De Standaard

Waarom vooral de MR het op Vandenbrou­cke gemunt heeft

Een ongelukkig­e uitspraak achtervolg­t minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A). De heisa duidt op een diepere malaise bij de MR.

- Wim Winckelman­s, JanFrederi­k Abbeloos

Het was warm gisterocht­end op het partijbure­au van de MR, de Franstalig­e liberalen. De inzet van de discussie: het interview dat Frank Vandenbrou­cke (SP.A) vorige vrijdag gaf in Terzake, waarin hij toegaf dat individuee­l winkelen op zich niet zo risicovol is en de winkels een maand geleden vooral dichtginge­n ‘om een schokeffec­t te hebben’.

Bij nogal wat Franstalig­e liberalen, nochtans een coalitiepa­rtner in de federale regering, kwam na het beluistere­n van dat interview de stoom uit de oren. ‘Dit getuigt van een gebrek aan respect voor de zelfstandi­gen die getroffen zijn door de sluiting van de winkels. Het schept verwarring en ondermijnt elke toekomstig­e maatregel’, zei een aanwezige. ‘Hoe kunnen we nu nog geloof hechten aan de volgende maatregele­n die Vandenbrou­cke neemt? Zijn ze gemeend, of is het alleen maar om het schokeffec­t te doen?’

Partijvoor­zitter Georges-Louis Bouchez vreest al langer dat zijn partij de rekening betaalt van het coronabele­id. Terwijl Vandenbrou­cke de felicitati­es van de zorgsector in ontvangst neemt, incasseert minister van Zelfstandi­gen David Clarinval de klachten van de middenstan­d.

Er is volgens de MR niet alleen nood aan meer overleg, ook moeten de maatregele­n meer objectief onderbouwd zijn. De Franstalig­e liberalen willen trouw blijven als meerderhei­dspartij, maar intern moet een hartig woordje worden gesproken. Vicepremie­r Sophie Wilmès heeft in de kern al meer uitleg gevraagd.

Betuttelaa­rs

In de ogen van de MR is er in de regering een fundamente­le kloof tussen degenen die de verantwoor­delijkheid­szin willen aanwakkere­n, en de ‘betuttelaa­rs’, die tot nu toe aan het langste eind trekken. Te veel beslissing­en worden genomen in het kleine kringetje rond Vandenbrou­cke en premier Alexander De Croo (Open VLD). Het frustreert de MR dat ze daar geen vat op krijgt, en uiteindeli­jk moet instemmen. De interne oppositie van figuren als Denis Ducarme, de verliezer bij de voorzitter­sverkiezin­gen die voortduren­d minister Clarinval oppookt om verder te gaan in de versoepeli­ngen, helpt niet.

Er was nochtans een andere, steekhoude­nde verklaring mogelijk waarom het beter was om de winkels een maand geleden te sluiten. ‘Het virus circuleerd­e zo hevig dat ook winkelen, en zeker de verplaatsi­ng ernaartoe, niet zonder risico waren’, zei biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt/KU Leuven) vrijdag nog in De Standaard. ‘Nu we in een nieuwe situatie terechtkom­en, is het normaal dat de sluiting herbekeken wordt.’

Te veel beslissing­en worden genomen in het kringetje rond Vandenbrou­cke en De Croo. Het frustreert de MR dat ze daar geen vat op krijgt

Bij Open VLD wordt de uitspraak van Vandenbrou­cke daarom afgedaan als ‘een ongelukkig interview, waarvan de inhoud niet echt klopte’. Vlaams viceminist­erpresiden­t Bart Somers (Open VLD) noemde de sluiting van de niet-essentiële winkels een noodzakeli­jke maatregel. ‘Ons gezondheid­ssysteem stond onder grote druk. We moesten drastisch ingrijpen en er alles aan doen om contacten te vermijden.’

Ook bij CD&V kwam het interview van Vandenbrou­cke ter sprake. Partijvoor­zitter Joachim Coens blijft erbij dat het ‘een verkeerd beeld’ gaf. ‘We hebben toen de beslissing genomen die nodig was’, vindt hij. CD&V en Open VLD wijzen erop dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de sluiting van de winkels mee heeft goedgekeur­d en vorig weekend in De

Tijd nog hetzelfde argument ontwikkeld­e als Vandenbrou­cke. Het plaatst volgens die partijen de campagne die de N-VA rond de uitspraken heeft opgezet, in perspectie­f.

Geldingsdr­ang

De kritiek maakt voorlopig weinig indruk op Vandenbrou­cke. Hij gaf gisteravon­d de adviezen van de Risk Assessment Group en Celeval vrij, waarop het Overlegcom­ité steunde bij zijn beslissing eind oktober om de winkels dicht te doen. Over de sluiting was er geen consensus, maar zestien van de achttien experts spraken zich uit voor de sluiting van de winkels, zegt het kabinet-Vandenbrou­cke.

‘We zaten in een werkelijke noodsituat­ie’, luidt de verdedigin­g. ‘Het was nodig maatregele­n te nemen die het aantal contacten en verplaatsi­ngen snel en maximaal terug zouden dringen.’ Er was dus wel meer aan de hand dan alleen maar een schokeffec­t.

Tussen Vandenbrou­cke en premier Alexander De Croo is voorlopig ook geen speld te krijgen. Had De Croo zijn politieke lot aanvankeli­jk nog verbonden aan het vermijden van een lockdown, dan is dat nu het vermijden van een derde golf. Binnen de federale kern zou hij al hebben aangegeven dat niet alleen de zorg, maar ook de regering zelf zo’n derde golf misschien niet overleeft. De reputaties­chade zou niet te overzien zijn.

De vraag is hoelang Vandenbrou­ckes lijn het haalt. Wanneer de cijfers straks verbeteren, maar nog niet goed genoeg zijn om te versoepele­n, wacht de echte test. De zenuwachti­gheid bij bijvoorbee­ld de MR dreigt dan om te slaan in regelrecht­e opstand. Ook bij de N-VA zal de druk dan groot worden om Vlaams een eigen weg in te slaan, weg uit de schaduw van Vandenbrou­cke.

Dat De Croo zijn minister van Volksgezon­dheid laat doen, mag volgens bronnen bij andere partijen niet afleiden van het feit dat de premier zelf problemen heeft met de geldingsdr­ang van Vandenbrou­cke, zeker mocht blijken dat die populairde­r zou worden dan hijzelf.

Er was meer aan de hand dan alleen een schokeffec­t, stelt Vandenbrou­cke. ‘Er waren maatregele­n nodig die het aantal contacten en verplaatsi­ngen snel en maximaal terug zouden dringen’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Belga ?? Terwijl Vandenbrou­cke (links) de felicitati­es van de zorgsector in ontvangst neemt, incasseert minister van Zelfstandi­gen David Clarinval (MR) de klachten van de middenstan­d.
Belga Terwijl Vandenbrou­cke (links) de felicitati­es van de zorgsector in ontvangst neemt, incasseert minister van Zelfstandi­gen David Clarinval (MR) de klachten van de middenstan­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium