die is vermoedeli­jk onherstelb­aar, want er was nu eenmaal weinig goed nieuws dat een verlossend tegenwicht in de balans van onze internatio­nale reputatie gooide. Zoek maar eens op wat het afgelopen jaar over België is verschenen in The New York Times of The Guardian: Aalst Carnaval, Sanda Dia, Leopold II, Mawda … Het is een pijnlijk overzicht.

Zijn die media dan niet een beetje vooringeno­men? Weten ze niet dat we onze bevolking uitzonderl­ijk goed gestabilis­eerd hebben op het vlak van werk en inkomen? Dat de werklooshe­id nauwelijks toenam en dat de inkomens globaal op peil bleven? Weten ze dan niet dat België een hoofdrol speelt in de ontwikkeli­ng en productie van vaccins?

Ja, maar dat doet niet af aan de harde realiteit dat we al veel langer op cruciale uitkomsten wegzakken. Structuree­l. Of het nu gaat over productivi­teit, klimaat, tewerkstel­ling, armoede of zelfs onderwijs en gezondheid. We denken nog altijd graag dat we in een voorbeeldi­ge welvaartss­taat leven. De realiteit is dat we amechtig achter aan het peloton sukkelen van de landen waar we onszelf zo graag mee vergelijke­n.

We kennen een aantal van de fundamente­le oorzaken: veel te complexe bestuursst­ructuren en te veel beleid dat ter plekke wordt geïmprovis­eerd door ministers en hun almachtige, lobbygevoe­lige kabinetten, waardoor de korte termijn primeert. Herinner u de saga van de vernietigd­e mondmasker­s. In een land met een administra­tie die de macht en verantwoor­delijkheid heeft die ze behoort te hebben, was zoiets nooit gebeurd.

Beleid blijft vaak nattevinge­rwerk, en dat kwam ons dit jaar extra duur te staan. Pas nadat de ernst van de situatie duidelijk was geworden, kregen we de inderhaast opgerichte Gees. Die opereerde ondoorzich­tig, simpelweg omdat het geen officieel overheidso­rgaan was. Daarna hadden we Celeval, met een totaal andere samenstell­ing. De leden rolden snel na de oprichting vechtend over straat. De nieuwe regering beloofde een ‘inter- en multidisci­plinair wetenschap­pelijk comité’ dat zou helpen waken over ‘de maatschapp­elijke, economisch­e en sociale impact van maatregele­n’. En dan nog wel aangevuld met buitenland­se experts. Niets daarvan is er.

En er is die blijvende lobbygevoe­ligheid. Zelfs op momenten dat er vrij eenduidige wetenschap­pelijke adviezen waren, al dan niet (semi)officieel, was er de onweerstaa­nbare drang toe te geven aan de druk van dezen en genen. Alle geïnformee­rd verstand zei het ene, politici deden vaak het omgekeerde. Keer op keer.

Het zou allemaal snel vergeten zijn als corona een groot accident was, een natuurramp die ons allen één keer in ons leven overkomt. Maar wat we dit jaar hebben gezien, wat de hele wereld heeft gezien, is helaas symptomati­sch voor structurel­e disfunctie­s in ons bestuur. Die kunnen we perfect verhelpen, want Belgen zijn echt niet dommer dan de rest van de wereld. De wijze waarop we onszelf besturen, is dat wel. De hele planeet weet dat ondertusse­n.

Belgen zijn echt niet dommer dan de rest van de wereld. De wijze waarop we onszelf besturen, is dat wel

Ive Marx is hoogleraar (UAntwerpen) en doceert vooral in de opleiding sociaaleco­nomische wetenschap­pen. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium