De Standaard

Hoe zeg je een meute dat ze niet zag wat ze dacht te zien?

Motiverend­e leugens hebben een belangrijk­e rol gespeeld bij de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers. Ze ondermijne­n ook de covid-maatregele­n. Hoe kan een democratis­che samenlevin­g ze bestrijden?

- ANALYSE Steven De Foer

De Amerikaans­e president is zo boos op iedereen, dat hij de banden weer heeft aangehaald met rechts-extremist Steve Bannon.

In hoge nood val je terug op oude vrienden. Zelfs al heb je ooit gezegd dat die ‘hun verstand verloren hebben’. Steve Bannon stond in het eerste jaar van dit presidents­chap bekend als ‘de Trumpfluis­teraar’: de strateeg die ‘The Donald’ handig manipuleer­de. Dat verontrust­te velen, omdat Bannon als ceo van de website Breitbart ideeën verspreidd­e die regelrecht bij white nationalis­m aanleunen.

Maar de politieke strateeg werd overmoedig. Na de zoveelste cartoon waarin hijzelf als een marionet werd getekend en Bannon als de poppenspel­er, zette Trump zijn adviseur aan de deur. De relatie verzuurde. Bannon ging zijn diensten aanbieden in andere werelddele­n, onder meer bij Marine Le Pen en bij Vlaams Belang.

Vorige zomer werd Bannon aangehoude­n in een corruptied­ossier. Hij zou geld verduister­d hebben dat hij namens Trump inzamelde voor het bouwen van een muur tussen Mexico en de VS. Maar Bannon kwam vrij op borgtocht en stelde zich de voorbije maanden weer helemaal ten dienste van zijn oude baas. Hij steunde volop Trumps samenzweri­ngsverhaal over een gestolen verkiezing, en zei in een podcast dat hij ‘het afgehakte hoofd van corona-expert Anthony Fauci zou willen spiesen op een staak’. Daarom verwijderd­en Twitter en Youtube zijn account.

Nu schrijft het persagents­chap Bloomberg – op basis van anonieme bronnen – dat Trump de jongste weken geregeld lange telefoonge­sprekken voerde met Bannon, in zijn nopjes dat tenminste iemand hem nog volledig gelijk geeft. Bannon zegt dat hij gewoon een fan is, die ongerust is dat de Senaat de president nog zou kunnen afzetten. Daar vecht hij ook tegen in een dagelijkse radioshow.

Trump schijnt dat erg te waarderen, nu vrijwel iedereen hem in de steek laat. Hij zou geweldig wrokkig zijn. Hij vindt dat zijn entourage veel te weinig heeft gedaan om zijn verantwoor­delijkheid voor de stormloop op het Capitool te ontkennen. Dat verwijt hij zelfs zijn woordvoers­ter Kayleigh McEnany, schoonzoon Jared Kushner, en stafchef Mark Meadows.

Giuliani’s facturen

The Washington Post schreef woensdag dat het ook hommeles is tussen Trump en Rudy Giuliani, zijn persoonlij­ke advocaat die het mikpunt van bijtende satire werd door zijn vergezocht­e leugens. De balie van New York overweegt Giuliani als advocaat te schrappen, omdat hij kort voor de bestorming van het Capitool een menigte heeft aangespoor­d geweld te gebruiken. Giuliani blijft Trump trouw, maar gratis is dat niet. Maanden geleden stelde Giuliani voor te werken voor 20.000 dollar per dag. Dat vond Trump al te gortig, zijn advocaat moest zijn onkosten en werkuren maar factureren.

Trump is wrokkig op iedereen, zelfs op zijn woordvoers­ter en zijn schoonzoon. Niet op Bannon, die hem nog gelijk geeft

Volgens The Washington Post zou Trump zich echter hebben verslikt bij het zien van die gepeperde rekeningen, en zijn personeel de opdracht gegeven hebben niets te betalen zonder zijn expliciete akkoord. Trump weigerde volgens dat artikel Giuliani’s telefoontj­es nog te beantwoord­en.

Maar zodra het stuk verschenen was, streek Trump de plooien glad en liet hij zijn adviseur Jason Miller tweeten dat Giuliani ‘een topkerel en een echte patriot is’. Waarom hij die bocht maakt, is niet zeker. Maar kennis is macht en Giuliani weet veel over Trump.

 ??  ??
 ?? © ?? Rhonald Blommestij­n
© Rhonald Blommestij­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium