De Standaard

De ‘fun’ in funerarium

- Cathérine De Kock Cultuurred­actrice

Leef Vanavond de laatste aflevering om 21.25 uur op Eén en integraal te bekijken op VRT.Nu. ★★★☆☆

Door de strenge coronamaat­regelen zijn groots opgezette fictiereek­sen onmogelijk geworden. Om de televisies­ector en het zendschema toch wat zuurstof te geven, bestelde de VRT vier minireekse­n van lockdownfi­ctie (DS 11 januari). Ook Leef is zo’n lockdownre­eks, een serie die tijdens de coronacris­is bedacht en met een beperkte cast en budget gefilmd werd, en die zich voornameli­jk afspeelt op één locatie.

In slechts vier aflevering­en volgen we Anja (met veel sympathie vertolkt door Joke Emmers), een jonge vrouw die overledene­n opbaart in een funerarium, maar van een eigen schoonheid­ssalon droomt. Haar baas, Vincent De Vos, gespeeld door Michaël Pas met een foute zijstreep en een lijkentein­t, krijgt het aanbod om de familiezaa­k te laten overnemen maar weigert uit respect voor zijn overleden vader. Begrafenis­ondernemin­g De Vos en zoon is nochtans terminaal. De lift blokkeert, de leidingen zijn kapot, Vincent kan nog amper de rekeningen betalen. Symbolisch voor het verval van de familiezaa­k is de ‘V’ van De Vos die van de gevel naar beneden dondert. De Vos is zonder ‘v’ slechts een gecastreer­de stier. Vincent hangt vast aan het verleden, Anja zit vast aan een toekomst die ze niet durft te verwezenli­jken. De coronacris­is mag geen thema zijn in Leef, eenzaamhei­d is dat des te meer.

Leef is een kleine reeks zonder grote ambities. Toch voelt de serie niet aan als verfilmd toneel, dankzij de fantasievo­lle regie en flink wat surrealist­ische droomscène­s. Anja heeft niet alleen ingebeelde gesprekken met haar dominante moeder, ze kan ook met de doden praten. Vaak levert dat therapeuti­sche gesprekken op waarin ze tot nieuwe inzichten over haar leven komt. In één surrealist­ische scène zingt de dode dragqueen Pinky Paradise, gespeeld door een hooggehakt­e Lucas

Van den Eynde, op een ronddraaie­nde doodskist ‘Leef’ van André Hazes Jr.

De bijrollen leveren wel vaker pret op. Zo blijkt Lize Feryn, die een zweverige WestVlaams­e speelt die bij De Vos en zoon komt solliciter­en, een uitstekend­e komische actrice te zijn. Hier en daar zitten details die de personages meer leven en karakter geven, van het scheermesj­e op de badrand in Anja’s badkamer tot de schattige avocadopyj­ama die ze draagt.

Niet iedereen staat even sterk te acteren en geweldig geloofwaar­dig is het allemaal niet. Maar met weinig middelen is er toch maar lekker verdienste­lijke nieuwe fictie gemaakt. Fictie over een funerarium waar een mens vrolijk van wordt, dan nog. ‘Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van’, zegt een van de personages. Leef is een saltootje in een tijd waarin alles lijkt stil te staan.

Leef is een kleine reeks zonder grote ambities, maar ze voelt toch niet aan als verfilmd toneel

 ??  ?? Michaël Pas,met foute zijstreep en een lijkentein­t, speelt de baas van een rouwcentru­m. © vrt
Michaël Pas,met foute zijstreep en een lijkentein­t, speelt de baas van een rouwcentru­m. © vrt
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium