De Standaard

Britse variant slaat toe in Houthulst en Edegem

- Koen Baumers

QUARANTAIN­E Nadat 75 bewoners van het woonzorgce­ntrum er besmet geraakt zijn met de Britse variant van het coronaviru­s, verlengde Houthulst de quarantain­e van zeven naar tien dagen. In Edegem gaat een basisschoo­l tien dagen dicht.

‘In Zuid-Oost-Azië zouden ze bij een dergelijke uitbraak het dorp volledig afsluiten.’ Vaccinoloo­g Pierre Van Damme (UAntwerpen) is duidelijk: de ernst van de uitbraak van de Britse variant kan niet worden overschat. Het gemuteerde virus trof 75 mensen in een woonzorgce­ntrum in Houthulst. In een zorginstel­ling voor mensen met een handicap, eveneens in Hulshout, werden nog eens acht bewoners en enkele personeels­leden besmet, vermoedeli­jk ook met de Britse variant. En in Edegem en Kontich gaan twee scholen minstens een week dicht na besmetting­en met de Britse variant. Op de basisschoo­l Elsdonk in Edegem werden twee positieve besmetting­en bevestigd. In Kontich gaat het om het Sint-Jozefinsti­tuut.

Burgemeest­er Joris Hindryckx (CD&V) van Houthulst riep iedereen op thuis te blijven. De scholen en de kinderopva­ng blijven wel nog open, maar daar kan snel veranderin­g in komen. Leerlingen en leerkracht­en krijgen eerstdaags een sneltest. Brengt die te veel besmetting­en aan het licht, dan sluiten de scholen mogelijk. De regels voor contactond­erzoek en quarantain­e zijn aangescher­pt: wie in contact kwam met een besmette persoon, moet tien dagen in quarantain­e in plaats van de gebruikeli­jke zeven. Virologen adviseren de regering om die regeling uit te breiden naar heel Vlaanderen. Daarover wordt later deze week beslist.

Houthulst toont aan dat de mutatie al verder doorgedron­gen is dan gedacht. ‘Als je dit gewoon loslaat, zal de Britse variant bij ons dominant worden’, zegt diensthoof­d Bruno Verhasselt van het lab dat de besmetting­en in Houthulst vaststelde. Sciensano werkt aan een systeem om de verspreidi­ng van de varianten beter in het oog te houden. ‘Het is nu een kwestie van testen, testen, testen’, zegt Van Damme.

‘Het is nu een kwestie van testen, testen, testen om de varianten op te pikken’

Pierre Van Damme

Vaccinoloo­g UAntwerpen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium