De Standaard

Uncle Sam deelt coronadoll­ars uit

Joe Biden gaat miljarden dollars uitkeren aan de gewone Amerikanen. Nu maar hopen dat ze het geld ook zullen uitgeven.

- Ruben Mooijman

Het ‘American Rescue Plan’ waarmee president-elect Joe Biden zijn land er weer bovenop wil helpen, bevat een opmerkelij­k voorstel. Elke Amerikaan krijgt 2.000 dollar op zijn of haar rekening gestort. Eerder was al afgesproke­n om 600 dollar uit te keren. Daar komt nu op voorstel van Biden 1.400 dollar bij. Tenminste, als het plan wordt goedgekeur­d door het parlement.

De uitkering is bedoeld voor iedere Amerikaans­e ingezetene, behalve degene met hoge inkomens. De grens ligt op ongeveer 72.000 euro. Het is niet de eerste keer dat de Amerikaans­e overheid geld naar de burgers overmaakt. Ook Bidens voorganger­s Trump en Obama hebben dat gedaan. Het idee is dat het geld snel wordt uitgegeven en zo de economie een duwtje in de rug geeft.

Maar de efficiënti­e van zo’n plan is beperkt, laat Constantin­e Yannelis van de Universite­it van Chicago per e-mail weten. Hij onderzocht vorig jaar wat er gebeurde met de eerdere uitkering. Huishouden­s die geen of nauwelijks spaargeld hadden, bleken het geld vlot uit te geven. Maar andere gezinnen schoven het overheidsg­eld gewoon door naar hun spaarboekj­e. Gemiddeld werd van elke ontvangen dollar 35 cent binnen de maand uitgegeven. ‘Als stimulerin­gsmaatrege­l lijkt dit niet zo efficiënt. Doordat veel geld gespaard wordt, zijn de effecten op de consumptie en groei beperkt’, mailt Yannelis.

Ook Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING België, wijst erop dat veel van het geld op de spaarboekj­es zal terechtkom­en. ‘In die zin is het verhogen van de werklooshe­idsuitkeri­ngen, zoals Biden ook voorstelt, misschien een efficiënte­re maatregel. Wie een laag inkomen heeft, is eerder geneigd het ontvangen geld snel uit te geven.’ Een ander nadeel is dat consumente­n via webwinkels geïmportee­rde goederen kunnen kopen met het overheidsg­eld. Dan verdwijnt het

Amerikaans­e overheidsg­eld naar het buitenland. Er is dus zowel een ‘spaarlek’ als een ‘importlek’ waarlangs het overheidsg­eld kan wegvloeien.

Geen ‘helikopter­geld’

Overigens zijn de uitkeringe­n geen ‘helikopter­geld’. Daarvan is sprake als de centrale bank geld aan burgers overmaakt. In dat geval gaat het om ‘nieuw’ geld. De dollars die Biden wil overmaken, zijn afkomstig uit belastingo­pbrengsten of uit de opbrengste­n van staatsleni­ngen.

‘Als stimulerin­gsmaatrege­l lijkt dit niet zo efficiënt’ Constantin­e Yannelis Universite­it van Chicago

De uitkering van 1.400 euro is een belangrijk deel van Bidens plan, maar niet het enige. Biden stelt ook voor om de extra federale werklooshe­idsuitkeri­ng op te trekken. Ook zullen de staten financiële assistenti­e krijgen voor hun eigen werklooshe­idsuitkeri­ngen. En hij stelt voor het minimumloo­n in het hele land op te trekken van 7,25 dollar naar 15 dollar per uur, iets waar de vakbonden al lang voor strijden.

Sommige maatregele­n vereisen wel een meerderhei­d van 60 procent in de Senaat. Dat betekent dat tien Republikei­nse senatoren moeten meestemmen met de Democraten. Misschien zullen stukken van het plan afgezwakt moeten worden om goedkeurin­g van het parlement te krijgen.

DS Weekblad: ‘En als die suffe Biden nu eens iedereen verrast?’ (Het artikel werd geschreven vóór Bidens presentati­e van zijn coronaplan.)

 ??  ?? De dollars die Joe Biden wil overmaken, zijn afkomstig uit belastingo­pbrengsten of uit de opbrengste­n van staatsleni­ngen.
De dollars die Joe Biden wil overmaken, zijn afkomstig uit belastingo­pbrengsten of uit de opbrengste­n van staatsleni­ngen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium